Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, Invalidiliitto ry.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, Invalidiliitto ry."— Esityksen transkriptio:

1 1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, Invalidiliitto ry

2 2 Invalidiliitto 2 Esteettömyys Esteetön työympäristö on kaikkien etu Laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisten asumisen kotonaan sekä sujuvan osallistumisen mm. työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun Merkitsee palvelujen saatavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon Siinä otettaan huomioon liikkumiseen, näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat Esteetön ympäristö ei erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella www.esteeton.fi

3 3 Invalidiliitto 3 Vammaispalvelut työelämään osallistumisen tukena Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Vammaispalvelulakia sovelletaan henkilöihin, joilla on pitkäaikaisesti tai pysyvästi vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista ilman tukitoimia ja muiden lain mukaisten palveluiden avulla ei pystytä tarjoamaan riittävää tukea.

4 4 Invalidiliitto 4 Vammaispalvelulain mukaisten palveluiden järjestäminen Vastuu palveluiden järjestämisestä on kunnalla. Osa palveluista on harkinnanvaraisia, osaan vammaisella henkilöllä on ns. subjektiivinen oikeus. Palvelut ja tukitoimet suunniteltava yksilöllisesti ja tarpeen mukaan.

5 5 Invalidiliitto 5 Kuljetuspalvelu Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Myönnettävä tarvittavat työ- ja opiskelumatkat sekä vähintään 18 yhdensuuntaista vapaa-ajan matkaa/kk. Kuljetuspalvelua voi käyttää oman kunnan alueella sekä lähikuntiin. Saa maksaa asiakkaalle enintään saman verran kuin mitä matkustaminen maksaa kunnan joukkoliikenteessä.

6 6 Invalidiliitto 6 Työmatkat Kuljetuspalveluja on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle siten, että hänellä on mahdollisuus suorittaa välttämättömät työhön liittyvät matkat. Arvioitaessa työmatkoja koskevaa lähikuntaa on kiinnitettävä huomiota siihen, mikä on kuntalaisten normaali työssäkäyntialue ja mihin lähikuntiin on tavanomaista tehdä työmatkoja kyseessä olevalta paikkakunnalta. Työhön liittyvillä matkoilla tarkoitetaan yleensä matkoja asunnosta työpaikkaan ja takaisin. Työllä tarkoitetaan työsuhteeseen perustuvan toiminnan lisäksi myös yritystoimintaa. Työpäivän aikana tapahtuvat tavanomaiset työmatkat kuuluvat työnantajan korvattavaksi, eikä näihin voi lähtökohtaisesti käyttää kuljetuspalvelumatkoja.

7 7 Invalidiliitto 7 Henkilökohtainen apu Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee. Tarkoituksena on auttaa vaikeavammaista henkilöä elämään haluamaansa elämää ja turvata itsemääräämisoikeuden toteutuminen. Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa eli se kuka, miten, missä ja milloin avustaa.

8 8 Invalidiliitto 8 Henkilökohtainen apu: järjestämistavat 1.Perinteinen henkilökohtainen avustaja –järjestelmä (vaikeavammainen työnantaja saa kunnalta korvauksen avustajan palkkakulujen korvaamiseksi). Vammainen henkilö toimii työnantajana työnantajavelvoitteineen. Kunnan velvollisuus ohjata ja auttaa 2.Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle palvelusetelin avustajapalveluita hankkimista varten 3.Kunta hankkii avustajapalvelun ostopalveluna, järjestää sen itse tai sopimusperusteisessa yhteistyössä toisen kunnan kanssa -> Asiakkaalle maksuton palvelu

9 9 Invalidiliitto 9 Henkilökohtainen avustaja mukana työssä Työllä tarkoitetaan työsuhteeseen perustuvaa toimintaa sekä yritystoimintaa. Vammainen henkilö ohjaa työn tekemistä, henkilökohtainen avustaja toimii käsinä, jalkoina, silminä Henkilökohtainen avustaja avustaa niissä toimissa, joista vammainen henkilö ei suoriudu itsenäisesti esim. kansioiden/tavaroiden kantaminen, ruokailu, wc-käynnit

10 10 Invalidiliitto 10 Tulkkauspalvelu Tulee Kelan kautta (laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta) Tarkoitettu henkilöille, joilla on kuulo- tai puhevamma (väh. 180h/v) tai kuulonäkövamma (väh. 360h/v) Myönnettävä työssä käymiseen, opiskeluun perusopintojen jälkeen, asiointiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen, harrastamiseen tai virkistykseen. Ehtona on, että henkilö kykenee tulkkauksen avulla ilmaisemaan omaa tahtoaan ja hänellä on käytössä jokin toimiva kommunikaatiokeino.

11 11 Invalidiliitto 11 Kiitos huomiostanne! Anne Mäki Koulutus- ja työllisyysasiantuntija Invalidiliitto ry / Työllisyyspalvelut tyollisyys@invalidiliitto.fi


Lataa ppt "1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, Invalidiliitto ry."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google