Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet."— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely

2 Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet

3 Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä KUUMA KUUMANA, KYLMÄ KYLMÄNÄ HELPOSTI PILAANTUVAT TUOTTEET POIS HUONEENLÄMMÖSTÄ

4 LÄMPÖTILOJA Mikrobit lisääntyvät tehokkaimmin huoneen- ja ihmiskehon lämpötilassa (+20 C°- +40 C°) Vaaravyöhyke + 6 - + 60 C°

5 Lämpötiloja Kuuma ruoka tarjoilun ja kuljetuksen aikana vähintään + 60 C° ja säilytyksen kesto max 2 tuntia Kylmä ruoka tarjoilulämpötila max + 6 C° korkeintaan 4 tuntia Yli 12 asteessen lämmenneet kylmät ruoat on hävitettävä tarjollapidon jälkeen (myyjäiset!)

6 Lämpökäsittelyt Ryöppäys = kiehautus joka lopettaa entsyymitoiminnan ja tuhoaa mikrobit pinnoilta Pastörointi = nopea kuumennus 73 C° ja nopea jäähdytys, tuote on säilytettävä jääkaapissa alle 6 C° Ruoan kypsentäminen = ruuan sisälämpötila nousee yli + 70 C° ja siipikarjan liha vähintään +75 C° Keittäminen = ruoka kuumennetaan + 100 C°

7 Lämpökäsittelyt UHT eli iskukuumennus = avaamaton pakkaus voidaan säilyttää huoneenlämmössä Sterilointi = kaikki mikrobit tuhoutuvat Säteilytys Uudelleen kuumentaminen on tapahduttava tehokkaasti ja läpikotaisin yli yli + 70 C° ja siipikarjan liha väh. + 75 C°

8 Kylmäketju Helposti pilaantuvat säilytetään alle +6 C° Kylmien ruokien tarjoilulämpötila + 6 -+ 12 C° Tuore jauheliha + 4 C° Tuore kala ja äyriäiset 0- +3 C° Tyhjö- ja suojakaasupakattu kala 0- +3 C° Pakasteiden säilytys korkeintaa – 18 C°

9 Kylmäketju Kuuman ruoan jäähdytys alle + 6 C ° ajassa max 4 tuntia Jäähdytys nopeutuu kun ruoka jaetaan pienempiin osiin, laakeisiin astioihin (paksuus) ja sekoittamalla Jäädytetty elintarvike = elintarvike, joka on säilytystarkoituksessa jäädytetty ja myydään jäätyneenä, mutta joka ei täytä pakastetulle elintarvikkeelle asetettuja vaatimuksia (Pakasteasetus 165/1994).

10 Pakastettu elintarvike käytettävissä on elintarvikkeiden jäädyttämistä varten pitää olla laite, jonka lämpötila voidaan säätää -18 C° kylmemmäksi, jolloin elintarvikkeen jäädyttämiseen kuluu enintään 24 tuntia jäädytettyjen elintarvikkeiden säilyttämistä varten säilytystila, jonka lämpötila on -18 C° tai kylmempi.

11 Sulatus Pakasteet sulatetaan kylmässä + 6 C° Sulatettuja tai osittain sulaneita tuotteita ei saa jäädyttää uudellen

12 Päiväysmerkinnät Parasta ennen Viimeinen käyttöpäivä


Lataa ppt "Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google