Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto 24.11.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto 24.11.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki."— Esityksen transkriptio:

1 Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto 24.11.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki

2 Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset sopimustyyppinä Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset sopimustyyppinä Luotto-oikeuden lähtökohdat Luotto-oikeuden lähtökohdat Kuluttajansuojalaki ja luotonanto Kuluttajansuojalaki ja luotonanto Yrityksen luottosopimukset Yrityksen luottosopimukset Sijoituspalvelusopimukset Sijoituspalvelusopimukset Muuta arvopaperimarkkinalainsäädäntöä Muuta arvopaperimarkkinalainsäädäntöä Esityksen rakenne 2

3 Sopimustyypit sopimusoikeudessa Lähtökohta on, että sopimusoikeuden yleiset opit ovat sopimustyypistä riippumattomia: esim. sopimuksen syntyminen, vakioehtojen liityntä, sopimuksen pätemättömyys, pacta sunt servanda, sopimuksen kohtuullisuus jne. Lähtökohta on, että sopimusoikeuden yleiset opit ovat sopimustyypistä riippumattomia: esim. sopimuksen syntyminen, vakioehtojen liityntä, sopimuksen pätemättömyys, pacta sunt servanda, sopimuksen kohtuullisuus jne. Sopimustyyppikohtaisesti voi olla erityissääntelyä. Esim. kuluttajaluottojen tai sijoituspalvelujen sääntely. Sopimustyyppikohtaisesti voi lisäksi olla omia periaatteita: esim. kuluttajaoikeudessa kuluttajansuoja, velkasuhteissa viemävelkaperiaate jne. Sopimustyyppikohtaisesti voi lisäksi olla omia periaatteita: esim. kuluttajaoikeudessa kuluttajansuoja, velkasuhteissa viemävelkaperiaate jne.

4 Peruskäsitteet Luotonmyöntäjä / velkoja Luotonsaaja / velallinen Luotto / velaksianto (ei ”laina”) Luoton pääoman takaisinmaksu tai lyhennys taikka koron maksu Velkojalla on velalliselta saatava (=saaminen) Velallisella on velkojalle velka Laadittava asiakirja on velkakirja / luottosopimus Lisäksi mahdollisesti vakuus, esim. pantti (mm. asunto, kiinteistö, pörssiosake, yrityskiinnitys). Vakuus voi tulla myös kolmannelta (takaus tai vierasvelkapantti).

5 Yritysten korollisen velan rakenne *ei sisällä asuntoyhteisöjä

6 Kotitalouksien asuntolainakanta ja keskikorko %Mrd. EUR

7 Luottojuridiikan perusperiaatteet ”Geld muss man haben” ”Geld muss man haben” Takaisinmaksuvelvoite sovitussa ajassa – luoton irtisanomiselle kriteerit laissa (kuluttajasuhteet) ja/tai luottosopimuksessa (varsinkin yritysluottosuhteet) Takaisinmaksuvelvoite sovitussa ajassa – luoton irtisanomiselle kriteerit laissa (kuluttajasuhteet) ja/tai luottosopimuksessa (varsinkin yritysluottosuhteet) Kuluttajansuoja ja pakottava sääntely kuluttajaluotoissa Kuluttajansuoja ja pakottava sääntely kuluttajaluotoissa  Hyvä luotonantotapa  Informointivelvoitteet  Irtisanominen ja asuntovakuuden realisointi rajoitettua maksuviivästystilanteissakin Sopimusvapaus yritysluotoissa Sopimusvapaus yritysluotoissa  Pienyrittäjiin saatetaan soveltaa jossain määrin samoja periaatteita kuin kuluttajiin  Luottosopimuksissa paljon eroja, pankkien myöntämissä yritysluotoissa usein kovenantteja  Erityisrahoitusmuotoina esim. leasing, factoring, joukkovelkakirjarahoitus

8 Sijoituspalvelujen lisääntyvä merkitys Kotitalouksien rahoitusvarallisuus, lähde Tilastokeskus

9 Sijoituspalvelujen sääntelylohkot Arvopaperimarkkinoiden perusinfrastruktuuria koskeva sääntely -Arvopaperimarkkinalaki ja sitä täydentävät asetukset -Laki kaupankäynnistä rahoitusvälineillä -Laki arvo-osuusjärjestelmästä -Laki arvopaperitileistä -Osakeyhtiölaki Sijoituspalveluja koskeva sääntely: - Sijoituspalvelulaki Sijoitusrahastoja koskeva sääntely: -Sijoitusrahastolaki -Laki vaihtoehtoisrahastojen hoitajista -kiinteistörahastolaki -sekä näitä täydentävät asetukset

