Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos."— Esityksen transkriptio:

1 Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos ihmisten aterioiden perustana jatkuvasti ovat vain tarjouksissa myydyt tuotteet? (2007 kevät) Julkisessa keskustelussa on esitetty, että ihmisten tulisi itse vastata syntyneistä hoitokustannuksista, mikäli he laiminlyövät terveydestään huolehtimisen. Esitä argumentteja tämän näkökannan puolesta ja vastaan. (2007 kevät) Käsite: keliakia (2007 syksy) Kuvaile, millä eri tavoilla voidaan tutkia kouluruokailun terveellisyyttä.(2007 syksy) Pohdi lihavuuteen liittyviä eettisiä näkökulmia (2007 syksy) Liikunta ja nestetasapaino. (2008 kevät) Selvitä sepelvaltimojen ateroskleroosin synty ja seuraukset (2008 kevät) Tarkastele erilaisia syömishäiriöitä ja niiden seurauksia (2008 kevät) Kala ja ihmisen terveys (2008 kevät )

2 K äsite: energiatiheys (syksy 2008) Käsite: Mitä BMI kertoo ja miten sitä mitataan? (kevät 2009) Mitkä ovat maitotuotteita koskevat ravitsemussuositukset? Minkälaisia terveysvaikutuksia maitovalmisteilla on? (kevät 2009) Varusmiespalveluksensa aloittavien nuorten miesten kunto on huonontunut ja keskimääräinen paino noussut viimeksi kuluneen 10 -15 vuoden aikana. Mistä ilmiö kertoo, ja minkälaisia seurauksia siitä voi olla odotettavissa terveyden kannalta? (syksy 2009) Käsite: HDL & LDL (kevät 2010) Analysoi (laihdutus-) mainoksessa käytettyjä vaikuttamisen keinoja ja arvioi lääketieteelliseen tietoon perustuen mainoksen sisältöä ja siinä esitettyjä väitteitä. (kevät 2010) Julkisuudessa on kannettu huolta lasten ja nuorten makeisten käytön ja jatkuvan napostelun lisääntymisen aiheuttamista terveyshaitoista. Elintarviketeollisuusliiton mukaan vuonna 1995 makeisia myytiin noin 28 miljoonaa kiloa, kun vuonna 2007 myynti oli jo noin 40 miljoonaa kiloa. Kuvaile ja arvioi terveyden edistämisen keinoja lasten ja nuorten makeisten kulutuksen vähentämiseksi. (kevät 2010)

3 TE4 Ravitsemus Hurtig 2016

4 Keskeiset sisällöt ravinnosta: Energia - ravintoaineet - Hiilihydraatit, rasvat, proteiinit - Vitamiinit, kivennäisaineet - Mistä koostuvat? - Mihin alaryhmiin aineet jaetaan ravintoaineen sisällä? - Mistä saadaan, mihin tarvitaan? - Mitä, jos saadaan liikaa tai liian vähän? Energia-aineenvaihdunta - Aerobinen / anaerobinen - Kalori, Joule - Energiansaanti, energiankulutus Ravintoaineiden saantisuositukset - Miten toteutuu? Mitä tarkoittaa terveellinen ravinto? Mistä näläntunne johtuu? Paino ja painonhallinta - BMI - Laihduttaminen/painon lisääminen - dieetit - Syömisen häiriöt Elintarvikkeet ja tuoteselosteet - Funktionaaliset elintarvikkeet Erityisruokavaliot/ruoka-aineallergiat Suomalainen ruokakulttuuri Nestetasapaino ja juominen Eettiset kysymykset - Lihavuus/laihuus, - mässäily/nälänhätä - ruokailu sosiaalisena tapahtumana… - muotidieetit

5 Ravitsemussuositukset MiksiMiksi ravintosuositukset on laadittu? Kuka mihin ne perustuvatKuka ne on laatinut ja mihin ne perustuvat?

