Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki."— Esityksen transkriptio:

1 VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?

2 Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle asteelle –oppilaan ohjaus, TET, työelämäyhteistyö, jatko-suunnitelmat, yhteistyö huoltajien kanssa, tiivis yhteistyö alueen ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa, nivelvaiheen vaihtoehtojen läpikäyminen jatkovalintojen selkiyttäminen valmiuksien hankkiminen jatko-opintoihin opintojen keskeyttämisen ehkäisy; epäonnistunut koulutusalan valinta opiskelijoiden mukaan suurin syy opintojen keskeyttämiseen

3 Valma – kenelle? Opiskelijaksi ottamisen perusteet ( AML 27 §) Ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen tai valmentavaan koulutukseen voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän. Opiskelijaksi voidaan ottaa myös muu henkilö, jolla koulutuksen järjestäjä katsoo olevan riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen.

4 VALMA – kenelle? Opiskelijaksi ottamisen perusteet (27 c§) Opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä lisäksi on, että: 1) opiskelijaksi pyrkivä ei ole suorittanut a) ylioppilastutkinnon järjestämisestä annetussa laissa (672/2005) tarkoitettua tutkintoa tai sitä tasoltaan vastaavaa tutkintoa; b) tässä laissa tarkoitettua ammatillista perustutkintoa tai valmentavaa koulutusta taikka niitä vastaavaa aikaisempaa tutkintoa tai koulutusta; c) ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitettua ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa taikka niitä vastaavaa aikaisempaa tutkintoa; d) korkeakoulututkintoa; tai e) edellä a—d kohdissa tarkoitettua tutkintoa vastaavaa ulkomaista tutkintoa; ja

5 VALMA – kenelle? 2) opiskelijaksi pyrkivän tavoitteena on valmentavan koulutuksen jälkeen hakeutua suorittamaan ammatillista perustutkintoa. Tutkinnon jo suorittanut voidaan kuitenkin ottaa opiskelijaksi, jos ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi erityisestä syystä perusteltua.

6 VALMA - kenelle tarkoitettu? Ensisijaisena kohderyhmänä ovat perusopetuksen päättäneet nuoret, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien parantamista sekä ohjausta ja tukea koulutuksen ja ammatin valinnassa (nuorisotakuu-ajattelu, syrjäytymisen ennaltaehkäisy, työurien pidentäminen) Toisena tärkeänä kohderyhmänä ovat eri syistä koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa koulutusjärjestelmässä (syrjäytymisen ennaltaehkäisy, työvoiman riittävyyden turvaaminen, osaamisen vahvistaminen) Koulutukseen voivat osallistua myös aikuiset, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi. Aikuiskohderyhmiä voivat olla erityisesti maahanmuuttajat sekä alan vaihtajat tai uudelleen kouluttautuvat henkilöt, joiden opiskeluvalmiuksissa on puutteita (syrjäytymisen ennaltaehkäisy, työvoiman riittävyyden turvaaminen, osaamisen vahvistaminen) Opiskelijavalinnassa kiinnitettävä huomiota siihen, onko opiskelijan tarkoituksena hakeutua valmentavan koulutuksen jälkeen suorittamaan ammatillista perustutkintoa. Maahanmuuttajien kohdalla tulee kiinnittää huomiota riittävään opetuskielen taitoon (valmentava koulutus ei ole kieli- tai kotoutumiskoulutusta)

7 TELMA – kenelle? Opiskelijoille, joiden valmiuksien mukaisena tavoitteena ei ole ammatillisen perustutkinnon suorittaminen. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen tavoitteena olisi antaa sairauden tai vamman vuoksi erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille heidän henkilökohtaisten tavoitteidensa ja valmiuksiensa mukaista opetusta ja ohjausta. Kohderyhmä vastaisi vammaisille opiskelijoille tarkoitetun valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen vaikeimmin vammaisille opiskelijoille suunnattua vaihtoehtoa (valmentava II).

8 VALMA – miten? Yhtenäinen koulutuskokonaisuus, jossa huomioidaan erilaisten opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet – omat valinnat ja polut –ei koulutusalakohtaisia, kieli- tai muitakaan ryhmiä –tarkoitus välttää opiskelijoiden (keinotekoista) eriytymistä ja tukea opiskelijoiden yhteisöllisyyttä sekä valmakoulutuksen liittymistä k-järjestäjän toiminnalliseen kokonaisuuteen Tavoitteena -yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen rakentaminen (hops) kaikille opiskelijoille - joustavat siirtymät tutkintotavoitteiseen koulutukseen kesken valmentavan koulutuksen ja valmentavaan koulutukseen kesken tutkintotavoitteisen koulutuksen (pidetään huolta!)

