Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työolosuhteet ja ilmapiiri Tiedot koottu Essin sivuilta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työolosuhteet ja ilmapiiri Tiedot koottu Essin sivuilta."— Esityksen transkriptio:

1 Työolosuhteet ja ilmapiiri Tiedot koottu Essin sivuilta

2 Työsuojelu on lakisääteistä toimintaa. Selvittämällä työpaikan vaaratekijät ja arvioimalla riskit varmistetaan turvallinen työympäristö ja terveelliset työolot. Työnantajan ja esimiehen vastuulla on luoda edellytykset työn turvalliselle ja terveelliselle tekemiselle. Jokaisen vastuulla on huolehtia omasta ja koko työyhteisön hyvinvoinnista. Työntekijät tulee perehdyttää työpaikan oloihin, oikeisiin työmenetelmiin sekä turvallisuus- ohjeisiin. Työntekijän tulee noudattaa määräyksiä ja ilmoittaa havaitsemistaan puutteista esimiehelleen tai työsuojeluvaltuutetulle.

3 Posetiivi työhyvinvointityökalu

4 Työolojen yhteys työhyvinvointiin Työolot vaikuttavat työyhteisön toimintaan, työhyvinvointiin ja sitä kautta myös tuloksellisuuteen. Työolot voivat edistää tai ehkäistä työhyvinvointia. Voidaan puhua työhön liittyvistä voimavara- ja kuormitustekijöistä.

5 Tyypillisiä kuormitustekijöitä Epäselvät tavoitteet ja/tai työnkuva Ristiriitaiset vaatimukset Kiire Työn yksitoikkoisuus Omien arvojenvastainen toiminta Joustamattomat työajat; jatkuvat ylityöt Puutteet työskentelytiloissa ja/tai välineissä

6 Tyypillisiä voimavaratekijöitä Työn selkeät tavoitteet ja selkeä työnkuva Työ on työtekijän mielestä merkityksellistä ja mielekästä Työhön ja sen tekemisen tapaan voi vaikuttaa Joustavat työajat Sopiva työmäärä ja työhön käytössä olevan aika Sopiva vastuu Mahdollisuus keskeytyksettömään työskentelyyn Työyhteisön sosiaalinen toiminta Laadukas ja vuorovaikutteinen esimiestyö

7 Hyvinvointia uhkaavat tilanteet, joissa on paljon kuormitus- ja vähän voimavaratekijöitä. Voimavaratekijät innostavat ja energisoivat - kuormitustekijät imevät voimavaroja ja kuluttavat. Kuormitustekijät huomataan - voimavaratekijät unohtuvat helpommin. Onkin syytä tietoisesti kohdistaa katse siihen, mikä meillä jo toimii ja missä onnistumme, koska se unohtuu helpommin.

8 Kunta10 työhyvinvointitutkimus Tutkimusta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tutkijoiden ja kuntien henkilöstön edustajien kesken. Kyselyssä tiedustellaan asioita, jotka liittyvät työhön (esim. työn kuormittavuus, vaikutusmahdollisuudet, työaikojen hallinta), johtamiseen (esim. johtamisen oikeuden- mukaisuus, syrjintä) ja muutoksiin työssä.

9 Mitkä kysymykset raportoidaan? Ainoastaan työtä, työyhteisöä ja johtamista koskevien kysymysten tulokset raportoidaan työyksikkötasolle saakka. Terveyttä, terveyskäyttäytymistä ja hyvinvointia koskevia tuloksia ei raportoida lainkaan työyhteisöpalautteissa.

10 Kunta10- tutkimuksen hyödyt Kunnissa tutkimuksen tuloksia käytetään työelämän laadun seuraamiseen ja parantamiseen. Kunta10-tutkimus on arvokas työkalu kunnille henkilöstön hyvinvoinnin seuraamista ja tukemista varten.

11 Toimintatavat epäasiallisessa kohtelussa Koettu epäasiallinen kohtelu ja kiusaaminen tulee selvittää ensisijaisesti työpaikalla: siellä, missä se on tapahtunut. Työsuojeluorganisaatio on tarvittaessa mukana prosessissa.

12 Jos koet joutuneesi epäasiallisen kohtelun kohteeksi, ota asia heti puheeksi epäasiallisesti käyttäytyvän kanssa. Ilmoita selvästi, että et hyväksy hänen toimintaansa ja kehota häntä lopettamaan se. Jos ilmoitus ei tehoa, käänny asiassa esimiehesi puoleen (esimiehen ollessa kiusaaja, yhteys esimiehen esimieheen). Esimiehen tehtävänä on selvittää asia. Asia, menettelytavat ja seuranta sovitaan, tarvittaessa esimies käyttää kurinpidollisia menettelytapoja (esim. varoitus).

13 Työnantajan toimenpiteet häirinnän estämiseksi Työturvallisuuslain 28 § velvoittaa työnantajaa tai työnantajan edustajaa puuttumaan häirintään heti siitä tiedon saatuaan ja ryhtymään toimenpiteisiin häirinnän poistamiseksi. Toimenpiteet eivät saa ylittää laissa määriteltyjä työantajan määräysvaltaa. Työnantajan passiivisuus on myös työturvallisuuslain velvoitteiden laiminlyönti.

14 Henkilöstöedut Stipendikukkaro - Vapaa-ajalla tapahtuvaan, nykyisiä työtehtäviä tukevan osaamisen kehittämiseen. Sporttipassi - Liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin. Uimaliput - Maksuttomat uintikäynnit kaupungin uimahalleissa. Kuntojumpat - Omaehtoista liikuntaa tuetaan järjestämällä kuntojumppia eri puolilla Espoota Espoon Kunto - Henkilökunnan oma liikuntaseura, jolla on toimintaa useissa eri lajeissa.

15 Henkilöstöneuvosto - Järjestää kulttuuri- ja virkistystapahtumia henkilöstölle. Työkykyvalmennus Henkilöstön huomiointi Microsoft-ohjelmistojen kotikäyttöoikeus Palvelussuhdeasunnot Työsuhdematkalippu Gynekologipalvelut Yritysten tarjoamat edut Vuokrattavat mökit - Nuottaranta ja Furuholm


Lataa ppt "Työolosuhteet ja ilmapiiri Tiedot koottu Essin sivuilta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google