6 Ravitsemussuositukset Valtion ravitsemusneuvottelukunta päivittänyt ohjeita 2014Valtion ravitsemusneuvottelukunta on asettanut vuonna 2005 tavoitteekseen suomalaisten ravitsemuksen parantamisen (ja päivittänyt ohjeita 2014) : 1.energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen 2.tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti 3.kuitupitoisten hiilihydraattien saannin lisääminen 4.puhdistettujen sokereiden määrän vähentäminen 5.kovan rasvan saannin vähentäminen ja osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla 6.alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena 7.suolan (natriumin) saannin vähentäminen 8.D-vitamiinin saannin nosto

7 ▫Energian saannin tulisi olla kulutukseen nähden tasapainossa ▫Rasvan osuus 25–35 %. (tyydyttyneet 10%) ▫Hiilihydraatit 50–60 % (puhdist. sokeri 10%) (kuitu 25-30g/pvä) ▫Proteiinit 10–20 %. ▫Vitamiineja ja kivennäisaineita monipuolisesti ▫Suolaa korkeintaan 6 g/vrk (N) ja 7 g/vrk (M) ▫Alkoholia korkeintaan 10g/vrk. Energian saannin tulisi olla kulutukseen nähden tasapainossa Rasvan osuus 25–40 %. (tyydyttyneet <10%) Hiilihydraatit 45–60 % (puhdistettu sokeri <10%) Proteiinit 10–20 %. Vitamiineja ja kivennäisaineita monipuolisesti Suolaa korkeintaan 5 g/vrk D –vitamiinia 10 µg Alkoholia korkeintaan 10g/vrk.

8 lautasmallin  Ateria lautasmallin mukaan säännöllisesti  Ruokailutapahtumia säännöllisesti (5-7krt/pvä)  Kasviksia puoli kiloa  Kasviksia puoli kiloa päivässä (=kuusi kourallista)  Täysjyvävalmisteita  Täysjyvävalmisteita joka aterialle  Rasvatonta maitoa  Rasvatonta maitoa tai piimää ruokajuomaksi  Kalaa pari-kolme kertaa  Kalaa pari-kolme kertaa viikossa, lihaa vähärasvaisena  Vettä n. litra/pvä

9 Suomessa käytettyjä ruokavaliomalleja ovat esimerkiksi ruokapyramidi ja lautasmalli. Perusajatus on, että monipuolisessa sekaruokavaliossa syödään joka päivä pyramidin tai lautasmallin joka lohkosta. Mitä korkeammalle pyramidissa mennään, sitä pienempi on käyttösuositus.

10 Tehtävä, yo-kevät 2012 15-vuotias nuori on ryhtynyt vegaaniksi ja jättänyt ruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet. Mitä hänen tulisi ottaa huomioon ruokavaliossaan, jotta ravitsemussuositusten mukainen ravintoaineiden saanti tulisi turvattua?

11 Kasvisruokavalion hyviä ja huonoja puolia + Terveellisyys ravintokuitu suojaravintoaineiden saanti kasviksissa vähän energiaa – Vaatii tietoa Joidenkin ravintoaineiden niukka saanti Proteiini Kalsium Rauta B-vitamiini Kotimaiset kasviksen talvella kalliita Energiamäärä voi jäädä niukaksi Hampaiden terveys

12 Pelkästään kasvikunnan tuotteista koostuva vegaaniruokavalio on mahdollista saada ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi. Ruokavalion toteuttaminen vaatii kuitenkin tuotetietoutta, sekä perehtymistä ruoka-aineiden ravintosisältöön ja raaka- aineiden käsittelyyn Vegaaniruokavaliossa on huolehdittava erityisesti hyvälaatuisen proteiinin, D-vitamiinin (erit. talvella), B12- vitamiinin, kalsiumin ja raudan riittävästä saannista. Tarvittaessa tulee käyttää ravintolisiä. Kasvisruokavaliot

13 Erilaiset kasvisruokavaliot VEGAANI käyttää vain kasvikunnan tuotteita. LAKTOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. LAKTO-OVOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita sekä kananmunia. PESCOVEGETARISTI kalaakäyttää edellisten lisäksi kalaa. SEMIVEGAANI eläinkunnan tuotteita, mikäli muuta ei ole tarjolla käyttää eläinkunnan tuotteita, mikäli muuta ei ole tarjolla.

