Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig 2015-2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig 2015-2016."— Esityksen transkriptio:

1 TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig 2015-2016

2 TERVEYSPOLITIIKAN KAKSI PÄÄTAVOITETTA 1) TASO –tavoite 1) TASO –tavoite = Mahdollisimman hyvä terveyden taso väestössä keskimäärin JAKAUMA –tavoite 2) JAKAUMA –tavoite = Mahdollisimman pienet terveyserot väestöryhmien välillä  TASO-tavoitteen osalta suomalainen terveyspolitiikka on onnistunut hyvin, sen sijaan JAKAUMA-tavoitetta ei ole lähestytty

3 Tehtäviä: vastaa vihkoosi..  Pohdi, mitä on toimintakyky? Sekä, mistä toimintakyky koostuu?  Kokoa miellekartta aiheesta; TYÖKYKY. Selvitä, mitkä tekijät vaikuttavat yksilön työkykyyn?

4 Kokonaisterveys FYYSINEN TOIMINTAKYKY SOSIAALINEN TOIMINTAKYKY PSYYKKINEN TOIMINTAKYKY

5 Toimintakyky =ihmisen kykyä selviytyä arkisista askareista ja elämän suurista haasteista. Myös selviytymistä omalle elämälle asetetuista tavoitteista.  Ihmisen perimä ja ympäristö vaikuttavat toimintakykyyn.  Toimintakyky muuttuu elämän aikana iän ja kokemusten myötä.

6 Työ- hyvinvointi- tutkimus

7 TYÖHYVINVOINTI  Tutustu TYKY-toiminnasta kertoviin Internet-sivustoihin (www.tyky.fi ) tai oppikirjaasi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä TYKY-toiminnalla tarkoitetaan? 2. Miten TYKY-toimintaa voidaan toteuttaa? 3. Kerro konkreettisia esimerkkejä tavoista, joilla tiedät TYKY-toimintaa toteutettavan.

8 Hyvinvointimalli (KONU 2002)

9 TYÖTYYTYVÄISYYS ja ERGONOMIA  Vastaa kirjan avulla. 1. Mitkä tekijät ovat yhteydessä työtyytyväisyyteen? - Pohdi näiden tekijöiden vaikutusmekanismeja. 2. Mistä tekijöistä ergonomia koostuu? -Millä toimenpiteillä voidaan parantaa kirjoitus- ja lukutyötä tekevän lukiolaisen työpisteen ergonomiaa?

10 Ergonomia (s.65) ”= Ihmisen ja toimintajärjestelmän vuorovaikutuksen tutkimista ja kehittämistä ihmisen hyvinvoinnin ja järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi”.  Työ, työvälineet, työympäristö ja muu toimintajärjestelmä sopeutetaan vastaamaan ihmisen ominaisuuksia ja tarpeita.  Parannetaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä järjestelmien häiriötöntä ja tehokasta toimintaa.” http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/mita_ergonomia_on/Sivut/default.aspx

11  Tule-kuormitus: toistot, yksipuolisuus, raskaat nostot, huonot työasennot ja liikkeet, tapaturmat

12 1. Fyysinen ergonomia  Esim. työasennot, turvallisuus, tules 2. Kognitiivinen ergonomia (Ps)  Esim. muisti, kuormittuminen, koulutus, taidot 3. Organisatorinen ergonomia (S)  Esim. viestintä, työaikajärjestelyt, hallinto, tiimityö

13 Ergonomian käsitteet  Fyysinen ergonomia: käsittelee ihmiskehon reagointia fyysisiin kuormiin. Osa-alueita ovat mm. käsin tehtävä materiaalien käsittely, työpisteen tila, työvaatimukset ja riskitekijät, kuten toisto, tärinä, voima ja epämiellyttävät tai staattiset asennot.  Kognitiivinen ergonomia: tutkii älyllisiä prosesseja. Osa-alueita ovat mm. älyllinen työkuormitus, valppaus, päätöksen tekeminen, ihmisten virheet, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus ja harjoittelu.  Organisaatioergonomia: käsittelee sosioteknisten järjestelmien yhteensovittamista. Alan tutkimusta tehdään vuorotyöstä, aikatauluttamisesta, työtyytyväisyydestä, motivaatioteoriasta, valvonnasta, ryhmätyöskentelystä, etätyöstä ja etiikasta.

14 Tehtävä  Lue opettajan antama Suomen Lääkärilehden artikkeli ”Työikäisen väestön elintapojen muutokset” (Suomen Lääkärilehti 34/2007).  Laadi artikkelista tiivistelmä, jossa selvität käytetyt tutkimusmenetelmät ja merkittävimmät tutkimustulokset


Lataa ppt "TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig 2015-2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google