Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN"— Esityksen transkriptio:

1 2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN
MAANTIETO 8 2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN

2 PINNANMUODOT :: kartan legenda
LEGENDA = Kartassa käytettyjen värien ja merkkien selite Tee valtioprojektin Pinnanmuodot ja vesistöt kartan reunaan legenda pinnanmuodoista: Syvänkö = Merenpinnan alapuolella Alanko = 0-200m merenpinnan yläpuolella Ylänkö = m merenpinnan yläpuolella Vuoristo = yli 1000m merenpinnan yläpuolella

3 OLETKO KARTALLA? Tarkastele oppikirjan karttaa s. 13
Missä päin Eurooppaa on syvänköä? Miten on mahdollista, että syvängöllä asuu ihmisiä? Missä päin Eurooppaa on paljon alankoa? Mitkä Euroopan valtiot ovat kokonaan alanko-alueita? Missä päin Eurooppaa on vuoristoja? Miten vuoristot ovat syntyneet? Minkänimisiä tulivuoria Euroopassa on? Millaisilla alueilla tulivuoret sijaitsevat? Miten arvelet pinnanmuotojen vaikuttavan alueen elinkeinoihin tai asukastiheyteen?

4 MAAPALLON RAKENNE Kuori : Kiinteä, ohut Koostuu mannerlaatoista
Vaippa : sulaa magmaa, joka on jatkuvassa kierrossa Ydin : Hyvin kuuma

5 MANNERLAATAT Maapallon kuorikerros koostuu noin 20:stä mannerlaatasta, jotka kelluvat ja liikkuvat sulan kiviaineksen (eli magman) päällä.

6 MANNERLAATTOJEN LIIKKUMINEN VAIKUTTAA PINNANMUOTOIHIN
1. Törmäysvyöhykkeellä syntyy poimuvuoristoja. 2. Erkanemisvyöhykkeellä syntyy merten keskiselänteitä tai mantereiden hautavajoamia. Eroosio (tuuli, vesi ja jää) kuluttaa maaperää ja tasoittaa pinnanmuotoja.

7 Mitä eroa on vanhalla ja nuorella poimuvuoristolla?

8 TEHTÄVIÄ Lue oppikirjan luku 2 : Pinnanmuodot vaihtelevat alangoista ylänköihin TK teht. 1 s. 8 – HUOM : ÄLÄ VÄRITÄ KARTTAA! Tee kartaston avulla OK teht. 4-5 s.16 Kirjoita vihkoosi lyhyesti, mitä eroa on : Poimuvuoriston ja lohkovuoriston synnyllä Kerrostulivuoren ja kilpitulivuoren synnyllä TK teht. 3 s. 10 LISÄTEHTÄVIÄ: TK teht. 2 s. 9 OK s. 17 : Maapallon kasvot muuttuvat


Lataa ppt "2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google