Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja."— Esityksen transkriptio:

1 Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta

2 Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.

3 Yhdistämällä syntyy uusia käsitteitä: - jalkapallo on eri asia kuin jalka + pallo samoin esim. sateen + kaari, talon + mies, silmään + pistävä Yhdyssanat eivät ole kirjoittajan riesa vaan kielen hieno ominaisuus.

4 Yhdyssanasääntöjä on paljon. Joskus kirjoitustapa selviää testaamalla: - Sopiiko -kin-liite sanaparin keskelle vai loppuun? Esim. kana + hampurilainen > kanakin hampurilainen (?) > kanahampurilainenkin >> kun -kin ei sovi väliin, on kyseessä yhdyssana

5 -Usein testatessa käy niin, että molemmat ovat mahdollisia: kissan kello ~ kissankello viikon loppu ~ viikonloppu >> pitää ajatella! Merkitys: yhden tietyn kissan (kaulassa oleva) kello tai tietyn viikon loppu. Merkitys: jokin käsite (kasvilaji kissankello, viikonloppu yleensä). ”Tämän viikon loppuna otan rennosti.” Viikonloppuina ihmiset rentoutuvat ja viettävät vapaa-aikaa.

6 Yleistäen: -Yksittäiset ja konkreettiset asiat > erilleen -Maken leipä, musta koira, silmään pistävä ”Silmään pistänyt esine oli haarukka.” -Käsitteet, myös kielikuvat > yhteen -ranskanleipä, harmaaleppä, silmäänpistävä ”Sisustuksessa oli silmäänpistäviä yksityiskohtia.”

7 Yhteen kirjoitetaan lisäksi: 1) vakiintuneet adjektiivit - mintunvihreä, hyvännäköinen 2) yhdysverbit - allekirjoittaa, irtisanoa 3) -inen-loppuiset - hullunkurinen, jokapäiväinen

8 4) vahvistussanat - typötyhjä, ypöyksin, supisuomalainen 5) taipumaton pikkusana + päin - ylöspäin, poispäin, sinnepäin

9 Pikkusanat erilleen! 1) taipumattomat eri asia, viime aikoina, koko päivän 2) kun ja kuin niin kuin, samalla kun 3) pronominilla alkavat sen jälkeen, sitä vastoin, muun muassa

10 4) lisäksi esim. - ajan mittaan, yhtä suuri, itsestään selvä - ohi menevä, niin sanottu, lukuun ottamatta

11 Joskus kirjoitusasu muuttuu yhdistäessä hankalaksi: Crappu Squashottelu, popooppera linjaauto Jokkeeno Tuntematon sotilasromaani Kissyhtye Ovat yhdyssanoja: et varmaankaan katso ”squashkin ottelua” tai kuuntele ”Kisskin yhtyettä”!

12 -Sanaan tulee selvyyden vuoksi yhdysmerkki, jos sen osana on: Kirjain, numero tai merkki: C-rappu Vierasp. sana: squash-ottelu Erisnimi: Jussi-nimi, Kiss-yhtye, Tuntematon sotilas -romaani (huom.väli!)

13 Lisäksi, -jos sanarajalla on sama vokaali: linja-auto (mutta syyssade) -rinnasteiset osat: -liha-makaronivuoka, sika-nautajauheliha - Ruokaa ei ole tehty ”lihamakaroneista”, eikä ”sikanauta” ole eläin!


Lataa ppt "Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google