Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)"— Esityksen transkriptio:

1 DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz

2 Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)

3 Vastaajan tiedot (Vastaajia: 291)

4 Sukupuoli (vastaajien määrä: 280)

5 Valitse asuinalueesi listalta. (N=302)

6 Koetko, että voit vaikuttaa Oulun kaupungin palveluita koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon (esim. päiväkoti, koulu, kulttuuri, liikunta, kaavoitus, joukkoliikenne tai sosiaali- ja terveyspalvelut) ? (Vastaajia302)

7 Jos koet, että voit vaikuttaa Oulun kaupungin palveluita koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon, niin mitä palveluita koskien? (Voit valita useamman vaihtoehdon). (Vastaajia: 135)

8 Seuraavassa on luettelo erilaisista vaikuttamisen kanavista. Valitse 4 sinulle tärkeintä vaikuttamisen kanavaa. (Kunnalliseen valmisteluun ja päätöksentekoon vaikuttaminen.) (Vastaajia: 303)

9 Onko mielestänne kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdolisuuksista tiedottaminen tällä hetkellä riittävää? (Vastaajia: 301)

10 Avoimet kysymykset: Puuttuuko vaikuttamisen kanavista joku vaihtoehto? Yleisesti toivottiin enemmän avoimutta ja tiedottamista jo valmisteluvaiheessa. Virkamiesten ja päättäjien aitoon kiinnostukseen kuntalaisten mielipiteisiin on epäluottamusta. Vastauksista tuli esiin liitoskuntien asukkaiden pettymys vaikuttamisen mahdollisuuksiin. Enemmän toivottiin päättäjien jalkautumista ja osallistumista kuntalaisia kohdaten. Sähköisiä ja yksinkertaisempia vaikuttamismahdollisuuksia vastaajat toivoivat kehitettävän enemmän käyttäjäystävälliseen suuntaan. Toivottiin myös suoraa yhteyttä nettisivujen kautta vastuualueittain nimetyille henkilöille. Tietyille kohderyhmille suunnattuja kyselyitä toivottiin enemmän, esim. lapsiperheet, nuoret ja ikäihmiset. Osa vastaajista koki, että äänestäminen ja suora yhteys on paras tapa päästä vaikuttamaan. Oulun raateja ja alueellisia yhteistyöryhmän kokouksia pidettiin hyvänä ja helppona tapana päästä vaikuttamaan asioihin. Vastauksissa kritisoitiin mm. joukkoliikenteen puutteita reuna-alueilta ja palvelujen viemistä keskusta-alueelle.

11 Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta: Suoran palautteen antamista pidettiin hyvänä, mikäli tietäisi oikean palautekanavan ja oikean henkilön, jolle palautetta voi antaa. Poliitikkoja toivottiin osallistumaan yhteisiin kokouksiin jo valmisteluvaiheessa. Kyselyihin toivottiin enemmän avoimia kenttiä, että kuntalaisten mielipide pääsisi paremmin esiin, esim. kouluverkkokysely. Vastauksissa oli paljon yhteneväisyyksiä kohdan 7 avoimista vastauksista.

12 Miten haluaisit, että kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista tiedottamista kehitettäisiin (vastauksia 131) Vastauksista tuli esiin paljon samoja asioita kuin aiemmissa kysymyksissä. Toisaalta toivottiin netissä tapahtuvan tiedottamisen lisäämistä ja helpottamista paremmin löydettäväksi. Sivuilla on paljon tietoa, mutta niitä on vaikea löytää. Toisaalta kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä, niin myös tiedottamista ja ilmoittelua ilmaislehdissä ja Kalevassa toivottiin lisää ja riittävän ajoissa, jotta asioihin ehtisi reagoida. Asioiden esiintuomista myös radiossa pidettiin hyvänä tiedotuskanavana. Tiedotusta suoraan kotiin toivottiin lisää, esim. sähköpostin välityksellä ja tiedotusta suoraan niille, joita asia koskee. Huolena oli mm. ikäihmisten vaikuttamisen mahdollisuus. Asukasyhdistyksen ja yhteistyöryhmien kautta tapahtuvaa vaikuttamista korostettiin myös ja niitä pidettiin hyvänä. Eri kyselyiden vastauksien ja palautteiden seuraamisen mahdollisuus netissä. Vastauksissa tuli ilmi myös epäilys mm. raatien kyselytilaisuuksissa esiin tulleiden asioiden vaikutus päätöksentekoon. Valtuuston kokouksien esityslistojen tuominen ouka.fi sivuston etusivulle hyvissä ajoin, josta ne olisi helppo löytää. Alueittaisia kyselyjä toivottiin nettiin. Vastauksista ilmeni vastaajien käsitys reuna-alueiden eriarvoisuudesta keskusta-alueeseen verrattuna.

13 Muita terveisiä/ ajatuksia (vastauksia 102) Näissäkin vastauksissa kertautui suurimmalta osin samat asiat kuin aiemmissa kysymyksissä. Kaupungin nettisivut on saatava palvelemaan paremmin käyttäjiä, asioita on vaikea löytää, etusivulle toivottiin linkkejä mm. meneillään olevista asioista ja tietoa miten niihin valmistelun aikana voisi vaikuttaa. Samoin edelleen tuli esiin reuna-alueiden asukkaiden tyytymättömyys siihen, että niiden asukkaita ei ole riittävästi kuultu päätöksien valmisteluvaiheissa, kun palveluita ollaan siirtämässä kauemmas asuinalueelta, esim. kouluverkko. Asukkaille on jäänyt tunne, että päätökset ovat todellisuudessa jo tehty ja kyselyt ja kuntalaisraadit on pidetty vain ne koska ne täytyy tehdä. Kunnan päättäjiltä ja virkamiehiltä toivottiin enemmän johtajuutta ja vastuunottoa sekä reagoimista kuntalaisten yhteydenottoihin. Terveys- ja hyvinvointipalveluiden suunniteltuja muutoksia kritisoitiin myös usean vastaajan taholta. Ikäihmisten mahdollisuutta vaikuttaa asioihin ja saada tietoa olivat esillä, kun yhä enenevässä määrin siirrytään sähköisiin palveluihin.. Kaikki eivät käytä sähköisiä välineitä. Tätä kuntalaiskyselyä jotkut vastaajista pitivät hyvänä sen vuoksi, että siinä oli useampia avoimia vastauksia. Toiset taas liian suppeana.


Lataa ppt "DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google