14 VERTAA SUOMALAISTEN RAVITSEMUSTA NYT JA 1960-LUVULLA. ONKO JOKIN ASIA PAREMMIN? ONKO JOKIN ASIA HEIKOMMIN? MIKÄ MUUTOKSIIN ON JOHTANUT?

15 Suomalaisten ravitsemus  Suomalaisten ravitsemustilanne on parantunut  Vähärasvaisten ja rasvattomien maitovalmisteiden, kasviöljyjen ja pehmeiden kasvirasvalevitteiden käyttö yleistynyt  Kovan rasvan saanti on viime vuosikymmeninä vähentynyt  Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt  Suolan käyttö vähentynyt.  Viljavalmisteista erityisesti ruisleivän kulutus on kääntymässä kasvuun.  Siipikarjan lihan käyttö lisääntynyt, kalan kulutus on pysynyt ennallaan.

16 Ruoan ravintoaineet Päivittäisen ravinnon tulisi taata sekä välttämättömät rakennusaineet uusien kudosten rakentamiselle että olemassa olevien korjaamiselle. Hiilihydraatit, rasvat, proteiinit sekä suojaravinteet tarjoavat tarvittavan energian elintoimintojen ylläpitoon niin levossa kuin fyysisissä suorituksissa.

17 Tehtävä Kokoa omat mind-mapit kaikista ravintoaineista (hiilihydraatit, proteiini, rasvat, suojaravintoaineet)

18 Hiilihydraatit Hiilihydraatit koostuvat hiilestä ja vedestä ja ovat tärkeä energianlähde lihaksille, aivoille, hermostolle ja muille kudoksille. Ravinnon kokonaisenergiasisällöstä 45 – 60 % tulisi saada hiilihydraateista. Hiilihydraattien rakenteelliset eroavaisuudet vaikuttavat puolestaan hiilihydraattien imeytymisen nopeuteen ja asteeseen, hiilihydraattien aineenvaihduntaan elimistössä ja siten erilaisiin vaikutuksiin terveyden ja liikunnan kannalta. Fyysisen suorituskyvyn ja terveyden kannalta tärkein hiilihydraattipitoisten ruokien luokittelu perustuu niiden veren glukoosipitoisuutta kohottavaan vaikutukseen. Matalan glykemiakuorman hiilihydraattilähteet – kasvikset ja kuitupitoiset viljatuotteet – ovat terveyden kannalta suositeltavia, koska sisältävät kuitua, vitamiineja, mineraaleja ja muita suojaavia bioaktiivisia ravintotekijöitä

19 Proteiinit Proteiinit koostuvat aminohappojen ketjuista ja niiden määrä ketjuissa vaihtelee sadan ja useiden tuhansien välillä. Ravinnossa on 20 erilaista aminohappoa, joista kahdeksan on aikuisille niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei itse kykene valmistamaan. Suomalaiset saavat kokonaisenergiasisällöstään noin 16 % proteiineista, joiden tärkeimpinä lähteinä toimivat maito- ja lihavalmisteet sekä viljatuotteet. Proteiinien laatueroista johtuen proteiininsaantisuositusten teko on osoittautunut haasteelliseksi. Proteiineja tarvitaan elimistössä kudosproteiinien ja hormonien sekä entsyymien ja hermoston välittäjäaineiden muodostamiseen.

20 Rasvat Muodostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta. Päivittäisen ruoan tulisi tarjota noin 30 % kokonaisenergiasta rasvoina, josta 70 - 80 % tulisi saada tyydyttymättömien rasvahappojen muodossa. Triglyseridit muodostavat elimistön energiavaraston, josta noin 90 % on varastoituneena ihonalaisena rasvakudoksena. Rasva siis suojelee elintärkeitä elimiä ja eristää kylmyydeltä. Sen lisäksi ravinnon tulisi tarjota tietty määrä rasvaa, jotta rasvaliukoisten vitamiinien saanti olisi turvattu. Näitä vitamiineja on ravinnossa rasvojen yhteydessä ja ne imeytyvät suolistosta yhdessä rasvojen kanssa.

