Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuTeija Penttilä Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
Elintarviketilojen puhtaanapito 18.1.2013 1
2
OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen 18.1.2013 2 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
3
OMAVALVONTA 18.1.2013 3 Elo-Food on elintarvikelain mukaan hyväksytty laitos jolla on omavalvontasuunnitelma ja siihen sisältyy puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelma. Omavalvonnasta vastaava laatii ja päivittää puhdistus- ja puhtauden tarkkailuohjelman. Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
4
Puhdistussuunnitelma 18.1.2013 4 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
5
Puhdistusvaiheet 1.Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liottamalla 2.Vaahdotus (vaikutusaika) 3.Peseminen puhdistusaineen kanssa 4.Huuhtelu 5.Kuivaus 6.Mahdollinen desinfektio 18.1.2013 5 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
6
1. Karkean lian mekaaninen poisto huuhtelemalla tai liuottamalla Mekaaninen lianpoisto sisältää pesun tai pyyhintämenetelmän, joiden avulla voidaan mikrobien määrää vähentää huomattavasti, mutta ei täysin tuhota. Mekaaninen pesu lisää varsinaisen pesun ja desinfektion tehokkuutta. 18.1.2013 6 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
7
Karkean lian poisto 18.1.2013 7 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
8
Vaahdotus Pystypinnoille vaahto levitetään alhaalta ylöspäin, näin saadaan aineen vaikutus pidemmäksi 18.1.2013 8 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
9
3. Peseminen puhdistusaineen kanssa Tämä on puhdistamisen tärkein vaihe ja desinfektiota tärkeämpi. Usein peseminen ja desinfiointi tapahtuvat yhtä aikaa, koska monet puhdistusaineet sisältävät sekä pesu- että desinfiointiaineita. 18.1.2013 9 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
10
Lattiakaivojen pesu 18.1.2013 10 Kaivot pestään joka päivä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
11
Kulkualtaitten pesu ja desinfiointi aineen laitto -tuotantotiloihin tullaan kahluualtaitten läpi, ettei tuoda mikrobeja tuotantotiloihin -tai oltava suojajalkineet 18.1.2013 11 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
12
DESINFIOINTIAINEEN LAITTO TOPAX 99 erikoisen tensiidi koostumuksen avulla saadaan synerginen bakteereja tappava teho 18.1.2013 12 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
13
4. Pesu ja huuhtelu Pinnat, välineet ja laitteet tulee huuhdella huolella puhdistusainejäämien poistamiseksi 18.1.2013 13 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
14
5. Kuivaus 18.1.2013 14 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
15
6. Mahdollinen desinfektio Desinfektio tuhoaa lähes kaikki mikrobit. Pelkkä desinfektio ei kuitenkaan riitä, jonka vuoksi pesemisen tulee aina edeltää desinfektiota 18.1.2013 15 DESINFEKTIO = aine tai seos, joka tuhoaa haitallisia pieneliöitä Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
16
Puhdistusaineet Kemikaalituotevalvonta hoitaa mm. kemikaalituotevalvontaan, REACH- ja CLP-asetuksiin sekä biosidilainsäädäntöön liittyviä toimeenpanotehtäviä ja valvontaa sekä kasvinsuojeluaineiden riskinarviointiin, hyväksymiseen ja rekisteröintiin liittyviä tehtäviä http://www.evira.fi 18.1.2013 16 http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-biosidit-ja- kasvinsuojeluaineet/Teollisuus--ja- kuluttajakemikaalit/Pesuaineet/Merkintavaatimukset/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
17
Puhdistusvälineet Siivousvälineiden värikoodaus Tiloissa erivälineet 18.1.2013 17 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
18
Puhdistusvälineet Päivän päätteeksi siivousvälineet voidaan pestä viimeisenä astianpesukoneessa 18.1.2013 18 Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
19
Käyttöturvallisuustiedot Tutustu käyttöturvallisuusohjeisiin ja pakkauksissa oleviin varoitusmerkintöihin 18.1.2013 19 http://www.tukes.fi/fi/Rekisterit /Kemikaalituoterekisteri- KETU/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
20
Puhdistustoimen riittävyyden arviointi EVI (EVIRA) –ohje Dnro 662/32/03 Puhdistus- ja puhtaudentarkkailuohjelma voimaan 2003 18.1.2013 20 http://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/valvonta_ja_yrittaja t/elintarvikelain21_ohjeet.pdf http://wwwb.mmm.fi/ el/laki/i/i25fi.pdf Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
21
Tulevaa - valvontatietojen julkaiseminen Kuntien elintarvikevalvojien tekemien ravintoloiden ja elintarvikemyymälöiden tarkastusten tulokset julkaistaan hymynaamoin toukokuusta 2013 alkaen aluksi internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä. Valtakunnallista valvontatietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. 18.1.2013 21 "Kuva: Evira " http://www.oivahymy.fi/portal/fi/ Arja Vuorikoski hyvinvoinnin koulutusala | elintarvike-, matkailu-, ravitsemis- ja puhdistuspalvelut
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.