Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 8.10.2009 Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 8.10.2009 Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä."— Esityksen transkriptio:

1 Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 8.10.2009 Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä

2 Suomen suurin sosiaalialan toimija VUONNA 2008 Käyttömenot yhteensä 1 016,7 milj. euroa, josta –asiakaspalvelujen ostot 219 milj. euroa –yksityisen hoidon tuki 6,6 milj. euroa –palvelusetelit 1,2 milj. euroa –omaishoidon tuet 12 milj. euroa –järjestöille myönnettävät avustukset 3,3 milj. euroa Investointimenot 8 milj. euroa Omia toimintayksiköitä noin 700 Henkilöstöä noin 11 700 Tuottajia ostopalvelusopimuksilla n. 300 ja maksusitoumuksilla n. 300 Avustettavia järjestöjä yli 400

3 Asiakaspalvelujen ostojen osuus (%) sosiaaliviraston palvelutuotannosta 2007 Vammaispalvelu Vanhuspalvelu Kehitysvammahuolto Lastensuojelu Päihdehuolto Kaikki yhteensä 60,3 45,6 44,4 42,9 34,3 28,1 0102030405060 70 Päiväkotihoito 4,9 35,5 + Seniorisäätiö 25,4 + Seniorisäätiö

4 Sosiaalivirasto turvaa lasten ja nuorten hyvän kasvun edellytykset, vahvistaa aikuisten toimintakykyä ja vastuullisuutta sekä varmistaa vanhoille ihmisille turvallisen ja arvokkaan elämän. Sosiaalivirasto edistää Helsingin kehittymistä sosiaalisesti tasapainoiseksi kaupungiksi yhdessä helsinkiläisten ja muiden toimijoiden kanssa siten, että heitteille ei jää kukaan.

5

6 Oma palvelutuotanto = sosiaaliviraston omat yksiköt –Omana toimintana pidetään mm. kriittiset ja strategisesti tärkeimmät palvelut, asiakkaan hoidon tarpeen arviointi ja vastuu hoitokokonaisuuksista sekä välttämättömät viranomaistoiminnot. InHouse = kaupungin omat liikelaitokset ja kaupunkikonserniin kuuluvat yhtiöt ja säätiöt Sisäinen kumppani = kaupungin muut hallintokunnat (sosiaalitoimen rajapinnalla toimivat) Strategiset kumppanit = yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka ovat kaupunkikonsernin ulkopuolisia liittolaisia ja jotka liittyvät sosiaaliviraston strategian toteuttamiseen ja sitoutuvat tiiviiseen ohjaukseen –Strategiset kumppanit on uusi määritelmä pienelle joukolle palvelun-tuottajia, joiden kanssa toteutetaan suoraostoina määräaikaisia hankkeita uusien toimintakonseptien kehittämiseksi ja etsitään uusia ratkaisuja erityisryhmien akuutteihin ongelmiin. Sopimusyritykset = sosiaalivirasto ostaa kilpailuttamalla palveluja –Sopimustuottajilla tarkoitetaan palveluntuottajia, joilta ostetaan palveluja ensisijaisesti kilpailuttamalla. Tavoitteena on markkinoiden synnyn edistäminen ja palveluvaihtoehtojen lisääminen siten, että kilpailun kautta yksityisten tuottajien tuotekehityspanos ja innovaatiot saadaan sosiaalitoimen käyttöön. Sopimusyhteistyötä ja hankintamenettelyjä kehitetään. Tuottajakenttää kohtaava muutos tullaan toteuttamaan asteittain ja kiinteässä vuorovaikutuksessa palveluntuottajien sekä niitä edustavien tahojen kanssa.

7 Palveluyritykset = myyvät palveluja suoraan asukkaille, sosiaalivirasto ei osallistu asiakasohjaukseen. Kuuluvat arvoverkkoon, jos palvelujen hankintaa käytetään palveluseteleitä (esim. vanhuspalvelut ja päivähoidon yksityisen hoidon tuki) –Palveluyrityksillä tarkoitetaan niitä palveluntuottajia, jotka myyvät suorilla asiakasmarkkinoilla palvelujaan itse maksaville kaupunkilaisille. Sosiaalivirasto ei osallistu asiakasohjaukseen. Palveluyritykset liittyvät löyhästi viraston arvoverkkoon, mikäli kaupunkilaisille on myönnetty palvelujen ostoon palveluseteli tai siihen verrattavaa avustusta, kuten lasten yksityisen hoidon tukea. Tavoitteena on yksityisen hoidon tuen käytön sekä palvelusetelien käyttöalan laajentaminen. Kansalaisjärjestöt = erilaisia väestöryhmien edunvalvontaa ja vapaaehtoistyötä tukevia yhteisöjä. Sosiaalivirasto myöntää järjestöavustuksia –Kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen osana palvelustrategiaa lisää järjestöjen ja yhteisöjen merkitystä sosiaalitoimen kumppanina. Järjestöavustuksia lisätään ja ne kohdennetaan viraston strategiaa tukeviin hankkeisiin. Virasto neuvottelee Raha-automaattiyhdistyksen kanssa avustusten myöntämisen periaatteista ja hakumenettelystä, jotta yhteistyössä voidaan merkittävästi vahvistaa kansalaisjärjestöjen toiminta-edellytyksiä sosiaalipalvelujen kannalta tärkeillä alueilla. Tämä johtuu siitä, että myös Raha-automaattiyhdistys on vetäytymässä palvelutoiminnan avustamisesta ja suuntaamassa rahoitustaan kansalaisjärjestöjen suuntaan. Yksityiset kansalaiset –Yksityiset kansalaiset kuuluvat löyhästi sosiaaliviraston arvoverkkoon silloin, kun he hoitavat omaisiaan tai heidän hoitoonsa sijoitettuja henkilöitä kunnan järjestämän palvelun sijasta. Tällaisia tilanteita ovat avustusten varassa tehdyt hoitojärjestelyt, kuten vanhusten omaishoito ja lasten kotihoito tai perhehoito. Omaishoidon tuen ja lasten kotihoidon-tuen kattavuutta lisätään asukkaiden tarpeiden ja valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Tukien riittävä taso pyritään turvaamaan suhteessa hoidon vaativuuteen ja myös omaishoitajien tarvitsemia tukipalveluja parannetaan. Tavoitteena on laajentaa perhehoitoa, tukihenkilötoimintaa, tukea vertaisryhmätoimintaa sekä mahdollistaa epävirallinen, joustava vapaaehtoistyö.


Lataa ppt "Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 8.10.2009 Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google