Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan."— Esityksen transkriptio:

1 Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

2 Oppilaille annettiin seuraavanlainen tehtävä: Selvitä kappaleiden lopussa olevat avainsanat Aloita miettimällä sanan merkitys itse, älä katso kirjaa. Selitys tulee olla laadittu omin sanoin ja ajatuksin. Älä kopioi kirjan tekstiä. Harjoituksen perusteella voi tehdä havaintoja mitkä käsitteistä ovat oppilaille erityisen vaikeita selittää. Vaikka alun perin idea oli nimenomaan luoda ”oppilaskielistä” sanastoa oppilaiden käyttöön, lienee itse käsitteiden selittäminen opettavaisin, joskin haastavin osuus. Alla on kemian Avain sarjan 7. luokan kirjan kappaleista poimittujen avainsanojen selvityksiä.

3 Kpl 1 Luonnontiede Luonnontiede on luonnon tutkimista ja tutkimustulosten raportoimista luonnosta Kemia Kemia on alkuaineiden tutkimista ja niiden reagoimista toisiin aineisiin. Esim. tehdään erilaisia kokeita ja niistä päätelmiä Kokeellisuus-Kokeellisuus on sitä, että tehdään testejä monista asioista. Laboratorio Laboratorio on paikka, jossa kemistit tekevät tutkimuksiaan ja testejään eri aineista. Havainto: Tutkittavasta asiasta tehdään havaintoja ja havainnoista tehdään päätelmiä. Päätelmä: Havaintojen avulla tehdään päätelmiä, joiden todellisuutta testataan. Teoria: Tapahtuneelle asialle, joka on testattu annetaan selitys.

4 Kpl 2 Suojausvälineet Suojavälineitä ovat esimerkiksi suojalasit ja suojatakki. Tuoteseloste Tuoteseloste on pullon kyljessä oleva lista, jossa lukee pullon sisältö. Tuoteselosteessa lukee kuinka haitallinen tuote on. Käyttöturvallisuus tiedote Käyttöturvallisuus tiedote on merkittynä aineen takaosaan, eli etikettiin. Varoitusmerkit Varoitusmerkki on kuvio joka kertoo aineen haitallisen vaikutuksen Turvallisuus- ja ensiapuohjeet Turvallisuusohjeissa kerrotaan mitä suojavarusteita täytyy käyttää ainetta käsitellessä. Ensiapuohjeissa kerrotaan, miten täytyy toimia altistuessa aineelle.

5 kpl 3 Puhdas aine Puhtaita aineita on vähän. Puhdas aine koostuu vain yhdestä aineesta. Seos: Seos koostuu kahdesta, tai useammasta aineesta, jotka saadaan erotettua toisistaan. Homogeeninen seos: Homogeenisessä seoksessa olevat aineet on hankalaa erottaa toisistaan. Esim. limsa on homogeeninen seos. Heterogeeninen seos: Heterogeenisen seoksen aineet on helpompi erottaa toisistaan. Kylläinen liuos Kun liuos on siinä pisteessä, että siihen ei enää sekoitu tiettyä ainetta se on, sen aineen kohdalta kylläinen (siihen voi vielä silloin sekoittaa toista ainetta).

6 kpl 4 Suodattaminen: erotusmenetelmä jossa likainen vesi liukenee jonkun esim. suodatinpussin läpi, mutta hiukkaset jää pussiin. Tislaus: erotusmenetelmä jossa vesi haihtuu ja muut aineet jäävät. Uuttaminen: erotusmenetelmä jossa seoksesta liuotetaan pois jotain toista ainetta. Haihduttaminen Perustuu aineen erottamiseen haihduttamalla. Esim. suolavedestä haihdutetaan vesi pois, jotta saataisiin suolat.

7 kpl 5 Atomi: eri aineet koostuvat pienenpienistä rakennushiukkasista, atomeista. Alkuaine: Alkuaineet koostuvat vain yhdenlaisesta atomista Molekyyli: Molekyyli on useiden atomien yhteenliittymä. Kemialliset merkit: Kemialliset merkit ovat kehitetty kansainväliseen käyttöön. Alkuaineet merkitään yhdellä isolla kirjaimella. Jos kirjaimia on kaksi, toinen merkitään isolla ja toinen pienellä. Puolimetalli: Puolimetallien ominaisuuksissa yhdistyvät metallien ja epämetallien ominaisuudet.


Lataa ppt "Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google