21 Suojaravinteet eli vitamiinit ja kivennäisaineet (+ vesi, proteiini ja kuitu) ovat elimistössä välttämättömiä ainesosia, joita se ei pysty itse valmistamaan, mutta joita tarvitaan välikappaleina monissa toiminnoissa. Niillä on tärkeä rooli sekä kasvussa että elimistön toiminnassa. Vitamiinit osallistuvat keskeisesti proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen ja kivennäisaineiden kemiallisiin reaktioihin. Kivennäisaineet puolestaan muodostavat luiden ja hampaiden rakenteita, ylläpitävät sydämen toimintaa, lihasten supistusominaisuutta, hermoston viestintäyhteyttä ja happo-emäs – tasapainoa. Lisäksi niillä on tärkeä rooli soluaineenvaihdunnassa entsyymien ja hormonien osana.

22 Energiatiheys = ruoka-aineen sisältämä kalorimäärä tiettyä painoyksikköä kohti (esim. 100g tai 100ml kohti). ▫Pienen energiatiheyden ruuissa on vähän energiaa/100 g, suuren energiatiheyden ruuissa paljon.

23 Enemmän tai vähemmän tiheitä ruokia (www.fineli.fi) Ruokien energiatiheyksiä Energiaa/ 100 g kJkcal Maitosuklaa2 260538 Perunalastut2 190522 Popcorn2 000477 Kaurakeksi1 890450 Lihariisipasteija1 760418 Viineri1 640390 Lakritsi1 590378 Lihapiirakka1 560372 Rusinat1 160275 Hampurilainen1 000240 Energiaa/ 100 g kJkcal Lenkkimakkara900215 Makaronilaatikko550130 Broilerin filee460110 Banaani350 84 Lohikeitto (veteen) 320 76 Kaurapuuro (veteen)190 46 Omena170 41 Porkkana 110 27 Tomaatti 90 21 Kurkku 40 10

24 Energiapitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä Vesi ei sisällä lainkaan energiaa, joten esim. vesipitoiset kasvikset sisältävät hyvin vähän energiaa (esim. kurkku 10 kcal/100g). Myös runsas kuitupitoisuus vähentää energiatiheyttä. Rasvassa on runsaasti energiaa, joten rasvaiset ruuat ovat energiatiheitä (esim. maitosuklaa 538 kcal/100g, perunalastut 522 kcal/100g).

25 Energiatiheydellä on väliä !! Maitosuklaassa on energiaa 538kcal/100g Kurkussa on energiaa 10kcal/100g Sama määrä energiaa: Yksi levy suklaata (200g) 10,7 kg kurkkua (n. 27 kpl!)

26 Energiatiheän ruuan syöminenEnergiatiheän ruuan syöminen aiheuttaa helposti kulutusta runsaampaa energiansaantia ja siten lihomista. Ihminen syö grammamääräisesti hyvin samanlaisia määriä päivittäin. Laihduttajan kannattaa siis suosia alhaisen energiatiheyden ruokia (mm. hedelmät, vihannekset, kasvikset).

27 Ravintoainetiheys = ravintoaineiden määrä tiettyä energiamäärää kohti Mm. vihanneksilla, marjoilla ja hedelmillä on suuri ravintoainetiheys, eli ne sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita suhteessa niistä saatuun energiamäärään

28 Junk food Mitä pitemmälle elintarvike on puhdistettu ja mitä enemmän se sisältää sokeria, rasvaa ja/tai alkoholia, sitä heikompi ruoka-aineen ravintoainetiheys.

29 Hedelmien syönti on tärkeää kaikille, mutta erityisen tärkeää se on: Vähän energiaa tarvitseville Pienikokoisille, passiivista työtä tekeville, vähän liikkuville Painoaan tarkkaileville Hedelmissä niukasti energiaa, runsaasti suojaravintoaineita Aktiiviliikkujille ja urheilijoille Hedelmät erityisen tärkeitä antioksidanttien, kuten C- vitamiinin, karotenoidien ja flavonoidien lähteitä. Hedelmiä olisi hyvä syödä pari kpl/päivä, runsaammastakin käytöstä olisi todennäköisesti lisähyötyä urheilijalle.

