Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle."— Esityksen transkriptio:

1

2 KELIAKIA

3 MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa ja tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Keliakia on perinnöllinen tauti (jos vanhemmalla on keliakia, lapsen riski saada tauti on 10- 15%). Tutkimusten perusteella noin 2% suomalaisista sairastaa keliakiaa.

4 OIREET/SEURAUKSET Tavallisimmat oireet: sekalaiset vatsavaivat, laihtuminen, anemia, ravintoaineiden imeytymishäiriöt, hengitystieoireet ja väsymys. Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa kasvuongelmia lapsilla sekä aiheuttaa muun muassa osteoporoosia eli luukatoa. Keliaakikoilla esiintyy myös monia vitamiinien puutosta johtuvia oireita (A-, D-, E- ja K- vitamiinien imeytyminen heikentyy). Iholle voi myös muodostua pienirakkuloista kutisevaa ihottumaa. Hoitamattomana voi aiheuttaa kaksinkertaisen kuolemanriskin.

5 HOITO Elinikäinen gluteeniton ruokavalio (ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältämät viljavalmisteet). Ihomuutoksiin on usein tarpeen käyttää lääkkeitä hoidon alkuvaiheessa ihottuman rauhoittamiseksi. Jos tiukka ruokavalio ei paranna keliakiaa, erikoislääkäri tutkii, onko syynä jokin muu suolistosairaus tai jokin harvinainen keliakian alatyyppi.

6 MAKSAAKO KELA JOTAKIN? Keliakiaa sairastavat voivat saada yhteiskunnan tukea. Alle 16-vuotiaat lapset saavat Kelan perusvammaistukea. Aiemmin aikuiset saivat lääkärintodistuksella korvausta ruokavalion kustannuksista, mutta vuoden 2016 alusta korvaus poistettiin. Taustalla ovat valtiontalouden säästötarve sekä valtioneuvoston yhteisesti hyväksymä poliittinen ratkaisu käytettävissä olevien rahojen kohdentamisesta.

7 VAIKUTUS ARKIELÄMÄÄN Niukkakuituinen gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa muita terveyshaittoja, joten runsaasta siemenien, papujen ja kasvisten saannista on pidettävä huolta. Useimmat makeiset ovat yleensä luontaisesti gluteenittomia, mutta esimerkiksi monet suklaat saattavat sisältää pieniä määriä vehnää, jolloin tuotetta ei suositella säännölliseen käyttöön. Keliaakikko voi suorittaa varusmiespalveluksen luokassa A, mikäli diagnoosista on kulunut kaksi vuotta ja keliakia on hyvässä hoitotasapainossa.


Lataa ppt "KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google