Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski 19.3.2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski 19.3.2014."— Esityksen transkriptio:

1 Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski 19.3.2014

2 Taustaa ●Osuuskunnat merkittävä yhteiskunnallinen tekijä Suomessa. ● Yli 4 miljoonaa jäsentä, lisäksi osuuskuntiin rinnastettavissa keskinäisissä vakuutusyrityksissä noin 3 miljoonaa jäsentä. ●Päällekkäisiä jäsenyyksiä tyypillisesti 2-3 /kotitalous ja runsaimmin maaseudulla. ●Jäsen eli omistajamäärä noussut jo yli 7 miljoonan ●9/10:stä suomalaisesta aikuisesta vähintään yhden osuuskunnan tai keskinäisen vakuuttajan jäsen tai asiakaskasomistaja. ●Osuuskunnat työllistävät Suomessa 107 000 henkilöä.

3 Osuuskuntien toimialat ●Uusosuuskunnista suuri osa työ-, palvelu- ja asiantuntijaosuuskuntia. ●Markkinointi-, sosiaali- ja hyvinvointipalveluja tarjoavat osuukunnat muodostavat myös merkittävän osan uusista osuuskunnista. ●Jonkin verran maa- ja metsätaloutta, matkailua ja kalastusta palvelevia uusia osuuskuntia.

4 Markkinaosuudet ●Osuuskunnat kaikkien toimialojen osalta keskimäärin suurempia kuin osakeyhtiöt sekä liikevaihdon että henkilöstön suhteen. ●500 suurinta yritystä –listalla osuustoiminta- ja keskinäisiä yrityksiä noin 10%. ●Kymmenen liikevaihdoltaan suurimman osuustoimintayrityksen henkilöstön keskiarvo noin 6000 henkeä/yritys (2010). ●Uusosuuskunnat työllistävät osa- tai täyspäiväisesti pääasiassa jäseniään. ●Pienosuuskunnissa keikkaluontoinen työllistyminen yleistä  jäsenten silta työmarkkinoille ja yrittäjyyteen.

5 Markkinaosuudet ●Eniten työpaikkoja tällä hetkellä syntyy uusissa palvelualan osuuskunnissa (Kv-osuustoimintaliitto ICA). ●Myös Suomessa paikallisten palvelujen kehittäminen edustaa valtavirtaa uusosuustoiminnassa. ●Arvio: Suomen osuustoiminta 10 viimeisen vuoden aikana noussut maailman ykköseksi, suhteutettuna asukasmäärään ja bkt:hen. ●Muita vahvoja: Uusi Seelanti, Alankomaat, Sveitsi, Norja ja USA (Osuustoiminta 1/2012).

6 Osuuskunta on taloudellinen yhdistys ●Taloudellisen yhdistyksen tarkoituksena on taloudellisen toiminnan harjoittaminen ja sillä on ennalta määräämätön pääoma ja jäsenmäärä. ●Lähtökohta on, että taloudellista yhdistystoimintaa tulee harjoittaa osuuskunnan muodossa. ●Osuuskunta on erityinen yhdistys, jolla on taloudellinen tarkoitus ja jonka toimintaa ohjaa osuuskuntalaki (421/2013 OKL) ●Osuuskuntalain uudistuksella osuuskuntien toimintaedellytykset muuttuivat 1.1.2014 lähtien nykyaikaisen yritystoiminnan mukaisiksi.

7 Osuuskunta jatkuu ●Keskeisimmät uudistukset: ●Osuuskunnan perustamiskirja korvattiin perustamissopimuksella ●Perustajaksi riittää pienosuuskunnilla yksi henkilö ●Sääntöjen pakollisia määräyksiä on vain kolme: osuuskunnan toiminimi, kotipaikka ja toimiala ●Osuusmaksua ei enää tarvitse ottaa osuuskunnan sääntöihin (ei kaupparekisterimerkintää) ●Tilikaudesta määrätään joko perustamissopimuksessa tai osuuskunnan säännöissä.

8 Osuuskunta jatkuu ●Osuuskunta syntyy rekisteröimisellä; kaupparekisteri-ilmoitus tehdään 3 kk:n kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta ●Osuuskunta on jäsenistään erillinen oikeushenkilö  jäsenet ja muut omistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti osuuskunnan velvoitteista. ●Keskeistä toiminnassa on toteuttaa tarkoitusta, jossa sen jäsentensä tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluja. ●Osuuskunta on yritysmuotona joustava yritys- ja kehittämistoiminnan instrumentti ja sen päätöksenteko on demokraattista. Se on kestävää ja eettistä liiketoimintaa.


Lataa ppt "Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski 19.3.2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google