Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia."— Esityksen transkriptio:

1 Linux työpöydällä -kurssi

2 Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia. ● Linuxissa kaikki kansiot ja tiedostot löytyvät /- kansion (root-kansio) alta. ● Siellä ovat myös kaikki laitteet, järjestelmän tiedot ja ohjelmat, lajiteltuina kansioittain.

3 Kansiohierarkia ● / – bin – boot – cdrom – dev – etc – home – lib – media ● / – mnt – opt – proc – root – sbin – tmp – usr – var

4 / ● Peruskäyttäjä ei voi oletuksena kirjoittaa kuin omaan kotikansioonsa, muihin kansioihin kirjoittamiseen tarvitaan pääkäyttäjän (root) oikeudet.

5 /bin/ ● Sisältää järjestelmän kannalta olennaisia suoritettavia ohjelmia (cd, ls, rm, cp...)

6 /boot/ ● Sisältää järjestelmän käynnistymiseen vaaditut tiedostot – Kernelit – Käynnistyslataajan asetustiedoston

7 /cdrom/ ● Kansio CD-asemalle (ensimmäiselle) ● Jos cd:tä ei ole asemassa, ei palauta tiedostoja. ● On Ubuntussa linkki (tästä lisää myöhemmin)

8 /dev/ ● Sisältää Linux-järjestelmän fyysiset ja virtuaaliset laitteet. – Osiot – Konsolit – Näyttö – Äänilaite –... ● Käytetään, kun laitetta halutaan ohjata suoraan.

9 /etc/ ● Ohjelmien järjestelmänlaajuisia asetuksia ● Käynnistyskomentojonot ● Ajastetut tehtävät

10 /home/ ● Käyttäjien kotikansiot. ● Sisältää alikansiot joka käyttäjälle muotoa /home/kayttajanimi/ ● Voidaan kirjoittaa yleensä myös ~ (käyttäjän oma kotikansio) tai ~kayttaja (jonkun muun käyttäjän kotikansio) ● Kotikansioissa on käyttäjäkohtaiset asetukset.

11 /lib/ ● Eri laitteiden tarvitsemia ajureita ja firmwareja.

12 /media/ ● Automaattisesti liitettävät irrotettavat mediat – Muistitikut – CD- ja DVD-levyt – Kamerat –... ● Järjestelmä lisää ja poistaa tänne kansioita automaattisesti, kun laite kiinnitetään.

13 /mnt/ ● Käsin liitetyt osiot ● Tavallinen käyttäjä ei yleensä tarvitse – Voidaan liittää esim. Windowsin osio lukua varten tänne.

14 /opt/ ● Käsin asennettujen ohjelmistojen asennuspaikka. ● Tavallinen käyttäjä ei tarvitse tätäkään yleensä.

15 /proc/ ● Virtuaalitiedostojärjestelmä ● Sisältää tietoa järjestelmän prosesseista, päälläoloajasta (uptime) jne.

16 /sbin/ ● Vain pääkäyttäjälle tarkoitettuja tärkeitä suoritettavia tiedostoja.

17 /tmp/ ● Paikka väliaikaisille tiedostoille. ● Jokaisella käyttäjällä on oikeudet tänne.

18 /usr/ ● Sisältää käyttäjälle tarkoitettuja ohjelmia ● Myös ohjelmien tarvitsemat datatiedostot löytyvät täältä.

19 /var/ ● Muuttuvia tiedostoja – Lokit – Pakettivälimuisti –...

20 Osiot ja laitteet ● Tiedostojärjestelmä liitetään aina johonkin päin /-kansiota. Esimerkiksi muistitikku kytkeytyy automaattisesti polkuun /media/disk/ ● Tiedostot löytyvät tämän jälkeen sieltä.

21 Käyttöoikeudet ● Tavallinen käyttäjä ei voi kirjoittaa kuin oman kotikansionsa tiedostoihin ts. tiedostoihin, jotka käyttäjä omistaa. ● *nix-tiedostojärjestelmä (kuten ext3) pitää kirjaa jokaisen tiedoston omistajasta. Vain omistaja voi muuttaa tiedosto-oikeuksia.

22 Käyttöoikeudet ● Kolme eri käyttäjätasoa: – Omistajakäyttäjä – Omistajaryhmä – Muut käyttäjät ● Viisi eri oikeustasoa: – Ei voi lukea – Voi lukea – Voi kirjoittaa ja lukea – Voi suorittaa/siirtyä – Voi suorittaa/siirtyä ja kirjoittaa

23 Käyttöoikeudet ● Esimerkiksi /var/-kansiossa olevat tiedostot ovat yleensä pääkäyttäjän omistuksessa, muut käyttäjät voivat silti lukea tiedostoja. ● Kotikansiossa olevia tiedostoja voi muokata ja lukea vain niiden omistaja, muut eivät voi edes siirtyä käyttäjän kotikansioon.

24 Materiaalin käyttölisenssi © Riku Eskelinen, 2007. Tämä on lisensoitu lisenssillä CC nc-by-sa fi, lisätietoja www.creativecommons.org


Lataa ppt "Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google