Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole."— Esityksen transkriptio:

1 BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole kovin tarkka mittari.. MIKSI?! Se ei mm. huomioi lihasten, rasvan ja veden osuutta kehon painosta. Tästä syystä mm. lihaksikkaat ihmiset saavat epäluotettavia tuloksia. Nuorilla taas paino suhteutuu pituuteen yksilöllisesti kasvukehityksen vaiheen mukaan. → Painoindeksiä tulee käyttää vain aikuisväestöllä! Muita painon arviointikeinoja ovat mm. vyötärön ympärys, vaaka, paino- ja pituuskäyrät, ihopoimumittaus (ks. kuva Vire- kirja 233A) peili!

2 Omenalihavuus  Rasva kertynyt keskivartaloon  Yleistä miehillä  Vatsaontelon sisään kertynyt liikarasva = viskeraalinen rasva  erityisen haitallinen sydän- ja verisuonisairauksien kannalta Päärynälihavuus  Rasva kertynyt alavartaloon  Yleistä naisilla

3 Täydennä lomake kirjan perusteella

4 Oikeat vastaukset

5 Oireet voivat johtua sairaudesta Hurtig 2015-2016

6 Kertaus 1.Mitä tarkoittaa oire? 2.Mikä on kivun tehtävä? 3. Mitkä tekijät voivat aiheuttaa päänsärkyä? 4.Miten pyörtyminen eroaa tajuttomuudesta? 5.Miksi musiikin kuuntelu kovalla on vaarallista?

7 Mikä on oireiden tehtävä? 1.Varoittaa ihmistä uhkaavasta vaarasta. 2.Toimia merkkinä siitä, että keho ei ole täysin kunnossa. 3.Kehottaa ihmistä muuttamaan elinympäristöään tai elintapojaan. → Oireet = elimistön tapa reagoida elimistöä uhkaaviin tilanteisiin

8 Diagnoosi perustuu potilaan oireisiin

9 Peruskoululaisten oireet Mikä on peruskoululaisten yleisin oire? Kummalla sukupuolella on enemmän oireita? Mistä sukupuolten välinen ero voisi johtua? Mikä aiheuttaa – päänsärkyä – vatsakipuja – niskakipuja – alaselänkipuja?

10 Tärkeää huomata Moniin oireisiin voi itse vaikuttaa! Kivun kokeminen on aina yksilöllistä!

11 Kotitehtävät Lue Vire-kirjan kappaleen teksti pandemioista, joka antaa pohjatietoa kirjoitustehtävää varten. Saat valita esseesi aiheeksi yhden seuraavista sairauksista: lintuinfluenssa, noroviruksen aiheuttama vatsatauti, HIV, malaria, ebola tai sikainfluenssa Selvitä sitten yhden A4-arkin pituisessa kirjoitelmassasi Internetin ja kirjallisuuden avulla: – Taudinaiheuttaja, tartuntatapa, oireet, hoito, jälkiseuraukset, taudin levinneisyys – Palauta laatimasi kirjallinen tuotos seuraavalla tunnilla nimellä varustettuna. Muista mainita käyttämäsi lähteet (internet-sivustot, lääkärikirjat, lehdet..)

12 Mikä oire minulla on? Jokaisen oppilaan selkään laitetaan lappu, jolle on kirjoitettu jokin alla oleva oire. (Sama oire voi olla useammassakin lapussa.) Oppilas ei tiedä, mikä oire hänellä on selässään, joten hän selvittää sen kyselemällä toisilta oppilailta sellaisia kysymyksiä, joihin he voivat vastata kyllä tai ei.

13 Kotitehtävät Lue kappale ”Oireet voivat johtua sairaudesta” ja tee kappaleen lopusta sivulta 254 tehtävät 1-5.


Lataa ppt "BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google