Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kari Heikkilä 16.6.05 TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kari Heikkilä 16.6.05 TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä."— Esityksen transkriptio:

1 Kari Heikkilä 16.6.05 TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä ja julkista esilletuontia. Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä ja julkista esilletuontia.

2 Kari Heikkilä 16.6.05

3 TEHTÄVÄN MOTIVOINTI ( miten nopeasti asiat voi mennä solmuun ja miten hankalaa niiden avaaminen voi olla ) Lähtökohtana on aina oman selkeän perustehtävän määrittely oman selkeän perustehtävän määrittely

4 Kari Heikkilä 16.6.05 SELKEÄ PERUSTEHTÄVÄ  Mikä on sinun perustehtäväsi koulussa?? Onnistuu hyvin parityönä. Onnistuu hyvin parityönä. Tiivistä keskeinen muutamiin sanoihin. Tiivistä keskeinen muutamiin sanoihin.  Mikä on koulun perustehtävä? Oman tehtävän kautta organisaatioon. Mietittävä rajaus - luontevaa esim. toimivallan kautta. Oman tehtävän kautta organisaatioon. Mietittävä rajaus - luontevaa esim. toimivallan kautta.

5 Kari Heikkilä 16.6.05 Oma perustehtävä tulee olla jokaisella oivallettu. Tämä tarkoittaa, että temppelin laatta on tasainen. Muutoin pilareiden perustaminen on mahdoton tehtävä.

6 TOIMIVAN TYÖYHTEISÖN PERUSPILARIT Kuusi kuvausta Kuusi kuvausta Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Anna arvio, esim. kouluarvosalla Anna arvio, esim. kouluarvosalla 1. Työtä tukeva organisaatio 2. Työntekoa palveleva johtaminen 3. Selkeä töiden järjestely 4. Yhteiset pelisäännöt 5. Avoin vuorovaikutus 6. Toiminnan jatkuva arviointi

7 Kari Heikkilä 16.6.05 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ - Määrittele jo etukäteen tavoitetaso, johon työpaikalla pyritään. - Kun yhteisarviointi on tehty, nähdään pysyykö temppelin katto pilareiden päällä. - Löydetään tukea tarvitsevat kohdat ( painopistealueet ). - Mietitään, milloin tehdään uusintatutkimus?

8 Kari Heikkilä 16.6.05 MITÄ ETUA TÄSTÄ TYÖSTÄ ON? Ryhmäkehityskeskustelu Ryhmäkehityskeskustelu Kattava Kattava Osoittaa kohdat mihin pitää puuttua tai missä pitää toimia Osoittaa kohdat mihin pitää puuttua tai missä pitää toimia Pienetkin asiat tulevat kirjattua Pienetkin asiat tulevat kirjattua Joihinkin asioihin voi vaikuttaa nopeasti Joihinkin asioihin voi vaikuttaa nopeasti On toistettavista ja vaikutusta voi seurata On toistettavista ja vaikutusta voi seurata Malli on sovellettavissa laajemminkin Malli on sovellettavissa laajemminkin

9 Kari Heikkilä 16.6.05 Tuunausta! - Puutu ripeästi johonkin helposti remontoitavaan asiaan. - Kerro heti kun asiaa ryhdytään kehittämään. - Ota isompi asiakokonaisuus työn alle ja osoita, että haluat aidosti parantaa tilannetta. - Kiitä aina kun mahdollista myös pikku asioista. - Jaa vastuutehtäviä niin monelle kuin mahdollista. - Tiedota työyhteisölle parannuksista.

10 Kari Heikkilä 16.6.05 I VAIHE MOTIVOINTI MOTIVOINTI 1.Toiminta aloitetaan parityönä. 2. Anna toiselle parista n.30 cm villalanka. 3. Pyydä häntä solmimaan minuutissa mahdollisimman monta solmua lankaan. mahdollisimman monta solmua lankaan. 4. Anna lanka toiselle parista ja pyydä häntä avaamaan solmut samassa ajassa. avaamaan solmut samassa ajassa. Havainto: Solmut saa helposti, Havainto: Solmut saa helposti, avaaminen vie aikaa. avaaminen vie aikaa.

11 Kari Heikkilä 16.6.05 II VAIHE Tehtävä 1 Tehtävä 1 Mikä on sinun perustehtäväsi ? Mikä on sinun perustehtäväsi ? Keskustele parin kanssa. Keskustele parin kanssa. Tiivistä asia ensin muutamaan ajatukseen ja Tiivistä asia ensin muutamaan ajatukseen ja sitten sanoihin. sitten sanoihin. Tehtävä 2 Tehtävä 2 Mikä on koulun perustehtävä? Mikä on koulun perustehtävä? Toiminta kuin äsken. Toiminta kuin äsken. Missä rajaus? Missä rajaus?

12 Kari Heikkilä 16.6.05 III VAIHE Ryhmäkeskustelu Ryhmäkeskustelu ja yhteinen tiivistelmä perustehtävistä. ja yhteinen tiivistelmä perustehtävistä. Aikaa prosessointiin ! Aikaa prosessointiin ! Eteenpäin ei päästä ennen kuin Eteenpäin ei päästä ennen kuin perustehtävä on sisäistetty. perustehtävä on sisäistetty.

13 Kari Heikkilä 16.6.05 IV VAIHE Työyhteisön peruspilarit Työyhteisön peruspilarit Kuusi kuvausta Kuusi kuvausta Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Anna arvio, esim. kouluarvosalla Anna arvio, esim. kouluarvosalla

14 Kari Heikkilä 16.6.05 V VAIHE Lasketaan kunkin palkin ka. sekä kaikkien palkkien yhteenlaskettu ka. Lasketaan kunkin palkin ka. sekä kaikkien palkkien yhteenlaskettu ka. Niitä voi verrata suhteessa toisiinsa ja Niitä voi verrata suhteessa toisiinsa ja kokonaisuuteen. kokonaisuuteen. Suunnitellaan toimintastrategia. Suunnitellaan toimintastrategia.

15 Kari Heikkilä 16.6.05 VI VAIHE Käytä ryhmäkehityskeskustelua, jos Käytä ryhmäkehityskeskustelua, jos mahdollista. mahdollista. Kehitystyö on ”herkullinen” aihe. Kehitystyö on ”herkullinen” aihe. HAASTEITA… HAASTEITA… Jaettu johtajuus Jaettu johtajuus teacher leadership teacher leadership

16 Kari Heikkilä 16.6.05 ”Samalla tavalla pitäisi myös johtajan koulussaan pohtia, kuka on ”hyvä tyyppi” opettajana, kuka osaa antaa oppilaanohjausta, kuka tukiopetusta, kuka hallitsee koordinointia, kuka pystyy vastaamaan isosta projektista, entä ops-tiimin vetäjä, kv-koordinaattori, atk- asiantuntija, kuka osaa aidosti kuunnella ja olla lähellä lasta jne.. Kun ”kysyntä ja tarjonta” kohtaavat, syntyy automaattisesti vahva ja aito sitoumuksen ilmapiiri. Johtajan taito jakaa vastuuta useille henkilöille työpaikalla, vahvistaa heidän ammatillista minäkuvaansa ja vapauttaa työilmapiiriin myönteistä happea kaikkien hengitettäväksi. Myönteinen happi on oman voimaantumisen polttoaine, jota ilman ei synny vilpitöntä halua toimia työyhteisönsä parhaaksi.” Katkelma omasta lopputyöstä


Lataa ppt "Kari Heikkilä 16.6.05 TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google