Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Täit.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Täit."— Esityksen transkriptio:

1 Täit

2

3 Täitä esiintyy epidemioina kouluissa ja lastentarhoissa
Täitä esiintyy epidemioina kouluissa ja lastentarhoissa. Itse täitä on hyvin vaikea nähdä, mutta niiden munat eli saivareet ovat helpommin havaittavissa Helpoimmin täitä saavat 3-11-vuotiaat lapset. Pikkulasten keskuudessa niitä esiintyy yhtä paljon tytöillä ja pojilla

4 Täi on loishyönteinen, joka elää imemällä verta ihmisen päänahasta
Täi on loishyönteinen, joka elää imemällä verta ihmisen päänahasta. Se on 2-4 mm pitkä ja väriltään harmahtava. Täi elää päänahan tuntumassa, josta se etsii lämpöä ja kosteutta. Se on nopealiikkeinen, ja siksi sitä voi olla vaikea havaita hiusten seasta.

5 Tartunta Kaikki voivat saada täitartunnan riippumatta siitä, kuinka puhdas on. Pitkät ja likaiset hiukset eivät ole herkempiä saamaan täitä kuin lyhyet ja puhtaat hiukset. Täit elävät verta imemällä eivätkä liasta. Täit leviävät ryömimällä päästä toiseen. Ne eivät osaa lentää eivätkä hyppiä, ja tartunta tapahtuu vain, jos kaksi päätä on pitkään kosketuksissa toisiinsa. Hiuksista kammalla tai harjalla kammatut täit ovat vanhoja ja sairaita, eivätkä tartu kovin helposti. Hautomattomat saivaret (täinmunat) huonekaluissa, kammassa, myssyissä ja huiveissa voivat aiheuttaa tartunnan. Sen vuoksi voidaan melko varmasti saada tartunta, jos lainataan kampaa, harjaa tai myssyä lapselta, jolla on täitä. Mitä koulu tai päivähoitopaikka voivat tehdä, jos niiden on vaikea päästä eroon täiongelmasta? Jos päiväkodissa huomataan täitä, asiasta on pikinmiten tiedotettava kaikille vanhemmille ja kehotettava heitä tarkastamaan lastensa hiukset, niska ja korvantaukset täiden ja saivareiden löytämiseksi. Apteekista voi ostaa täishampoota ilman reseptiä. Lapsen ja muiden perheenjäsenten hiukset käsitellään ohjeen mukaan ja vuodevaatteet, kammat, harjat ja päähineet pestään, jotta täitartunnasta päästään kunnolla eroon. On tärkeää, että kaikki päivähoitopaikan lapset tutkitaan ja hoidetaan samanaikaisesti.

6 Hoito Päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään. Niiden häätäminen vaatii aina hoitoa. Täit voidaan hävittää pesemällä hiukset lääkeshampoolla. Tällä hetkellä apteekeista on saatavilla useita valmisteita. Nämä lääkeshampoot ovat reseptivapaita. Hoitoon on aina liitettävä hiusten huolellinen kampaaminen ja mahdollisten saivareiden poistaminen tiheällä täikammalla muutaman päivän välein.

7 Kotona Päätäi on täysin riippuvainen ihmisestä. Ihmiskehon ulkopuolella päätäi säilyy hengissä 1-2 vuorokautta, sillä se kuivuu nopeasti ilman säännöllistä veriateriaa ja ihon lämpöä. Monasti siis pelkkä aika ilman erityisiä desinfioimistoimenpiteitä riittää karkottamaan päätäit lähiympäristöstä. Esimerkiksi lapsiperheissä vaatteet ja erilaiset esineet voi sulkea vaikkapa vaatekaappiin 1–3 vuorokaudeksi. Lakanat, tyynynpäälliset ja pyyheliinat on kuitenkin hyvä pestä lääkehoidon jälkeen. Aivan normaali pyykkikäsittely riittää. Pakkanen (noin -20 astetta) ja toisaalta kuiva kuumuus (noin +80 astetta) tuhoavat päätäit tehokkaasti. Esimerkiksi päähineet, villamyssyt, lapaset ja lelut voi illalla pistää muovipussiin ja muovipussin pakastimeen, jolloin päätäit ovat seuraavana aamuna kuolleet.

8 Päiväkoti Lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun, kun hoito on lopetettu.

9 Hoito kotona Täitä saaneiden lasten hiukset on käsiteltävä täinpoistoaineella. Niin kauan kuin lapsella on täitä, on tärkeää tutkia kaikki perheenjäsenet tartunnan varalta. Ne perheenjäsenet, joiden tukasta löytyy saivaria, on myös käsiteltävä täinpoistoaineella. Jos monella perheenjäsenellä on täitä, kaikkien hiukset on käsiteltävä samanaikaisesti, muuten he tartuttavat toisensa yhä uudelleen.

10


Lataa ppt "Täit."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google