Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää."— Esityksen transkriptio:

1 Opetusteknologioista Mikko Myllymäki

2 Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää

3 Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää TeknologiaOpetus Miten teknologia voisi ratkaista Opetukseen liittyvä haaste

4 Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää TeknologiaOpetus Miten teknologia voisi ratkaista Opetukseen liittyvä haaste

5 Opetusteknologioiden kehittämisestä Ei niin, että etsitään mitä kaikkea perinteisestä opetuksesta voitaisiin korvata teknologioilla… …vaan niin, että haetaan ratkaisua tilanteisiin, joissa perinteinen tapa toteuttaa opetusta ei ole syystä tai toisesta paras tapa

6 Mitä tarkoittaa ”syystä tai toisesta”? Nyky-aikaisen koulutuksen tarjoajan on kyettävä vastaamaan moniin uusiin haasteisiin, kuten lisääntyvään joustavuuden tarpeeseen ja entistä yksilöllisempiin opiskelijan elämäntilanteen huomioiviin opetusmenetelmiin. – Opetusteknologiat voivat olla osa ratkaisua Aikuisopiskelu tuo mukanaan ennen kaikkea ajankäyttöön liittyviä haasteita Opiskelijoita rekrytoitava laajemmalta alueelta Halutaan parantaa oppimistuloksia – Erilaisten oppimistyylien tukeminen – Vaikeiden asioiden havainnollistaminen – Uudenlaisten opetuksellisten ratkaisujen mahdollistaminen Taloudellisuus jne…

7 Kehitystyöstä Lähtökohtia hyvin monenlaisia -> ei ole olemassa yhtä viisastenkiveä joka ratkaisisi kaikki ongelmat – Erilaiset tarpeet -> erilaiset teknologiset ratkaisut ja erilaiset käyttötavat – Kehitettävä useista lähtökohdista!!!

8 Opetusteknologioiden vaikutukset Mitään aiemmin mainituista tavoitteista ei haluttaisi toteuttaa oppimisen kustannuksella

9

10

11

12

13 Yleisimmät kysymykset Miten käy lähiopetuksen? Mitä osallistumiselle tapahtuu? Oppivatko opiskelijat yhtä hyvin?

14 Tietotekniikan maisterikoulutuksen toimintamalli Tietotekniikan maisterikoulutuksen koulutusmallin perusajatuksena on tehdä koulutukseen osallistuminen mahdollisimman joustavaksi. Opiskelijat voivat osallistua koulutusohjelman opetukseen useilla eri tavoilla. Osallistumistapoja ovat: – Lähiopetus, – Suora videolähetys ja – On-demand video. Perusperiaate: opiskelijoiden ei tarvitse etukäteen päättää osallistumistapaansa, vaan he voivat valita jokaiselle luennolle omaan elämäntilanteeseensa parhaiten soveltuvan tavan osallistua. – Opiskelija voi siis osallistua luentokohtaisesti kurssin opetukseen usealla eri tavalla yhdistelemällä joustavasti erilaisia vaihtoehtoja.

15 Tietotekniikan maisterikoulutuksen toimintamalli Koulutuksen tarjoaja järjestää itse asiassa lähiopetusta ja etäopetusta. Opiskelijalle koulutus näyttäytyy sulautettuna opetuksena, jonka asteen opiskelija itse määrää. – Osa opiskelijoista opiskelee edelleen lähes puhtaasti lähiopetuksessa, osa taas täysin etäopiskelijoina. – Lisäksi iso osa opiskelijoista on niin kutsuttuja hybridiopiskelijoita, jotka hyödyntävät molempia, sekä lähiopetusta että etäopetusta.

16 Opetukseen osallistuminen Aineistona on vuosien 2008-2011 välisenä aikana pidettyjen 30 kurssin yhteydessä kerätyt tilastot (2988 luento-osallistumista). Videoiden rooli merkittävä, mutta kuitenkin huomioitava – Kurssista ja elämäntilanteestaan riippuen yleensä videopainotteisestikin opiskelevat opiskelijat osallistuvat joillakin kursseilla paljon lähiopetukseen. – Noin puolet osallistumisista tapahtuu reaaliaikaisesti. Eri osallistumistapojen osuudet kaikista luento-osallistumisista

17 Opetukseen osallistuminen Osallistumisen käsite muuttunut Opetukseen osallistumisaste on kokonaisuudessaan kasvanut. – Keskimääräinen osallistumisprosentti luennolle oli n. 55%, vuosina jolloin luentovideot eivät olleet käytössä. Tuolloin lähes kaikki opiskelijat asuivat lisäksi lähellä kampusta. – Tällä hetkellä keskimääräinen osallistumisprosentti luennolle on noin 78%, kun videoiden avulla osallistuminen lasketaan mukaan. Videoita hyödyntävät opiskelijat osallistuvat opetukseen enemmän kuin pelkän lähiopetuksen avulla osallistuvat.

18 Osallistumisaste ja kurssien läpäisy

19 Osallistumisaste ja arvosanat

20 …mutta mutta... Opiskelijat, jotka opiskelevat kurssille suunnitellun aikataulun ja järjestyksen mukaisesti (katsomalla luennot ennen seuraavaa luentokertaa) suoriutuvat kaikilla mittareilla selkeästi paremmin kuin opiskelijat, jotka osallistuvat opetukseen täysin omien aikataulujensa mukaisesti välittämättä lähiopetuksen aikatauluista.

21 Yhteenvetoa Vaikkakin videot ovat vähentäneet lähiopetukseen osallistumista, kokonaisuutena tarkasteltaessa osallistuminen on kasvanut Videoita hyödyntävät opiskelijat osallistuvat opetukseen enemmän kuin pelkän lähiopetuksen avulla osallistuvat. Videoiden käytön mukanaan tuomalla osallistumismäärän kasvulla on positiivinen vaikutus arvosanoihin, kurssien läpäisyyn ja sitä kautta myös opiskelijoiden valmistumiseen. Tarvitaan myös muita teknologisia ratkaisuja!

22 Tärkeää ei siis ole se miten osallistuu vaan se, että voi osallistua Joustavien opiskelumahdollisuuksien hyödyntäminen on hyvästä, kunhan joustavuutta ei käytä ”väärin”


Lataa ppt "Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google