Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Syömisen ja juomisen toiminnot ja niiden auttamismenetelmät Nina Eskola/Minna Sipponen

2 Syöminen ja juominen Perehdy aiheeseen Hoitamalla hyvää oloa –kirjasta
Opetus muodostaa kokonaisuuden anatomiasta ja fysiologiasta kotitalouden opinnoista terveydenhuollon opinnoista Footer Text 4/28/2017

3 Ravitsemus- ja nestetasapaino
Häiriöiden syyt pahoinvointi ja oksentelu ruokahaluttomuus kuumeilu verensokerin vaihtelut nielemisvaikeudet kykenemättömyys omatoimisuuteen väsyminen

4 Hoitotyön keinot ravinnon  ja nesteen tarpeen arviointi ja saannin seuranta verensokerin seuranta ruokailu suun kautta aina kun mahdollista ruokailun ohjaaminen, auttaminen tai syöttäminen nenämahaletku- tai PEG-letkuruokinta, jos nielemisvaikeudet estävät riittävän ravinnon ja nesteen saannin

5 Ravitsemustilan arviointi
Ruokailutavat ja –tottumukset Fyysinen tila paino ja pituus – painonmuutos hiukset, kynnet kasvojen, silmien ja ihon kunto suun kunto lihasten kunto verenkiertoelimistön toiminta Psyykkinen kunto

6 Ruokakortti

7 Erityisruokavaliot  Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio (laktoosi- intoleranssi)  Gluteeniton ruokavalio (keliakia)  Allergiaruokavaliot  Sydän- ja verisuonisairauksien ruokavaliot  Diabetesruokavaliot

8 Nestetasapainon tarkkailu
Terve elimistö huolehtii nestetasapainon säätelystä automaattisesti Elimistöstä poistuu vuorokaudessa yhtä paljon nestettä kuin siihen on tullutkin Veden saanti Veden menetys Ruoka ml Juoma ml Aineenvaihd ml Virtsa ml Uloste ml Hikoilu, iho ml Hengitys ml yhteensä ml yhteensä ml

9 Nestetasapainon häiriöt
Aiheuttajat: kuumuus oksentelu, ripuli verenvuoto, imut, dreenit kuume → haihtuminen lisääntyy ml / C°/ vrk

10 Nestetasapainon häiriöiden oireet
seurannan kohde kuivumisen oire turvotuksen oire iho kimmoisuus ↓, kuiva, ryppyinen pingottunut, kiristävä, kiiltävä paino laskee nousee limakalvot kuivat, karstaiset ei erityistä virtsa määrä ↓, tummaa, väkevöitynyttä määrä ↓/↑ lämpö ↑ vaikeissa tapauksissa yleensä normaali nivelet liikkuvat jäykät, hankala liikutella subjektiivinen vointi pahoinvointi, velttous, väsymys, janontunne hengenahdistus, turvotus

11 Nestetasapainon seuranta Nestelista

12 Ruokailun järjestäminen
Asento Omatoimisuuden tukeminen Apuvälineet Aterian sisältö – ravintopyramidi Aterian tarjoilu – lautasmalli Aterian koostumus – soseutus tai nestemäinen vain kun se on välttämätöntä Ruokailun ohjaaminen, ruokailussa auttaminen tai syöttäminen

13 Avustaminen ruokailussa
Huomioi; kiireettömyys potilaan omatoimisuus potilaan kunnioittaminen – syöttäminen tapahtuu potilaan tahdissa suojaaminen syöttäjän ergonominen asento

14 Letkuruokinta Enteraalinen ruokinta = ruuansulatuskanavan kautta tapahtuva nenä-mahaletku gastrostooma Käyttöaiheita: ruokahaluttomuus suun, nielun tai ruokatorven sairaus leikkauksen jälkitila potilaan heikko yleistila

15 Gastrostooman kautta tapahtuva ruokailu
Gastrostooma = Mahalaukkuavanne. Tehdään ravinnonsaannin turvaamiseksi silloin kun potilas ei pysty nielemään ruokaa esim. ruokatorvikasvainen takia. Voidaan tehdä gastroskopian yhteydessä ilman nukustusta.

16 PEG-SYÖTTÖLETKU PEG = PERKUTAANINEN ENDOSKOOPPINEN GASTROSTOMIA
SYÖTTÖLETKU ASETETAAN VATSANPEITTEIDEN LÄPI RAVITSEMUKSEN TURVAAMISEKSI

17 Lähteet Anttila K. ym. 2007. Hoitamalla hyvää oloa. WSOY, 229-257
Eskola N. Pirkanmaan ammattiopisto. PP-esitys. Kauppi I. ym Hoitoa ja huolenpitoa ammattitaidolla. Edita,


Lataa ppt "Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google