30 Terveellinen ruokavalio ja erilaiset dieetit jätetään jotain pois tai painotetaan jotain Termillä ”ruokavalio” (=eli dieetti) tarkoitetaan tilannetta, jossa ns. kaikkiruokaisesta ruokavaliosta jätetään jotain pois tai painotetaan jotain osa-aluetta  ”Dieetit”  Erityisruokavaliot  ”Kasvisruokavaliot”  Uskontoryhmiin liittyviä ruokavalioita  Kansalliset ruokakulttuurit Lue erityisruokavalioista kirjan sivulta 48 lähtien. Pohdi syitä erilaisten dieettien suosiolle ja kerro myös niihin liittyvistä terveysriskeistä.

31 Erityisruokavaliot Keliakiaa sairastavan ruokavalio EI: gluteenia sisältävät viljat vehnä, ohra ja ruis sekä ruuat joissa näitä viljoja on käytetty (esimerkiksi makaroni, spagetti) OK: gluteenittomat viljat eli riisi, maissi, hirssi ja tattari, kaura Laktoosi-intoleranssia sairastavan ruokavalio EI: laktoosia eli maitosokeria sisältävät tuotteet. OK: vähälaktoosiset & laktoosittomat tuotteet, hapanmaitotuotteet Ruoka-allergiaa sairastavan ruokavalio Pavut, kananmuna, kala, porkkana, tomaatti ja omena... Pikkulapsilla voi esiintyä vilja-allergiaa (eri asia kuin keliakia) ja maitoallergiaa (eri asia kuin laktoosi-intoleranssi).  allergioita hyvin eri asteisia

32

33 Ravitsemussanojen kertaamiseen Pelaa ravitsemus-aiheista peliä, jossa oikea määritelmä ja sen selitys yhdistetään siirtämällä sanat päällekkäin (scatter) tai kysytään monivalinta ja oikein/väärin kysymyksiä (test). https://quizlet.com/88052200/scatter Löydät harjoitukset osoitteella www.quizlet.comquizlet.com Ravitsemus > Eeva-Maria1 > yläpalkista scatter tai test tai race

34 Harjoituskysymyksiä a)Mitä tarkoittaa ”terveellinen ruokavalio?” b)Mitkä ovat suomalaisten ravintosuositukset? c)Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista. d)Rasvat; ystävä vai vihollinen? Esitä perusteltuja argumentteja molemmilta näkökannoilta. e)Nykyään muodissa ovat erilaiset funktionaaliset elintarvikkeet ja niin sanotut ”Superruoat.” Mitä nämä termit tarkoittavat? f)Suomessa ruokavalio kevenee, mutta siitä huolimatta ylipainoisten osuus lisääntyy. Miten tämä ristiriita on selitettävissä? g)Olet päättänyt muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi. Miten voit hyödyntää elintarvikepakkauksessa olevia tuoteselostuksia? h)Moni nuori on tietoinen siitä, mistä terveellinen ja täysipainoinen ruokavalio koostuu. Pohdi tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, ettei tätä tietoutta käytetä hyväksi syömiseen liittyviä valintoja tehtäessä. i)Millaisia ovat suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet?

