Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hurtig 2015-2016 TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hurtig 2015-2016 TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä."— Esityksen transkriptio:

1 Hurtig 2015-2016 TE1 Turvallisuus

2 Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä. – Yleisin syy on kaatuminen tai putoaminen. – Alkoholin tai muiden nautintoaineiden käyttö on usein turmissa osallisena.

3 Tapaturmat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Inhimillistä kärsimystä, pysyviä vammautumisia Työstä poissaoloja Sairaalahoitojaksoja Tapaturmat ovat myös kansantaloudellinen ongelma Tapaturmista aiheutuvista kustannuksista terveydenhoitomenoja noin puolet Poliisi- ja pelastustoimen menoja noin kolmannes

4 Mistä liikenneonnettomuudet useimmiten johtuvat? Minkälaisissa onnettomuuksissa nuoret ovat mukana? Leevi & the Leavings: Teuvo, Maanteiden kuningas

5 Riskiryhmät tilastojen mukaan: Nuoret miehet – Nuorista 15–24 -vuotiaista miehistä joka neljännelle sattuu vuosittain tapaturma. Ikääntyneet naiset – Kaatumiset ovat yleisiä. Kaikista nuorten kuolemista joka kolmas kuolema on tapaturmainen. Tapaturmat sattuvat tieliikenteessä tai aiheutuvat lääkeaineiden ja huumeiden käytöstä.

6 Koti- ja vapaa-ajan turvallisuus Kaikista tapaturmista noin 80 % sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat ja -kuolemat ovat lisääntyneet viime vuosina. – Kuolemia vuosittain noin 2500–2700 Liikunta- ja kotitapaturmat Liikuntatapaturmia sattuu eniten alle 35-vuotiaille. Kotitapaturmia sattuu eniten yli 74-vuotiaille naisille.

7 Loukkaantumisriski on suurin kunto- ja kilpaurheilussa. Kotitapaturmista noin puolet sattuu piha-alueella tai keittiössä.

8 Tapaturmien ehkäisy Jokaisen tulee varautua vaaratilanteisiin ja ehkäistä niitä: http://www.youtube.com/watch?v=qMIbm4Tevs0&feature=rel ated http://www.youtube.com/watch?v=qMIbm4Tevs0&feature=rel ated Kolmen T:n periaate Tekniikka Taito Tieto Pelastuslaki velvoittaa kuntia tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäisyssä pelastustoiminnassa väestönsuojelussa.

9 Turvallisuuskulttuuri omaksutaan ympäristöstä, jossa eletään. Selvittämällä ja arvioimalla kodin ja muun ympäristön vaaroja voidaan ehkäistä tapaturmia. Koti ja ympäristö aiheuttavat erilaisia riskejä eri ikäisille.

10 Tehtävä Arvioi parisi kanssa koulurakennusta, koulun sisäisiä kulkuteitä ja tutki hätäpoistumistiet. Millaiset ovat koulusi pelastautumisreitit? Löydätkö kartan reiteistä ja onko pelastautumisreitit opastettu? Osaatko käyttää reittejä eri puolilta koulua? Löydätkö hätäsammutus- tai muita sammutusvälineitä tai laitteistoja? Jos löydät, niin millaisia välineitä ja mistä? Onko koulussasi tehty paloharjoitus? Jos on, niin miten se sujui? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin?

11 Vastaukset oppikirjan tehtäviin Ote 1 s. 58 tehtävä 2 Tulipaloja voidaan välttää palo- ja savuntunnistushälyttimien sekä tulen ja tulitikkujen/sytyttimien huolellisella käsittelyllä ja säilyttämisellä. Sytytettyä tulta ei saa jättää vartioimatta. Alkoholia nautittaessa tulta ei sytytetä. a. Kotona on tärkeää pitää tulitikut ja sytyttimet pois lasten ulottuvilta ja huolehtia sähkölaitteiden ja –johtojen kunnosta. Ruuanlaitossa on oltava huolellinen ja keittiössä on hyvä pitää lähettyvillä sammutuspeite. a. Koulussa huolehditaan kiinteistön yleiskunnosta ja sovitaan pelisäännöistä mm. kynttilöiden polttamisen suhteen. b. Mökillä vartioidaan mm. avotulen, sytytettyjen kynttilöiden ja puulämmitteisen saunan lämmitystä. Kuivaan maahan ei heitetä tulitikkuja eikä lämmintä tuhkaa, joka voi syttyä uudelleen palamaan.

12 Ote 1 s. 58 tehtävä 3 Väestönsuojaa tarvitaan yhteiskuntaa kohtaavassa kriisitilanteessa. Tällaisia tilanteita ovat esim. radioaktiivinen laskeuma aseellinen hyökkäys kaasu- tai myrkkyvuoto (biologisia tai kemiallisia tekijöitä) Väestönsuojat ovat joko taloyhtiöiden yhteydessä tai ne ovat kalliosuojia, jotka kestävät räjähdyksiä. Suoja on saatava puoleksi käyttöön kahdessa tunnissa ja kokonaan käyttökuntoon 24 tunnin aikana. Suojissa on valmiiksi varusteita hätätilannetta varten.


Lataa ppt "Hurtig 2015-2016 TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google