Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Isopanda Ailuropoda melanoleuca.  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Isopanda Ailuropoda melanoleuca.  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä."— Esityksen transkriptio:

1 Isopanda Ailuropoda melanoleuca

2

3  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä isopandoilla, että kultapandoilla on tiettyjä yhteisiä piirteitä sekä karhujen ja pesukarhujen kanssa.  Kaukaista sukua kultapandalle. Sukulaisuus havaittiin vuonna 1901.  Aito karhu ja kuuluu Ursidae-heimoon. isopanda kultapanda karhu pesukarhu

4 Silmälasikarhu (vasemmalla) on isopandan läheisin sukulainen.

5 Ulkonäkö  Isopanda on noin 0,6–0,9 metriä korkea ja 1,2–1,8 metriä pitkä  Urokset painavat noin 110kg ja naaraat noin 90kg.  Isopandan turkki on mustavalkoinen. Sen korvat, silmien ympärystät, kuono, raajat sekä hartiat ovat mustat ja muu vartalo valkoinen.  Suuret poskihampaat ja vahvat leukalihakset  Erikoinen käsi, jossa on peukalo ja viisi sormea.  Isopandan peukalo on erikoistunut ranneluu.

6 Syyt  Isopanda on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.  Elää vapaana ainoastaan noin 1600 yksilöä.  Elinalueiden häviäminen uhkaa isopandoja vakavasti. Isopandojen elinalueita raivataan mm. maatalouden ja infrastruktuurin tieltä.  Salametsästys niiden upean turkin takia.  Isopandoja menehtyy muille eläimille tarkoitettuihin ansoihin.  Hidas lisääntyminen. Suojelu  Isopandalle tarkoitetut suojelualueet  Bambukäytävien rakentaminen, joita pitkin isopandat voivat siirtyä elinalueelta toiselle  salametsästyksen vastaisten partioiden avulla  ehkäisemmällä pandojen kotimetsien laittomia hakkuita  Kiinan hallituksen toteuttama kansallinen pandansuojeluohjelma Uhanalaisuus

7 Elintavat  Erakkoluonteinen isopanda kuuluu petoeläimiin, mutta sen ruokavalio koostuu 99 prosenttisesti bambuista.  Isopandoja elää 1 500–3 000 metrin korkeudella olevissa lehti- ja havumetsissä Gansun, Shanxin ja Sichuanin maakunnissa.  Noin 75 prosenttia isopandoista elää Sichuanin alueella.  Saavuttavat sukukypsyyden 4–8 vuoden iässä.  Naaraat ovuloivat vain kerran vuodessa, keväällä, ja hedelmöitys voi tapahtua vain muutaman päivän aikana ovulaation aikaan.  Raskausaika kestää 95–160 päivää  Naaras saattaa synnyttää joskus kaksi poikasta, mutta vain toinen niistä jää henkiin  Naaraat saavat yleensä elinaikanaan 5–8 jälkeläistä.

8

9 Evoluutio  Isopandan oletetaan olevan lähtöisin Espanjasta, sillä vanhin tunnettu fossiili, jolla on ikää noin 11,6 miljoonaa vuotta, on löydetty Zaragozasta.  Isopandan eriytyminen muista karhuista tapahtui tutkijoiden arvion mukaan 18– 22 miljoonaa vuotta sitten, mutta alkuvuosimiljoonien vaiheet ovat yhä tuntemattomia  Hampaita tutkimalla on päätelty, että laji söi isopandan tavoin sitkeää kasvisravintoa  Fossiilin edustama laji on saanut tieteellisen nimen Kretzoiarctos beatrix

10 Isopanda ja ihmiset  1900-luvun puolenvälin jälkeen pandasta on tullut jonkinlainen Kiinan kansallinen symboli, ja sen kuvaa käytetään jopa kiinalaisissa kultakolikoissa.  Isopanda on ollut pitkään yleisön suosikki siksikin, että lajilla on vauvamainen olemus ja se muistuttaa elävää teddykarhua.  Vaikka panda vaikuttaa harmittomalta, se voi olla uhattuna tai pelästyneenä vaarallinen.  Isopandojen lainat yhdysvaltalaisiin ja japanilaisiin eläintarhoihin olivat 1970- luvulla tärkeä osa Kiinan diplomatiaa  Kiina alkoi tarjota pandoja toisille valtiolle vain lainaksi kymmenen vuoden ajaksi. Lainan ehtona oli miljoonan dollarin vuosimaksu, minkä lisäksi laina-aikana syntyneet pennut jäivät Kiinan kansantasavallan omaisuudeksi.

11

12 Lähteet  http://wwf.fi/elainlajit/panda/ http://wwf.fi/elainlajit/panda/  http://www.worldwildlife.org/pages/species-spotlight-giant-panda http://www.worldwildlife.org/pages/species-spotlight-giant-panda  http://www.tunturisusi.com/panda/kultapandagalleria2.htm http://www.tunturisusi.com/panda/kultapandagalleria2.htm  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Medved_mzoo.jpg/250px-Medved_mzoo.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Medved_mzoo.jpg/250px-Medved_mzoo.jpg  http://www.tunturisusi.com/panda/kuva3.jpg http://www.tunturisusi.com/panda/kuva3.jpg  https://fi.wikipedia.org/wiki/Isopanda  http://www.tunturisusi.com/pennut/silmalasikarhu10.jpg http://www.tunturisusi.com/pennut/silmalasikarhu10.jpg  http://radionova-image- cache.s3.amazonaws.com/s/dd284b9f79b7895117604ac0943482a2fbb0bd896e80f83167d4f0aceb111694 http://radionova-image- cache.s3.amazonaws.com/s/dd284b9f79b7895117604ac0943482a2fbb0bd896e80f83167d4f0aceb111694  http://www.iucnredlist.org/details/712/0 http://www.iucnredlist.org/details/712/0  https://www.youtube.com/watch?v=9YkrojbbwiA


Lataa ppt "Isopanda Ailuropoda melanoleuca.  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google