Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke."— Esityksen transkriptio:

1 Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke

2 Säännelty ammatti Säännelty ammatti tarkoittaa ammattia, johon vaaditaan tietynlainen koulutus tai tutkinto, jotta saa luvan tehdä alan töitä. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi tietyt sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammatit sekä erilaiset turvallisuuteen liittyvät tehtävät. Esimerkiksi, jos haluaa tehdä lähihoitajan töitä, pitää olla suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Ilman tätä tutkintoa lähihoitajan töitä ei saa tehdä. Kun olet suorittanut ammattiin vaadittavan tutkinnon, saat ammatinharjoittamisoikeuden eli luvan tehdä töitä ammatissa. Säännellyillä ammateilla on viranomaiset (Opetushallitus, Valvira, Poliisihallitus jne.), joka vastaavat ammatinharjoittamisoikeuden myöntämisestä. Seuraavalla sivulla on listattu toisen asteen tutkintoa vaativat säännellyt ammatit Suomessa, ja niistä vastaavat viranomaiset.

3 Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke Säännellyt toisen asteen koulutusta vaativat ammatit Suomessa AmmattiVastaava viranomainen aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja Opetushallitus ajokokeen vastaanottajaLiikenteen turvallisuusvirasto autokoulun opetustoiminnasta vastaava johtaja Liikenteen turvallisuusvirasto katsastuksia suorittava henkilö kattilalaitosten käytön valvoja Turvallisuus ja kemikaalivirastoTurvallisuus ja kemikaalivirasto jaInspectaInspecta kirjastoalan koulutuksen saanutOpetushallitus kirkolliset tehtävätKirkkohallitusKirkkohallitus ja kirkollishallituskirkollishallitus koulutettu hierojaValvira lihantarkastajaElintarviketurvallisuusvirasto liikenneopettajaLiikenteen turvallisuusvirasto Lähihoitaja (muu kuin sosiaaliala)Valvira AmmattiVastaava viranomainen lähihoitaja (sosiaaliala)Opetushallitus merenkulun ammatinharjoittajatLiikenteen turvallisuusvirasto nosturinkuljettaja (ajoneuvonosturinkuljettaja ja torninosturinkuljettaja) Etelä-Suomen aluehallintovirasto nuohoojaOpetushallitus panostaja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue sukeltaja, vedenalaista rakennustyötä tekevä Etelä-Suomen aluehallintovirasto vartija (rikosseuraamusala)Opetushallitus vartija (yksityiset turvallisuuspalvelut)Kotikunnan poliisilaitos vartioimisliikkeen vastaava hoitaja (yksityiset turvallisuuspalvelut) Poliisihallitus Lista kaikista säännellyistä ammateista Suomessa täällä.täällä

4 Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke Ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustaminen Jos haluat tehdä töitä säännellyssä ammatissa Suomessa, mutta olet kouluttautunut ammattiin ulkomailla, sinun tulee hakea tutkinnon tunnustamista. Kun haet tunnustamista, selvitetään onko suorittamasi koulutus riittävä ammatissa työskentelyyn. Jos koulutus ei ole riittävä, voidaan sinulta vaatia sopeutumisaika ohjauksen alaisena tai kelpoisuuskoe, jossa osoitat pätevyytesi. Hakemus pätevyyden tunnustamisesta voidaan myös hylätä. Hakumenettelyt voivat olla erilaisia eri viranomaisilla. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen on maksullista.

5 Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke Hakuohjeita ulkomaisten tutkintojen tunnustamiseen Opetushallituksen hakuohjeet ulkomaisten tutkintojen tunnustamiseen (linkki hakulomakkeeseen oikeassa reunassa ylhäällä): http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen/opetushallituksen _paatokset http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen/opetushallituksen _paatokset Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tutkintojen tunnistamisesta (OPH): http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tu nnustaminen/opetushallituksen_paatokset/usein_kysytt ya Terveydenhuollon alan hakuohjeet tutkintojen tunnustamiseen (Valvira): http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeu det/hakemusohjeet http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeu det/hakemusohjeet


Lataa ppt "Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google