Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan."— Esityksen transkriptio:

1 Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan tai riittävästi maata.

2 Maaoikeudet Lähetysseuran työssä Lähetysseura tukee maattomia ihmisiä ja ennaltaehkäisee maattomuutta eri puolilla maailmaa mm. Kolumbiassa, Etelä-Afrikassa, Lähi-idässä, Myanmarissa, Nepalissa ja Kambodžassa. Tasaus-kampanja nostaa esiin erityisesti Kolumbian ja Etelä-Afrikan maattomien ihmisten tilannetta.

3 Kolumbian konflikti ja maattomuus Kolumbian konflikti alkoi 1960-luvulla ja jatkuu edelleen. Konfliktin taustalla ovat epäoikeudenmukainen maanomistusjärjestelmä, pientilallisten köyhtyminen ja maattomaksi joutuminen. Konfliktin osapuolina ovat hallitus, vasemmistosissiryhmittymät ja puolisotilaalliset joukot.

4 Kolumbian konflikti ja maattomuus Konfliktin seurauksena ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja maansa. Maansisäisiä pakolaisia on kuusi miljoonaa. Kahdeksan miljoonaa hehtaaria maata on hylätty tai anastettu laittomasti. Konfliktista ovat kärsineet erityisesti alkuperäiskansat ja afrokolumbialaiset. Kuva: Meeri Koutaniemi.

5 Maaoikeudet Kolumbiassa Yksi prosentti maanomistajista omistaa yli puolet viljelyskelpoisesta maasta. Yli 75 % kolumbialaisista maanomistajista on pientilallisia; he omistavat kuitenkin viljelysmaasta vain noin 10 %. Yli puolet maaseudun kotitalouksista elää köyhyydessä. Maakaappaukset ja kaivosyhtiöille väärin perustein annetut toimiluvat ovat yleisiä. Naisilla on periaatteessa yhtäläiset oikeudet maanomistukseen, mutta käytännössä naisten oikeudet eivät toteudu.

6 Maaoikeudet Kolumbiassa Konfliktissa maansa menettäneet voivat lain mukaan hakea kompensaatiota (raha, maa) valtiolta. Lain toimeenpano on kuitenkin ollut heikkoa. Lakien mukaan alkuperäiskansoilla (myös afrokolumbialaiset) on oikeus osallistua päätöksentekoon, joka voi vaikuttaa heidän hallinnoimaansa maahan tai heidän kulttuuriinsa. Viljelysmaille kylvetään yhä miinoja.

7 Maansisäisten pakolaisten haavoittuva asema Maansisäiset pakolaiset ovat alttiimpia joutumaan värvätyiksi sissiliikkeeseen, huumekauppaan tai prostituutioon. Pakolaisten on vaikea saada peruspalveluja. Valtaosa pakolaiskotitalouksista on köyhiä, ja naiset huolehtivat usein yksin perheestä. Konfliktia paenneiden pelätään kuuluvan johonkin konfliktissa taistelevista aseellisista ryhmistä, minkä vuoksi työnsaanti on pakolaisille vaikeaa.

8 Lähetysseuran työ Kolumbiassa Lähetysseuran paikallinen kumppani Luterilainen maailmanliitto tukee ja suojelee ihmisoikeuspuolustajia, jotka ajavat yhteisöjen maaoikeuksia. Afrokolumbialaisten järjestöjen vaikuttamistyötä heidän maittensa palauttamiseksi tuetaan. Yhteisöjen ruokaturvaa parannetaan kehittämällä maanviljelyä. Maaseudun ihmisille kehitetään uusia toimeentulolähteitä. Työtä tehdään erityisesti alkuperäiskansojen ja afrokolumbialaisten kanssa (iso osa maansisäisiä pakolaisia). Dialogia kaivosyhtiöiden ja paikallisväestön välillä edistetään.

9 Maaoikeudet Etelä-Afrikassa Apartheidin jäljet ovat edelleen nähtävissä, erityisesti maanomistus on vaikea kysymys. Vuoden 1913 maalaki hääti mustat mailtaan ja määräsi noin 90 prosenttia maasta valkoisten omistukseen. Rotuerottelun päätyttyä hallituksen tavoitteena on ollut palauttaa maita mustille. Edistys on kuitenkin ollut hidasta, ja valtaosa maasta on edelleen valkoisen vähemmistön omistuksessa. Kuva: Hannu Pesonen

10 Maaoikeudet Etelä-Afrikassa Uusilla maaomistajilla on puutetta tiedoista, taidoista ja välineistä. Valkoisilla on pelko tilojen hajoamisesta. Mustat ovat pettyneitä, kun lupauksia oikeudenmukaisesta maanjaosta ei ole täytetty. Etelä-Afrikassa on myös muista maista tulleita siirtolaisia ja pakolaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja maatilkkunsa. Nämä ryhmät kohtaavat rasismia ja ennakkoluuloja.

11 Lähetysseuran työ Etelä-Afrikassa Lähetysseuran kumppani KwaZulu-Natalin kristillinen neuvosto (KZNCC) rakentaa sovintoa ja keskusteluyhteyttä –valkoisten maanomistajien ja maattomien mustien välille. –kasvavien kaupunkien maanhallintaoikeudesta syntyneitten kiistojen osapuolten välille. –kodeistaan häädettyjen ja häätäjien välille. KZNCC kuuntelee kumpaakin osapuolta, auttaa kohtaamisten järjestämisessä, avustaa oikeudenkäynneissä ja tarjoaa vertaistukiryhmiä. Juuri kirkoilla on dialogin käynnistämisessä onnistumisen edellytyksiä, sillä Etelä-Afrikassa sekä valkoiset että mustat käyvät ahkerasti kirkossa ja pappeja kuunnellaan.

12 Lisätietoa kampanjasta: www.tasaus.fi


Lataa ppt "Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google