Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pienen yhdistyksen toiminnan rahoitus Tulo- ja verolain (TVL) 22.1 § mukaan yhteisö on yleishyödyllinen, jos: –se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pienen yhdistyksen toiminnan rahoitus Tulo- ja verolain (TVL) 22.1 § mukaan yhteisö on yleishyödyllinen, jos: –se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi."— Esityksen transkriptio:

1 Pienen yhdistyksen toiminnan rahoitus Tulo- ja verolain (TVL) 22.1 § mukaan yhteisö on yleishyödyllinen, jos: –se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä –sen toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin –se ei tuota toiminnallaan siihen osallisille taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä

2 Mitä on talkootyö? 1. Korvauksen saaja rekisteröity yleishyödyllinen yhteisö 2. Hyöty ei työn suorittajalle 3. Työ tehdään ilman työnantajan johtoa ja valvontaa 4. Työ on tilapäistä 5. Talkootyö ei saa olla liiketoimintaa

3 Pienen yhdistyksen toiminnan rahoitus Talouden suunnittelu pienessä yhdistyksessä -Mistä tulot pääsääntöisesti kertyvät? -Mitkä ovat suurimmat kulut? -Minkä suuruinen on pienen yhdistyksen pieni ”liikevaihto” > paljonko rahaa käy yhdistyksen tilillä vuosittain? Jäsenmaksu -Mitä jäsenmaksu kattaa? -Mitä jäsenmaksulla jäsen saa? -Mihin jäsenmaksu velvoittaa? -Onko jäsenmaksu suhteessa yhdistyksen toimintaan? -Miten jäsenmaksua muutetaan? Mitä ovat yhdistyksen tuottamat toiminnot?

4 Varainhankinta Talousarvio/budjetti on toimintasuunnitelman rahallinen muoto. Vastuullisessa yhdistyksessä budjetti tehdään varovaisesti, tulot minimissä ja menot maksimissa Varainhankinnasta puhuttaessa täytyy muistaa, että asiaan liittyy monta huomioitavaa asiaa: kirjanpito-, verotus-, lupa-asiat, työnantajana toimiminen, oikea hinnoittelu, resurssit, rahankeräyslaki, arpajaislaki, tilintarkastuslaki jne.

5 Varainhankinta Yhdistyksen säännöistä on selvittävä, miten yhdistys aikoo toimintansa rahoittaa Jäsenmaksuilla? Lahjoituksia vastaanottamalla? Liiketoimintaa (esim. kioski) harjoittamalla? Toimeenpanemalla arpajaisia ja rahankeräyksiä? Messuin, myyjäisin, otteluin, tapahtumin? Miten rahoitus on säännöissänne kuvattu?

6 Varsinaisen toiminnan tuloja Jäsenmaksut Osallistumismaksut Kurssimaksut Toimintamaksut Muita tulon lähteitä: Pääsylipputulot Tapahtumien myyntituotot Kioskimyynti / buffetti tapahtumissa Käsiohjelma Mainokset asuissa, ohjelmassa, tapahtumapaikalla jne. Yhdistyksen kannatustuotteet jäsenille

7 Yhdistyksen taloudenhoidon keskeiset resurssit 1. Talousarvio kunniaan, tiivis seuranta 2. Talousohjesääntö yhdistykselle 3. Pankkitilit hallituksen päätöksellä ja (yhdistyksen Y-tunnuksella)‏ 4. Ei suuria käteiskassoja 5. Kaikkiin laskuihin yhdistyksen Y-tunnus 6. Oma matkalaskulomake 7. Sisäinen laskenta ja seuranta 8. Veroasioiden tuntemusta 9. Osaavat tilintarkastajat 10. Kirjanpito yhdistyksessä

8 Arpajaiset varainhankintana Tavara-arpajaiset Tavara-arpajaisilla tarkoitetaan arpajaisia, joissa voi arpomisella tai muulla siihen rinnastettavalla sattumaan perustuvalla tavalla voittaa tavaraa tai tavaraan taikka palveluihin vaihdettavissa olevia lahja- tai ostokortteja. Tässä tarkoitettuja maksullisia tavara-arpajaisia ja arvauskilpailuja saa järjestää vain yleishyödyllinen yhteisö arpajaislain mukaan. Myös koululuokka, työyhteisö tai harrastusryhmä voi järjestää arpajaislain 27 §:n edellytyksin pien- tai miniatyyriarpajaisia tavara-arpajaisina. Muiden järjestämät esim. mainos- tai markkinointiarpajaiset ovat muita arpajaisia, vaikka palkintona olisi tavaraakin. Jos tavara-arpajaisten tuotto on alle 3 333,33 euroa, arpajaisveroa ei ole maksettava.

9 Tapahtumajärjestäminen varainhankintakeinona Tapahtuman suunnittelu -Miksi järjestetään? -Onko tapahtuma yhdistyksen toiminta-ajatuksen mukainen? -Kenelle järjestetään? Jos kaikille, niin kenelle ensisijaisesti? -Missä järjestetään? -Milloin järjestetään? -Kilpailutilanne muiden tapahtumien kanssa selvitettävä etukäteen? -Osallistujatavoite? -Toimijoiden määrä on suhteutettava osallistujatavoitteeseen -Suunnitteluaika on suhteutettava osallistujatavoitteeseen -Viranomaisten apu yleisötapahtuman valmisteluissa -Miten tapahtuma hinnoitellaan? -Mitkä ovat tapahtuman kiinteät kustannukset? -Miten kustannuksista selvitään, jos tapahtumaan ei tule osallistujia?

10 Tapahtumajärjestäminen varainhankintakeinona -Työnjako johtoryhmässä -Miten talkoolaiset rekrytoidaan? -Miten tapahtumaa markkinoidaan? -Taloudellinen riskianalyysi -Miten tapahtuma tukee yhdistyksen perustoimintaa? -Mitä myytävää tapahtumassa voi olla?

11 Miten talkootyö tuotteistetaan ja hinnoitellaan? Yrityksille tehtävä talkootyö esim: -jouluinen paketointipalvelu -inventaariot -ostoskärryjen keräily -esitteiden jako -esiintymiset (musiikki-, liikunta- ja teatteriesitykset) jne. Yksityisille tehtävät yksittäiset talkootyöt esim: -puutarhan kunnostus -remonttihommat -esiintymiset jne. Kuinka paljon yhdistyksen tulee saada rahaa, jotta se lähtee organisoimaan talkoita???


Lataa ppt "Pienen yhdistyksen toiminnan rahoitus Tulo- ja verolain (TVL) 22.1 § mukaan yhteisö on yleishyödyllinen, jos: –se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google