Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa."— Esityksen transkriptio:

1 Diabetes

2 Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa. ▪ Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. ▪ Ravinnossa olevat hiilihydraatit hajoavat glukoosiksi ja kulkeutuvat vereen. ▪ Normaalioloissa kun veren glukoosipitoisuus kasvaa, haima erittää insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosia soluihin ja alentamaan veren glukoosipitoisuutta.

3 Diabetestyypit ▪ Tyypin 1 diabetes ▪ Tyypin 2 diabetes ▪ Raskausdiabetes ▪ Muista syistä johtuva diabetes ( Syynä esim. haimatulehdus, hormonitoiminnan häiriö, haiman leikkaus tai hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti.)

4 Tyypin 1 diabetes ▪ Alkaa usein jo lapsuudessa tai nuoruusvuosina. ▪ Insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat ja insuliinin tuotanto loppuu. ▪ Insuliinihoito on välttämätön. Tyypin 2 diabetes ▪ Solujen kyky reagoida insuliiniin heikkenee. ▪ Insuliiniresistenssi lisää insuliinin tarvetta. ▪ Metabolinen oireyhtymä eli MBO.

5 Oireet Tyypin 1 diabetes ▪ pahoinvointi ▪ oksentelu ▪ vatsakivut ▪ asetonin haju hengityksessä ▪ uneliaisuus ▪ lopulta tajuttomuus. Tyypin 2 diabetes ▪ väsymys ▪ vetämättömyys varsinkin aterioiden jälkeen ▪ masennusta ja ärtyisyyttä ▪ jalkasärkyjä ▪ näön heikkenemistä ▪ tulehdusherkkyyttä.

6 Yleistä Yleistyvä diabetes ▪ Suomen nopeimmin yleistyvä kansantauti on tyypin 2 diabetes. ▪ Varmaa syytä yleisyyteen ei toistaiseksi tiedetä. ▪ Tyypin 1 ja 2 diabetesmuodot ovat Suomessa ylestyneet. Diabeteksen hoito ▪ Hoitamattomana riski liitännäissairauksiin mm vaurioittaa verisuonia. ▪ Säännöllinen liikunta, terveellinen ravinto ja painon hallinta välttämättömiä.

7 Video Diabeteksesta https://www.youtube.com/watch?v=6Egem-oc4rM

8 Lähteet ▪ Suomen diabetesliitto http://www.diabetes.fi/ ▪ Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Diabetes ▪ YouTube ▪ Ystävämme Anni ja Ronja<3


Lataa ppt "Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google