10 Sijoituspalvelujen sääntelyn rakenne nykyään monikerroksinen ja erittäin hankala Sääntely eroaa rakenteen suhteen tavallisesta Sääntely eroaa rakenteen suhteen tavallisesta Esim. sijoitusrahastotoiminnasta on Esim. sijoitusrahastotoiminnasta on - EU-asetuksia - EU-direktiivejä - kotimaisia lakeja - Finanssivalvonnan määräyksiä - Finanssivalvonnan ohjeita - ESMA:n tulkintoja - arvopaperilautakunnan ratkaisusuosituksia yhteensä satoja sivuja Sääntelyn alkeisopiskelu normien kautta siksi lähes mahdotonta Sääntelyn alkeisopiskelu normien kautta siksi lähes mahdotonta

11 Sijoituspalvelusopimukset Tärkeä jaottelu asiakasryhmiin Tärkeä jaottelu asiakasryhmiin  Ei-ammattimaiset asiakkaat  Ammattimaiset asiakkaat (erityisryhmänä hyväksyttävät vastapuolet) Sopimukset usein ns. asiantuntijapalveluita koskevia sopimuksia Varsinkin ei-ammattimaisia asiakkaita kohtaan laajoja tiedonantovelvoitteita Varsinkin ei-ammattimaisia asiakkaita kohtaan laajoja tiedonantovelvoitteita Keskeistä palveluntarjoajan velvoitteiden määrittely, hintaehdot, vastuunrajoitukset, reklamaatioehdot Keskeistä palveluntarjoajan velvoitteiden määrittely, hintaehdot, vastuunrajoitukset, reklamaatioehdot Mahdollisilla eturistiriidoilla voi olla myös sopimusoikeudellisia vaikutuksia. Mahdollisilla eturistiriidoilla voi olla myös sopimusoikeudellisia vaikutuksia.

12 Eri sijoituspalveluja Sijoitusneuvonta Sijoitusneuvonta Omaisuudenhoito Omaisuudenhoito Arvopapereita koskevien toimeksiantojen toteuttaminen / välittäminen Arvopapereita koskevien toimeksiantojen toteuttaminen / välittäminen Arvopapereiden säilytyspalvelut Arvopapereiden säilytyspalvelut Arvopapereiden liikkeeseenlaskupalvelut Arvopapereiden liikkeeseenlaskupalvelut Myös sijoitusrahastojen hallinnointi on faktisesti sijoituspalvelua, vaikka lainsäädännössä näin ei määritelmällisesti olekaan. Myös sijoitusrahastojen hallinnointi on faktisesti sijoituspalvelua, vaikka lainsäädännössä näin ei määritelmällisesti olekaan.

13 Sijoitusneuvonta Säännökset pääosin sijoituspalvelulaissa (14.12.2014/747). Lisäksi sopimusoikeuden yleiset säännöt ja periaatteet soveltuvat. Säännökset pääosin sijoituspalvelulaissa (14.12.2014/747). Lisäksi sopimusoikeuden yleiset säännöt ja periaatteet soveltuvat. Sijoitusneuvon määritelmä on suppeahko: ”yksilöllisen suosituksen antamista asiakkaalle tiettyä rahoitusvälinettä koskevaksi liiketoimeksi”. Muussakin tuote-esittelyssä yms. kuitenkin annettava asianmukaiset tiedot asiakkaalle. Sijoitusneuvon määritelmä on suppeahko: ”yksilöllisen suosituksen antamista asiakkaalle tiettyä rahoitusvälinettä koskevaksi liiketoimeksi”. Muussakin tuote-esittelyssä yms. kuitenkin annettava asianmukaiset tiedot asiakkaalle. Sijoitusneuvonnassa on lain mukaan toimittava rehellisesti, tasapuolisesti, ammattimaisesti ja asiakkaan edun mukaisesti. Sijoitusneuvonnassa on lain mukaan toimittava rehellisesti, tasapuolisesti, ammattimaisesti ja asiakkaan edun mukaisesti. Ennen sijoitusneuvontaa saatavat riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä sekä sijoitustavoitteista, jotta voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä ja palvelua. Ennen sijoitusneuvontaa saatavat riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä sekä sijoitustavoitteista, jotta voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä ja palvelua.


Lataa ppt "Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto 24.11.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google