Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan."— Esityksen transkriptio:

1 Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.

2  Lämpö voi siirtyä kolmella tavalla  johtumalla  virtaamalla  säteilemällä virtaus johtuminenn säteily

3  Sekoitat keittoa metallikauhalla  Pian huomaat, että kauha kuumenee ja tarvitset patalappua.  Tässä lämpö siirtyy johtumalla ainetta pitkin. Siis lämpö siirtyy, aine ei.  Energia kulkee kauhaa pitkin keittoastian pohjalta käteen.  Eri aineet siirtävät lämpöä eri tavoin

4 Lämpö siirtyy suorassa kontaktissa 1. Johtuminen

5 Miksi kahvia sekoitetaan muovilusikalla eikä metallilusikalla ? 1. Johtuminen Muovi on huono lämmönjohde, eikä lämpö pysty siirtymään muovilusikkaa pitkin. Muovi- lusikka ei siis kuumene. Metalli johtaa hyvin lämpöä, ja metallinen lusikka kuumenee.

6 -Uunissa oleva ilma ei polta ihoa ja pulliin voit jopa koskea, mutta kuuma pelti aiheuttaa välittömästi palovamman. Tämä johtuu siitä, että rauta johtaa lämpöä 3000 kertaa paremmin kuin ilma. Teräksisestä pellistä johtuu uutta lämpöä kosketuskohtaan koko ajan lisää.

7  Metalleilla on elektroneja, jotka ovat löysästi kiinni atomeissa  Nämä elektronit saavat helposti lisää liike- energiaa.  Siksi metallit ovat hyviä lämmönjohteita  Puu ja muovi ovat huonoja lämmönjohteita, koska niillä ei ole näitä vapaita elektroneja.

8 Jalkasi ei aisti kivilattian kylmyyttä, jos jalassasi on vaikkapa villasukka. Villa, ilma ja rasva ovat hyviä lämmöneristeitä. Paljaasta ihosta siirtyy lämpöä alustaan. Kaakeli johtaa lämpöä pois pinnasta ja tuntuu kylmemmältä kuin villamatto.

9  Ilma on huono lämmönjohde  Jos seisot auringossa tuulelta suojassa kylmänä talvipäivänä, et palele.  Lumi on huono lämmönjohde, vesi on parempi.  Igluja voidaan käyttää asuntona

10  Nesteissä ja kaasuissa  Neste ( tai kaasu) itse liikkuu ja kuljettaa lämpöä mukanaan  Lämpö siirtyy esim. ilman tai veden mukana.

11 Suomen ilmasto-olosuhteet riippuvat Golf-virrasta. Se on osa Atlantin kiertoliikettä, jossa lämmintä, suolaista vettä virtaa meren yläosassa pohjoiseen ja vastaava määrä kylmää vettä syvällä kohti etelää.

12  Kun patteri lämmittää ilmaa, se harvenee ja nousee ylös.  Kylmempää ilmaa siirtyy tilalle.  Tämä aiheuttaa virtauksen.  Nouseva ilma jäähtyy, kunnes sen lämpötila on sama kuin ympäröivän ilman.

13 Vettä lämmittäessä lämpö kulkeutuu suunnilleen näin.

14  Energia siirtyy sähkömagneettisena säteilynä.  Ei tarvita väliainetta  Auringon lämpö siirtyy Maahan

15 Uunissa ja leivänpaahtimessa olevat lämpövastukset lähettävät lämpösäteitä, jotka imeytyvät ruokaan ja saavat sen lämpenemään. Lämpöpatterit ovat pääasiassa sähkö- pattereita tai vesikiertopattereita. Molemmat säteilevät lämpöä huoneilmaan Puu-uunissa lämpö säteilee suoraan huoneilmaan tulesta sekä tulen lämmittäneestä kivimassasta.


Lataa ppt "Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google