Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan."— Esityksen transkriptio:

1 H5 Tietoturva

2 Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan dokumenttien ja viestien turvaamista, vaan tietoturva on kokonaisuus, johon liittyvät laitteiden fyysinen turvallisuus ja tiedonkäsittelijöisen osaaminen. Tietoturvalla pyritään estämään tietojen, järjestelmien tai palveujen toimintojen luvaton käyttöönotto.

3 Suojausmenetelmät jaetaan kolmeen ryhmään: tekniseen, fyysiseen ja hallinnoliseen. Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen, että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei ole tietoturvapuutteita. Tietojärjestelmiin pääsyä ja niissä olevien tietojen säilymistä luottamuksellisina valvotaan salasanojen ja käyttäjätunnusten avulla. Käyttäjätunnukset ja salasanat eivät ole kuitenkaan varmoja tiedon suojaustapoja, koska salasanojen haltuun saaminen ei ole vaikeaa. Tärkeämpien tietoverkkojen yhteydessä kannattaa käyttää palomuuria tai tiedon kryptausta.

4 Fyysisellä tietoturvalla tarkoitetaan esim. suljetuissa huoneissa pidettäviä tietokoneita. Hallinnollisella tietoturvalla tarkoitetaan esim työntekijöiden tietoturvaosaamista. Salasanojen huolellisella salassapidolla pienennetään riskiä siihen, että ulkopuoliset pääsisivat sisään organisaation tietoturvajärjestelmään.

5 Salausmenetelmillä pyritään varmistamaan, että tiedot säilyvät luottamuksellisina, eheinä ja kiistämättöminä. Salausmenetelmillä luodaan salaus, jonka murtaminen klyhyessä ajassa ja pienillä resursseilla on mahdotonta. Jos salausmenetelmä on tehty oikein, salaus voidaan purkaa vain käymällä koko salausmekanismin avainavaruus ja kokeilemalla kaikkia salausavaimia.

6 AES (advancd encryption standard) AES on symmetrinen lohkosalausmenetelmä, jota käytetään laajalti eri ohjelmistojen, verkkoliikenteen ja henkilötietojen suojelemiseen. AES salaa ja purkaa tiedon useiden eri kerroksien läpi. Käytettävien kerrosten lukumäärä on 10, 12 tai 14 riippuen käytetyn avaimen pituudesta, joka voi olla 128-, 192- tai 256-bittinen. Tämä menetelmä on yksi luotettavimmista salaustavoista.

7 Tietokoneelle päässeet virukset ja haittaohjelmat voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Yleensä haittaohjelmat saastuttaa koneen selaimen tai sähköpostissa olevan linkin kautta. Tietokoneelle asennettujen ohjelmistojen päivittäminen on tärkeää. Varsinkin selaimiin tulee jatkuvasti tietoturvapäivityksiä. Automaattista päivitystoimintoa kannattaa käyttää Selaimen tietoturvaa voi parantaa esim poistamalla käytöstä ne laajennukset joita ei tarvita.

8 Palomuurilla voi rajoittaa internetyhteyden käyttöä esim sallimalla luotettujen sovellusten liikennöinti. Virustorjuntaohjelmat tunnistaa haittaohjelmat tietokoneen muistista. Virustorjuntaohjelmien päivityksiä ei kannata estää koska jos tunnisteet eivät ole ajantasalla, ohjelma ei tunnista uusia viruksia.

9 Puhelinten yleisimmät uhat ovat erilaiset huijausyritykset. Huijausten avulla käyttäjä houkutellaan soittamaan maksulliseen palvelunumeroon tai liittymän kalliseen palveluun tekstiviestin kautta. Matkapuhelimen suojaus vaikeuttaa matkapuhelimen väärinkäyttöä, jos puhelin esim varastetaan. Puhelimen suojauksessa kannattaa käyttää PIN / suojakoodia. Perehdy puhelimen turvallisuusasetuksiin. Nykyään yritykset kuten samsung tarjoavat verkossa toimivia palveluita joilla voit paikantaa, lukita tai vaikka sammuttaa kadonneen puhelimen.

10 Lähteet Viestintävirasto.fi Internetopas.com Yksityisyydensuoja.fi


Lataa ppt "H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google