Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi 21.11.2015 Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi 21.11.2015 Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree."— Esityksen transkriptio:

1 Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi 21.11.2015 Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree

2 Ohjelma Disclaimerit Consent ja kommunikaatio Suojaus Riskit Testit Vapaa keskustelu

3 Muutama huomio: Emme ole terveys-, sosiaali- tai minkään muunkaan alan ammattilaisia. -> Olemme aktiivisia queer-feministejä, that’s all! Ei tehdä sukupuoliessentiaalisia oletuksia, eli sitä että jokin sukupuolinimike equals tietyt värkit. Keskustellaan ja pidetään tämä tila turvallisena.

4 Kommunikaatio Consent, ”suostumus”, on tosi yksinkertainen ja monimutkainen asia, jossa tärkeää on kommunikaatio! Tunteista, haluista, käytännöistä, rajoista, testeistä jne. tarpeellista puhua sekä vakkarikumppanien että yhden kerran partnereiden kanssa Muista myös nonverbaalinen viestintä

5 Suojaus ja riskit

6 Ei näin.

7 Lähde: HIV-tukikeskus, Just Wear It -sivusto

8 Lähde: Smart Sex Resource / The BC centre of disease control

9

10

11 Periaatteessa limakalvokontakti on aina tartuntariski – myös välillinen limakalvokontakti (esim. vulva1 -> sormet -> vulva2) Hanskat: sormien haavaumat tartuntaportti, repaleiset kynnet voi kylvää tuhoa, kätevämpi vaihtaa hanskat kuin käydä pesemässä kädet kesken tilanteen; voi myös leikata auki -> Nuolemislaput/dental damit ja kelmu: joskus hankalia käyttää mutta suojaa tartunnalta Materiaaleista Allergiat! Lateksi- ja vinyyliallergiat yleisiä Liukkariyhteensopivuus: vesipohjainen käy melkein aina, älä käytä öljypohjaisia, silikonipohjainen tuhoaa silikoniset lelut

12 Niin ja niistä leluista Lelujenkin kanssa kandee noudattaa hygieniaa, eli pestä käytön jälkeen hyvin Säilytä etenkin huokoiset ja pehmeät lelut toisistaan ja muista erillään – kahdesta kivasta silikonidildosta voi tulla yksi pelottava superdildo Käytä kondomia tai pese käyttäjien välillä

13 Voiko koskaan olla varma? Rehellisyys, tarkkuus ja kommunikaatio!

14 Kolme perusperiaatetta Vaikka voisit mennä takuuseen omasta seksikäyttäytymisestäsi, kumppanisi käyttäytymisen tunteminen on huomattavasti vaikeampaa! Tartunta voi olla oireeton tai oiretta on vaikea itse tunnistaa. On riski puhua riskittömästä seksistä.

15

16 Huomioita testeistä I Testien ajankohta: Klamydia ja tippuri väh. 1 vko Kuppa n. 2kk HIV n. 3kk B-hepatiitti 1-6 kk Ilmaista (paitsi yksityisellä) Terveysasemat, sukupuolitautien poliklinikat, opiskelijaterveydenhuolto (yths), työterveyshuolto (tarkista omasi!), hiv-testejä Yleensä ajanvarauksella Huom: yths tarjoaa klamydian ja tippurin kotitestin!

17 Huomioita testeistä II Varaudu sukupuoli- ja heteronormatiivisuuteen “Nykyisin seksitautitestit otetaan verestä (hepatiitit, kuppa, HIV) ja virtsasta (klamydia, tippuri). Herpes ja kondyloomat voidaan todeta iho- ja limakalvomuutoksista otettavista viljelynäytteistä. Joskus myös otetaan vanutikkunäyte virtsaputkesta, peräaukosta, kohdunkaulakanavasta tai nielusta.” (Väestöliitto) Jos siis haluat kaikki testit, niin pyydä kaikki testit.

18 Kokemuksia?

19 Muista, että useimmista asioista selviää puhumalla tai viimeistään käymällä lääkärissä! Internetissä on paljon tietoa (huomioi lähteet!) -jatkuvasti enemmän myös suomeksi! Esim: HIV-tukikeskuksen Just Wear It -sivusto justwearit.fi/turvallisempaa-seksia & justwearit.fi/hyva-seksi/monenlaista-seksia Lisää informaatiota suomeksi queer turvaseksistä on tulossa lähitulevaisuudessa!

20 Lähteitä ja linkkejä Smart Sex Resource: http://smartsexresource.com/about-stis/know- your-chances-0http://smartsexresource.com/about-stis/know- your-chances-0 Oh Joy Sex Toy (sarjakuva, K-18!): http://www.ohjoysextoy.com/http://www.ohjoysextoy.com/ Lyhyesti sukupuolitaudeista ja testauksesta: http://www.sukupuolitauti.info/testaus http://www.sukupuolitauti.info/testaus Mihin testeihin? http://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa- seksuaalisuudesta/aikuiset/ongelmia_haasteita_sairauksia/yleisimma t_seksitaudit/toteaminen/mihin_testiin/http://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa- seksuaalisuudesta/aikuiset/ongelmia_haasteita_sairauksia/yleisimma t_seksitaudit/toteaminen/mihin_testiin/ http://hivtukikeskus.fi/seksitaudit/

21


Lataa ppt "Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi 21.11.2015 Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google