Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen."— Esityksen transkriptio:

1 Mitä oleminen on?

2 Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen filosofia”' Metafysiikan kysymykset edeltävät esim. tieteellisiä kysymyksiä. Ontologia tutkii ”olevaa olevana” Kosmologia tutkii universumia Teologia ja uskonnonfilosofia tutkivat uskonnon kysymyksiä filosofisesti Tavoitteena johdonmukainen käsitys olemassaolosta ja olemisesta

3 Ontologian lajit ”Olio” = esim. pöydät ja tuolit ”Kvaliteetti” = ominaisuus esim. väri, paino(massa) Materiaaliontologiassa substanssit ovat olioita, jotka ovat ”ominaisuuksien kantajia” Olemus=substanssin välttämättömät ominaisuudet esim. pallon pallomaisuus Formaaliontologia tutkii substanssien välisiä suhteita esim. kausaliteettia(A aiheuttaa B:n) Fundamentaaliontologia tutkii olevan mieltä kaikessa rikkaudessaan.

4 Olemassaolo ja oleminen Filosofi Karl Popperin kolme maailmaa: materiaalinen, psyykkinen ja kulttuurin maailma Ontologisessa kannanotossa henkilö väittää jonkin asian olevan olemassa. Sanaa ”olla” käytetään monessa merkityksessä: 1. olio kuuluu johonkin olioiden luokkaan tai sillä on jokin ominaisuus eli predikaatti 2. olioiden luokilla tai olioilla on jokin keskinäinen suhde 3. tautologia.

5 Universaaliongelma Ovatko ”universaalit” kuten ominaisuudet (esim. keltaisuus) olemassa itsenäisesti? Käsiterealismin mukaan universaalit ovat olemassa itsenäisesti. Nominalismin mukaan vain ”universaaleja kantavat” substanssit ovat olemassa. Platonin objektiivisen idealismin mukaan tiedon kohteet eli ideat/käsitteet ovat realisesti olemassa ”ideoiden maailmassa”. Aristoteles kritisoi Platonia. Hän kannattaa käsiterealismia, jonka mukaan ideat määräävät substanssin osien järjestyksen.


Lataa ppt "Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google