9 VALMA – miten? Ohjausta ja tukea opintojen aikana sekä tietoa erilaisista jatkokoulutusmahdollisuuksista oltava riittävästi ja yksilöllisesti tarjolla. Tavoitteena, että jokaisella opiskelijalla on valmentavan koulutuksen päättyessä jatko-opintosuunnitelma. Kykyjen mukaan tutkinnon osia, työssäoppimista jne. Yhteistyö muiden nivelvaiheen sidosryhmien, kuten työpajojen, sosiaali- ja terveysviranomaisten, ohjaamojen sekä erityisesti peruskoulujen kanssa. Suuntautuu ammatilliseen koulutukseen ja erottautuu näin muista nivelvaiheen koulutuksista. Laajuus 60 osaamispistettä. Suoritusaikaa voidaan pidentää sairauden tai muun erityisen syyn vuoksi. Lisäpisteiden saaminen yhteishaussa edellyttää 30 osaamispisteen suorittamista. laajuus 60 osaamispistettä, suoritusaikaa voi pidentää sairauden tai muun erityisen syyn vuoksi lisäpisteiden saaminen yhteishaussa edellyttää 30 osaamispisteen suorittamista

10 Ohjauksen vastuutaho: perusopetuksen järjestäjä Yhteis -haku Yhtei- nen sähköi -nen haku Erillis- valin- nat PERUSOPETUS Oppilaanohjausta vahvistetaan Yhteisöllinen ja yksilöllinen opiskeluhuolto JOPO Tunnistetaan yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa ne, joilla ei ole edellytyksiä jatkaa koulutuksessa Ohjauksen vastuutaho: koulutuksen järjestäjä TUTKINTOTAVOITTEINEN KOULUTUS Lukiokoulutus Ammatillinen peruskoulutus oppilaitosmuotoinen oppisopimuskoulutus VALMENTAVAT KOULUTUKSET Perusopetuksen lisäopetus Maahanmuuttajien lukioon valmistava koulutus VALMA TELMA Kansanopistojen pitkät linjat Näyttötutkintoon valmistava koulutus oppilaitosmuotoinen oppisopimuskoulutus Työpajat oppimis- ympäristönä Ohjauksen vastuutaho: perusopetuksen järjestäjä

11 Nuorisolain uudistus, etsivä nuorisotyö, työpajat, aiemmin kertyneen osaamisen dokumetointi Oppisopim us- koulutukse n ja työssä- oppimisen kehittämine n Ohjaamot (TEM;OKM; STM; ESR-kohtaamo, kuntakokeilun nuorisotakuuhank keet, jo olemassa olevat mallit Ammatillisen koulutuksen tutkinto- järjestelmän kehittäminen ja toimeenpano; suunniteltava läpäisyä tehostavaksi, ohjaus, yksilölliset opintopolut, joustavat siirtymät (ESR) Nuorisotakuu/ koulutustakuu ; yhdenvertaiset mahdollisuudet koulutukseen, kaikille nuorille jatko-opiskelupaikka perusopetuksen jälkeen, riittävät ohjauksen resurssit, nivelvaiheen ohjaus, työelämäkytkennät kuntoon, läpäisyn tehostaminen, toisen asteen koulutuksen jälkeen oltava mahdollisuus jatko- opintoihin, siirtyminen työelämään sujuvaksi Oppilas- ja opiskelu- huoltolaki; yhteisöllisyys = oppimisympäristö, ennalta ehkäisevät toimet = mm. tykypassi Läpäisy:opettajan suuri merkitys, koko oppilaitoksen työ- ja opiskeluilmapiiri, (Opinto-)ohjaus, hyvän ohjauksen kriteerit, uusi opettajuus Opiskelija- valintaan liittyvät muutokset; ohjaus eri siirtymissä Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavien koulutusten uudistaminen; yksilölliset opintopolut, ohjaus, joustavat siirtymät; nivelvaiheen ohjaus

12 Kiitos!


Lataa ppt "VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google