Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006."— Esityksen transkriptio:

1 www.tvl.fi 1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006

2 www.tvl.fi 2 Tapaturman tausta Omakotitalon rakennustyömaalla kaivettiin vesi- ja viemäriputkilinjaa saviperäiseen maastoon runkolinjoilta rakennuskohteelle Kaivanto oli 2,5 m leveä, 3 m syvä ja tapaturmahetkellä avointa kaivantoa oli 25 m. NN teki kaivannon pohjalla pohjan tasausta ja tiivistystä 400 kg tärylevyllä Murskekuorman tulo oli viivästynyt ja työntekijät kaivoivat kaivantoon lisää pituutta Yleiskuva tapahtumapaikalta. Kaivinkone kallistui pelastustyötavasta johtuen.

3 www.tvl.fi 3 Tapaturma NN oli juuri siirtynyt kaivannon pohjalla kaivinkoneen läheisyyteen mittaamaan kaivannon pohjan korkeusasemaa Yhtäkkiä kaivannon toinen reuna oli alkanut sortua (puolen metrin levyinen ja kaivannon syvyinen sortuma, pituus lopuksi 10 m) Kaivinkoneenkuljettaja ehti varoittaa sortumasta, NN oli selin sortumaan nähden NN yritti juosta pois sortuman alta, mutta sortuma oli tavoittanut NN:n kaataen hänet alleen. NN kuoli saamiinsa vammoihin. Kuva tapaturman jälkeen. NN sijoittuu kaivinkoneen kauhan taakse.

4 www.tvl.fi 4 Tapaturmatekijät Tukematon ja luiskaamaton syvä kaivanto –kuivaa savimaata, joka voi häiriinnyttyään helposti sortua Poikettiin sovitusta kaivusuunnitelmasta –murskekuorman viivästyttyä työntekijät kaivoivat oma- aloitteisesti putkikaivantoon lisää pituutta Tilanteeseen nähden ylisuuren tärylevyn (400 kg) käyttö kaivannossa Kaaduttuaan osittain päin tärylevyä NN jäi sortuvien maamassojen alle Kuva tapaturman jälkeen. NN sijoittuu kaivinkoneen kauhan taakse.

5 www.tvl.fi 5 Vastaavien tapaturmien torjunta Pätevä henkilöstö –nimettävä vastaava työnjohtaja Vaaratekijöiden arviointi ja töiden suunnittelu –jos on sortuman tai hautaantumisen vaara, työt on ennen aloittamista arvioitava ja suunniteltava kirjallisesti –päätoteuttaja suunnittelee turvallisen työtavan ja vastaa tiedonkulusta toimijoiden välillä Ohjeistus ja valvonta –työmenetelmät on ohjeistettava –ohjeiden ymmärtäminen on varmistettava –poikkeamiin on puututtava Yllä esimerkkipiirros kaivannon luiskaamisesta. Jos luiskaaminen ei ole mahdollista, voidaan kaivanto tukea: -harvalla lankutuksella -teräspontilla tai -valmiilla tukiseinä- elementillä. Kuvat ovat Työsuojeluhallinnon ohjeesta ”Kapeat kaivannot” (julkaisumyynti@tsp.stm.fi)

6 www.tvl.fi 6 NN jäi sortuvien maamassojen ruhjomaksi. NN kuuli varoitushuudon ja yritti juosta sortumaa pakoon. NN asensi viemäri- putkea 3 metriä syvään kaivantoon. NN oli täryttänyt kaivannon pohjaa suuremmalla (400kg) tärylätkällä. NN kuoli TOT 15 / 06 Sortuma eteni nopeasti. Tärytys saattoi häiriinnyttää kaivannon reunaa. Kaivantotyötä ei toteutettu ennakko- suunnittelun mukaisesti. Kaivantoa ei ollut tuettu eikä luiskattu ja se oli osittain 3 metriä syvä. Kaivannon reuna sortui ja romahti kaivantoon.


Lataa ppt "1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google