35 RavintoaineSuositus 2014 Hiilihydraatit45-60% Ravintokuidut25-35 g päivässä Lisätty sokeriEnintään 10 % Proteiinit10-20 % Rasvan laatuKova rasva n.10 % kertatyydyttymättömät 10-15 % monityydyttymättömät 5-10 %, joista n- 3-rasvahappoja 1% Rasvan määrä25-40% AlkoholiEnintään 5 % Suola (NaCl)5g/vrk + Vitamiineja ja kivennäisaineita monipuolisesti

36 Ravitsemussuositukset 1.energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen 2.tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti 3.kuitupitoisten hiilihydraattien saannin lisääminen 4.puhdistettujen sokereiden määrän vähentäminen 5.kovan rasvan saannin vähentäminen ja osittainen korvaaminen pehmeillä rasvoilla 6.alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena 7.suolan (natriumin) saannin vähentäminen 8.D-vitamiinin saannin nosto

37 Ravintoaineiden energian vertailu Taulukko kertoo, miksi kannattaa suosia kuitupitoisia elintarvikkeita ja vähentää rasvaa. Ylimääräiset kilokalorit, joita ei kuluteta liikkumalla, varastoituvat kehoomme rasvana. RavintoaineEnergia-arvo (kcal/ g) Alkoholi7 Hiilihydraatit tärkkelys sokeri kuitu 440440 Valkuaisaine4 Rasva9

38 Funktionaaliset elintarvikkeet -Elintarvike on funktionaalinen, jos sen on tavanomaisten ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi osoitettu. -Elintarvike on funktionaalinen, jos sen on tavanomaisten ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi osoitettu vaikuttavan ihmisen terveyteen myönteisesti. -Funktionaalinen elintarvike joko edistää tai ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia ja/tai vähentää sairauden riskiä. -Elintarvikkeisiin voidaan lisätä terveyttä edistäviä aineosia tai niistä voidaan poistaa haitallisia ainesosia. - -Lääkkeitä tai lisäravinteita EI voi märitellä funktionaalisiksi elintarvikkeiksi

39 - Kasvisterolit, -stanolit - ehkäisevät kolesterolin imeytymistä, alentavat kolesteroliarvoja - pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin - Probiootit, prebiootit, maitohappobakteerit - Tasapainottavat suolistomikrobikantaa, lisäävät vastustuskykyä - Vähentävät ummetuksen, ripulin ja allergioiden riskiä - Auttavat vitamiinien (K-vit.) ja kivennäisaineiden (Ca, Fe, Mg) imeytymisessä - Antioksidantit - Poistaa happiradikaaleja, jotka aiheuttavat soluissa mutaatioita, jotka saattavat käynnistää syövän. - Happiradikaaleja syntyy esimerkiksi elimistön tulehdusreaktioissa, auringon ultraviolettisäteilyn seurauksena sekä raskasmetallien, radioaktiivisen säteilyn, tupakan, eräiden torjunta-aineiden, alkoholin ja monen lääkkeen vaikutuksesta - Omega- rasvahapot (Omega-3, omega-6) - Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa - Auttavat ainakin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, veren kolesterolipitoisuuden ja verenpaineen hallinnassa, vähentävät sydämen rytmihäiriötaipumusta ja vaikuttavat elimistön sokeriaineenvaihduntaan ja ihon kuntoon - Ksylitoli - pysäyttää happohyökkäyksen, vahvistaa suun omia puolustusmekanismeja ja korjaa jo alkaneita kiillevaurioita - lisää syljen eritystä - Ehkäisee korvatulehduksia

40 Lisäksi terveysvaikutteiseksi ruoaksi voidaan laskea ns. superruoat (superfood) Superruoat ovat ravinnetiheitä, luonnon ruoka- aineita, jotka sisältävät paljon mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja Mitä tuoreempaa ruoka on, sen enemmän siinä on ravintoaineita tallella. ▫mustikka, mustaherukka, puolukka, ruusunmarja, aronia, lakka, karpalo, vadelma, tyrni, variksenmarja, nokkonen ▫peruna, ruisleipä…

41 Painonhallinta ja ylipaino Teollistumisen ja elintapojen muutoksen myötä ihmisten fyysisen aktiivisuuden määrä on laskenut → Vaikka vapaa-ajan liikunta on noussut, on aktiivisuus työssä ja työmatkoilla samaan aikaan laskenut. Säännöllisellä fyysisellä aktiivisuudella voidaan säädellä päivittäistä energiankulutusta ja ravitsemuksella päivittäistä energiansaantia, jolloin saavutetaan energiatasapaino. Lihominen on seurausta pitkäaikaisesta positiivisesta energiatasapainosta eli suuremmasta energiansaannista kuin kulutuksesta Fyysisen aktiivisuuden lasku on tuonut mukanaan myös joukon terveysongelmia kuten 2-tyypin diabeteksen ja korkean verenpaineen

