Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."— Esityksen transkriptio:

1 Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Luento 8, artikkelit Paras materiaali tähän osioon ovat OPS-perusteet ja luentodiat. Olen myös lisännyt kurssin sivuille teoksessa Tutkimusperustainen opettajankoulutus ja kestävä kehitys : Ainedidaktinen symposiumi Helsingissä 3.2.2006: osa 1. (toim.) Jari Lavonen 2007; ilmestyneen arttikkelini luonnosversion sivuille lisämateriaaliksi.

3 Luento 8 tenttikysymyksiä Arvioi kestävän kehityksen roolia, haasteita ja erityispiirteitä elämänkatsomustiedon opetuksessa Mikä on kestävän kehityksen rooli elämänkatsomustiedon opetuksessa?

4 Luento 8 tenttikysymyksiä Arvioi kestävän kehityksen roolia, haasteita ja erityispiirteitä elämänkatsomustiedon opetuksessa Luonteva tapa aloittaa vastaus on esitellä kestävän kehityksen (Keke) käsitettä (”kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa”). Tässä olisi hyvä esitellä Keken 4 ulottuvuutta, koska ET:ssä julkisuudessa eniten esillä oleva(t) ekologinen (ja ekonominen) ulottuvuus eivät yleensä ole pääroolissa. Keskiössä on eettinen kysymyksenasettelu. Kestävän kehityksen roolia ET:ssä on hyvä lähteä avaamaan siitä, että ET:n arvopohjassa keskeisessä asemassa ovat OPS:n arvopohjan ne piirteet, jotka ovat Suomen valtion virallisesti hyväksymiä ja kansainvälisin julistuksin ja sopimuksin vahvistettuja asioita. Keke on ihmisoikeuksien ohella johtavia tällaisia ”suuria asioita”.

5 Luento 8 tenttikysymyksiä (jatkuu) Arvioi kestävän kehityksen roolia, haasteita ja erityispiirteitä elämänkatsomustiedon opetuksessa (jatkuu) Erityispiirteitä ”ET-Keke”:ssä on kulttuurisen monimuotoisuuden säilymisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden korostaminen, toki ekologisesti kestävä ja luontoa kunnioittava asennoituminen on tärkeä tekijä myös ET:ssä. Didaktiselta kannalta tärkeitä erityispiirteitä liittyy mahdollisuus käytännölliseen yhteisölliseen toimintaan, kuten roskien lajitteluun ja muihin hyödyllisiin käytännön tekoihin. Erityisesti suhteessa IO:iin merkittäviä tekijöitä on arvoperustan riippumattomuus valistusideologiasta, jolle saattaa muuten ETssä tulla ylikorostettu asema, sekä se, että kansainvälisesti arvioiden esim. suomalaisten oman suuren hiilijalanjäljen takia olemme aidosti ongelman ytimessä, jolloin voidaan välttää ajatusta, että ”ongelmat ovat jossain muualla”.

6 Luento 8 tenttikysymyksiä (jatkuu) Arvioi kestävän kehityksen roolia, haasteita ja erityispiirteitä elämänkatsomustiedon opetuksessa (jatkuu) Haasteita ovat esimerkiksi i) miten opettaa tällaista asiaa käytännön toiminnassa jo alakoulussa, kun ajatuksen perusteleminen vaatii paljon tietoja ja ymmärrystä, ii) miten lähestyä asiaa pelottelematta oppilaita, iii) koko Keke ajatuksen uskottavuus esim. Suomen valtion valitsemissa linjauksissa ja siihen liittyen iv) kaksinaismoralismi. Ts. on vältettävä opettamasta moraalisia periaatteita ja samalla sitä, ”ettei kukaan tietenkään oikeasti kuitenkaan tee näin” tai että ”emmehän me oikeasti kuitenkaan voi vaikuttaa” tai ”sinun on tehtävä näin vaikket voikaan ymmärtää miksi”. Näihin liittyvänä ratkaisuna kurssilla esitettiin moraaliperiaatetta ”jokainen siivoaa omat jälkensä”, jonka etuna on, että periaate on uskottava ja lapsillekin helposti ymmärrettävä. Sen sijaan se jättää auki vaikeat poliittiset kysymyksen siitä, mikä KeKen osalta on kenenkin oma jälki.


Lataa ppt "Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google