Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus."— Esityksen transkriptio:

1 Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus

2 Aikataulu: Ryhmätehtävien purku: - Työpaikan ergonomia Mirita, Satu, Marjo -owas Sinna, Minna,Anniina, Iita-Mari -psykososiaalisen kuormituksen mittaaminen

3 Oppimisen tavoitteet: Tunnistat psykososiaaliset kuormitustekijät ja niiden oireet Osaat toimia huomatessasi psykososiaalista kuormitusta Tiedät työelämän muutoksista sekä niiden aiheuttamista muutospaineista myös työterveyshuollon toimille.

4

5 Työn psykososiaalinen kuormittavuus Voi olla työn aiheuttamaa Ylikuormittumista Alikuormittumista → psykososiaalisen kuormitustekijöiden huomioon ottaminen kuuluu aina työpaikan perusselvitykseen Psykososiaaliset syyt ovat tuki- ja liikuntaelimistön sekä sydän- ja verenkiertoelimistön oireiden merkittävä aiheuttaja ( Pääkkönen ym. 2005, Pienimäki 2005, Eller ym.2009)

6 Työn psyykkistä kuormittavuuteen vaikuttavat: Työn tavoitteiden selkeys Työmäärän/ työtahdin kohtuullisuus ja vaikutusmahdollisuudet näihin Kehittymisen mahdollisuus Keskeytykset ja esteet työssä Vastuu Palaute ja arvostus (Pääkkönen ym. 2005, Manninen ym. 2007)

7 Stressi ja työn imu Psyykkisesti kuormittavassa työssä koettu stressi on vähentynyt, mutta edelleen on ylemmillä toimihenkilöillä ja tietotyötä tekevillä Kielteisiä tunteita ja työn imua eniten sosiaali- ja terveysalalla. (Kauppila ym. 2007, Laine ym. 2006)

8 Työn sosiaaliseen kuormittavuuteen vaikuttavat tekijät: Yksintyöskentely Yhteistyön toimivuus ja tiedonkulku Johtaminen ja esimiestoiminta Tunnekuormitus, eettinen kuormitus Tasa-arvo, häirintä ja epäasiallinen kohtelu ( Pääkkönen ym. 2005, Manninen ym 2007)

9 johtaminen Työkyky ennustava tärkein tekijä kunta- alan seurantatutkimuksessa- muutos johtamistyylissä Organisaation oikeudenmukaisuus lisää terveyttä ja koettua työkykyisyyttä Esimiehen tuki ja hyvä esimies- alaissuhde lisää mielenteyttä ja työtyytyväisyyttä Koettu tuki ja tasa-arvoisuus on lisääntynyt viime vuosina (Elo ym. 2005, Kauppinen ym2007.)

10 Työn ja perheen yhteensovittaminen Työ ja perhe ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa, kokonaiskuormitus huomioitava. Perheystävällisellä organisaatiokulttuurilla parempaa tuottoa ja työtyytyväisyyttä. (Alamursula 2006, Turpeinen & Toivanen 2008 )

11 tft:n ja työterveyshuollon keinot : Työfysioterapeutin tärkeää tunnistaa oireet: väsymys, masennus, uni- ja muistihäiriöt, alentunut ammatillinen identiteetti. (Tules- oireet) Työfysioterapeutin keinot. Mittaus esimerkki: http://www.firstbeat.fi/files/stressinmittaus_ tyontekijan.pdf Jatkohoitoon ohjaus Työpaikkaselvitys (www.ttl.fi, www.firstbeat.fi, Manninen ym. 2007)www.ttl.fi www.firstbeat.fi

12 Työelämä jatkuvassa muutoksessa Väestö ikääntyy Monikulttuurisuus Pätkätyöt Fyysinen työ vähentynyt, informaatiotulva Globalisaatio Tiimityö ( Mäkitalo & Paso 2009, Turpeinen & Toivanen 2008, Kurttila 2007)

13 Työterveyshuolto muutoksessa Työterveyshuollon perinteiset menetelmät eivät tuota tulosta. Työterveyshuoltojen muutospaineet Työlähtöinen työpaikkaselvityskäynti pureutuu työn häiriötekijöihin. - työyhteisön oma oppimisprosessi → tavoitteena konkreettiset muutokset tuotannollisessa prosessissa → Työhyvinvointi lisääntyy. ( Mäkitalo & Paso 2009, Rautio 2004.) ht

14 Työpaikan työhyvinvointikartoitus ALKUTAPAAMINEN 1. TAPAAMINEN Nykyisen toiminnan tutkiminen ja jäsentäminen 2. TAPAAMINEN Muutoksen jäsentäminen 3. TAPAAMINEN Lähikehityksen jäsentäminen ja ratkaisujen etsiminen JATKOTAPAAMINEN Kokeilujen arviointi Välitehtävä: visiotehtävä Aineiston keruu Välitehtävä: historiatehtävä Kokeilut käytäntöön

15 Kertausta: Mitkä ovat psyykkiset ja sosiaaliset kuormitustekijät työssä? Miten ylikuormitus näkyy? Mitä keinoja fysioterapeutilla on? Mitä muutoksia työelämässä on meneillään? Miten voisi kehittää fysioterapiaa työterveyshuollossa?


Lataa ppt "Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google