42 Tuoteselosteet & pakkausmerkinnät Vähäsuolainen/vähennetty suolaa Vähäenergiainen Rasvaton/vähän tyydyttyneitä rasvoja sokeriton/ei lisättyjä sokereita Runsaskuituinen …yms. Merkintöjä voi käyttää vain, mikäli elintarvikkeelle määrätyt raja-arvot alittuvat Pakkausmerkinnät eivät saa johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen ominaisuuksien, koostumuksen, määrän, alkuperän, valmistusmenetelmän tms. seikan suhteen. Pakkausmerkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole tai joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista.

43 Tuoteselosteet & pakkausmerkinnät Tuoteselosteesta ravitsemuksellisesti huomioitavat seikat: Ruoan energiasisältö (2000kcal päivittäisen saannin mukaan) ja sen jakautuminen eri energiaravintoaineiden suhteen (hiilihydraateista 50-60%, rasvoista 25-30% ja proteiineista 15-20% päivittäisestä energiansaannista). Mitä ravintoaineita ja missä määrin tuote sisältää. Päivittäin tulisi saada n.50 eri ravintoaineita (mm. kivennäisaineita: Ca, Na, K, Mg, Mn, Fe ja vitamiineja A-,B-,C-,D-,E- ja K-vitamiineja) Kuitujen määrä (päivittäinen tarve n. 25g) Sokerista tulisi saada enintään 10% päivittäisestä energiasta. Rasvan laatu. Kovia eläinrasvoja tulisi välttää, koska ne sisältävät tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka nostavat veren kolesterolia ja näin lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Ruokasuolan määrän, jonka päivittäinen suositus on 5g. Liiallinen suolan nostaa verenpainetta ja on siten sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Lisäaineet merkittynä E-tunnuksella ja numerolla, joilla parannetaan elintarvikkeen ominaisuuksia ja säilyvyyttä. Jotkut lisäaineet ovat suurina määrinä elimistölle haitallisia, siksi niitä tulisi välttää. Tuotteen tuoreus. Tuoteselosteesta näkyy myös valmistaja ja joskus valmistus maa. (Tuoteselosteiden luotettavuus)

44 Ainesosat Pastöroitu maito, sokeri, vesi, persikka, vadelma, aprikoosi, sakeuttamisaine (pektiini), aromit, värit (punajuuriväri ja beta-karoteeni), jogurttihapate, Lactobacillus rhamnosus GG-hapate ja D- vitamiini. Jogurtissa 4,5 % marjaa ja hedelmiä Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 300kJ / 72kcal Proteiinia 2.9g Hiilihydraatteja 11g josta sokeria 11g josta laktoosia alle1g Rasvaa 1.7g josta tyydyttyneitä 0.9g Ravintokuitua alle1g Natriumia 0.04g Ainesosat Pastöroitu rasvaton maito (86%), vesi, sakeuttamisaine (perunatärkkelys), aromit (vanilja ja vanilliini), makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K) ja hapatteet: Lactobacuillus rhamnosus GG®, Lactobacillus rhamnosus Lc705, Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii JS, Bifidobacterium BB-12®. Lisätty D- vitamiinia. Ravintosisältö (100 g:ssa) energiapitoisuus 130kJ / 30kcal Proteiinia3g Hiilihydraatteja3.4g josta sokeria3.4g josta laktoosia0g Rasvaa0.4g josta tyydyttyneitä 0.2g Ravintokuitua0g Natriumia0.04g

45 Lisäaineet merkitään E-koodein Lisäaineet parantavat tuotteen: ulkonäköä säilyvyyttä makua valmistusominaisuuksia Lisäaineiden riskit: Allergiaoireet Liikasaanti (ADi- arvo)


Lataa ppt "Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google