Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot."— Esityksen transkriptio:

1 ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA

2 SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot joissain tapauksissa. Öljy: Lähes kaikki jalostettu öljy tuodaan venäjältä. Öljyn käyttö alkoi kasvaa voimakkaasti 1960-luvulla. Hidastui energiakriisin aikana 1970- luvulla. Ydinvoima: Tuottavat neljä toimivaa yksikköä. Hallituksen kansallinen energia- ja ilmastostrategia keväältä 2013 näkee ydinvoiman puhtaan energian muotona, jonka avulla voidaan vähentää esimerkiksi kivihiilen käyttöä ja kasvihuonepäästöjä.

3 ENERGIALÄHTEIDEN OSUUDEN MUUTOS Turpeen käyttö energiantuotannossa kasvoi 1980- ja 1990-luvulla. Tuotantoluvut nousivat 1980-luvun alun alle kymmenestä terawattitunnista huippuvuosien 25-30 twh:iin. Vaihtelivat sääolosuhteiden mukaan. Vesivoiman osuus sähköntuotannosta oli 1950- ja 1960-luvulla 90 prosenttia Sähköntuotanto valaistukseen 1882. Vuonna 1917 sähköä kulutettiin 205 gigawattituntia. Öljyn käyttö alkoi kasvaa voimakkaasti 1960-luvulla. Kasvu hidastui energiakriisin aikana 1970-luvulla.

4 ENERGIAN KOKONAISUUS Eniten puupolttoaineita Suomessa kasvaa paljon puita Toiseksi eniten öljyä tuodaan muualta esim. Venäjältä Kolmanneksi eniten ydinenergiaa Vesivoiman käyttö vähentynyt paljon Uusiutuvat energialähteet nousussa

5 ENERGIAN KÄYTÖN MUUTOS 1990-2013

6 KASVIHUONEKAASUJEN VÄHENTÄMINEN SUOMESSA Halvin tapa pienentää kasvihuonekaasupäästöjä on säästää energiaa ja lisätä energiatehokkuutta. Suuria määriä energiaa käyttävien yritysten ja muiden yhteisöjen on tulevaisuudessa rajoitettava päästöjään. Siirtymällä tehomaataloudesta luonnonmukaiseen viljelyyn. Voimakkaiden kasvihuonekaasujen korvaaminen: auto-ja lentoliikenteen muuttaminen joukko-ja kevyeksi liikenteeksi. CFC-yhdisteet korvataan HFC- yhdisteillä.

7 MAAILMAN PÄÄTAVOITTEET ILMASTONMUUTOKSEN ESTÄMISEKSI Globaalit hiilidioksidipäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Ilmastotoimia kiihdytettävä välittömästi Rikkaiden maiden on taattava, että sovittu 100 miljardin dollarin vuosittainen rahoitus kehitysmaiden ilmastotoimiin toteutuu Lupausten toteutus varmistettava Ihmiset ilmasto- ja energiapolitiikan keskiöön

8 TIEDON LÄHTEET http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_kokonaisk ulutus http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_kokonaisk ulutus https://fi.wikipedia.org/wiki/Energia_Suomessa http://www.stat.fi/til/ehk/2013/ehk_2013_2014-12-10_tie_001_fi.html https://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvihuonekaasu http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/ratkaisut/paastojen-vahentaminen- suomessa http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/ratkaisut/paastojen-vahentaminen- suomessa http://ilmasto.org/ymparisto-ja-kehitysjarjestojen-paatavoitteet-pariisin-ilmastokokoukselle


Lataa ppt "ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google