Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖTURVALLISUUS. Majoitus, ravitsemis- ja talousalan työturvallisuus 1.Ravitsemisalan työntekijän henkilökohtainen suojautuminen 2.Alan työympäristön.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖTURVALLISUUS. Majoitus, ravitsemis- ja talousalan työturvallisuus 1.Ravitsemisalan työntekijän henkilökohtainen suojautuminen 2.Alan työympäristön."— Esityksen transkriptio:

1 TYÖTURVALLISUUS

2 Majoitus, ravitsemis- ja talousalan työturvallisuus 1.Ravitsemisalan työntekijän henkilökohtainen suojautuminen 2.Alan työympäristön riskitekijät ja niiden ennakointi 3.Keittiön ja salin työturvallisuus 4.Hotelli- ja ravintola-alan turvallisuuden peruselementit 5.Perehdyttäminen ja työnohjaus Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 2

3 Ravitsemisalan työntekijän henkilökohtainen suojautuminen Työvaatetus Suojavaatteet ja suojaimet Ulkoinen olemus Hygienia- ja työturvallisuuskortit Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 3

4 Vaatetus keittiössä  Pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä on oltava suojavaatetus eli työpuku.  Työpuvun on oltava pitkähihainen ja sen on peitettävä alla olevat vaatteet.  Työpuvussa ei saa olla vaarallisia ulokkeita  Työasua saa käyttää ainoastaan työpaikalla  Työpuvun pitää olla puhdas ja väriltään vaaleasävyinen  Alusvaatteiden ja sukkien on oltava puhtaita.  Päähineen on peitettävä hiukset kokonaan, myös otsatukka ja lyhytkin niskatukka  Työjalkineiden on oltava umpinaiset, puhtaat ja ehjät.  Työjalkineita käytetään ainoastaan sisällä keittiötiloissa Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 4

5 Ulkoinen olemus  Henkilökohtainen hygienia pitää olla kunnossa  Sormukset ja muut korut on poistettava  Nenärenkaita ja muita näkyviä lävistyksiä ei tule käyttää infektiovaaran vuoksi.  Kynsien on oltava siistit ja lyhyet. Kynsilakkaa, kynsikoruja ja rakennekynsiä ei tule käyttää. Väritön kynsilakka on salityössä sallittu  Siisti arkiehostus  Näkyvällä paikalla olevat tatuoinnit ja puremajäljet eivät kuulu ravintolatyöntekijän ulkoiseen olemukseen  Tupakointi on oppilaitoksen alueella kielletty. Jos työpaikalla tupakointi on sallittu siihen osoitetulla paikalla, tupakointi työvaatteissa ja työjalkineissa ei ole suotavaa  hygienia heikkenee ja haju tarttuu työasuun. Huomaa, että myös useat yritykset ovat kieltäneet tupakoinnin työaikana kokonaan. Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 5

6 Alan työympäristön riskitekijät Fysikaaliset vaaratekijät Kemialliset vaaratekijät Biologiset vaaratekijät Psykososiaalinen toimintaympäristö Keittiön ympäristötekijät Ergonomia Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 6

7 Fysikaaliset tekijät Melu on haitallista, silloin kun se koetaan häiritsevänä ja epämiellyttävänä melu vaurioittaa kuuloaistia ja aiheuttaa ärtymistä, keskittymishäiriöitä ja päänsärkyä Kuumat pinnat, esineet ja höyryt Liukastumisvaara Huono valaistus Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 7

8 Kemialliset vaaratekijät Pesu- ja puhdistusaineet: (Kemikaalit) – pesuaineet – liuotteet – desinfiointiaineet noudata pesuaineiden annosteluohjeita ja käytä suojakäsineitä tarvittaessa Lue käyttöturvallisuustiedotteet  niistä selviää aineen koostumus, tarvittavat turvallisuus- ja suojaustoimenpiteet sekä ensiapu- ja sammutusohjeet. Raha: Kolikot sisältävät nikkeliä, joka saattaa aiheuttaa allergisia iho-oireita. Muista myös käsihygienian tärkeys, rahat ovat aina likaisia Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 8

9 Biologiset vaaratekijät Bakteerit, homeet ja virukset  Elintarvikkeet ovat otollisia elinympäristöjä mikrobeille. Hyvä henkilökohtainen, työtapa ja työpaikkahygienia estävät haitallisten mikrobien leviämisen. Huumeruiskut: Huomioi roskien lajittelussa ja käsittelyssä mahdollisesti olevat huumeruiskut, neulat yms. jotka saattavat sisältää HIV- ja hepatiittivaaran Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 9

10 Psykososiaalinen työympäristö Sisältää  Yksilön henkisen kuormittumisen  Työyhteisölliset hyvinvointitekijät - yhteistyön sujumisen.  Hyvinvoiva työympäristö lisää työviihtyvyyttä ja henkistä hyvinvointia. Työntekijä kokee sen niin, että työ sujuu ja hän hallitsee tehtävänsä ja voi vaikuttaa omaan työhönsä.  Työyhteisössä henkinen hyvinvointi tuntuu turvallisena ilmapiirinä, työpaikan me-henkenä ja toiminnan häiriöttömyytenä  töihin on mukava mennä Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 10

11 Henkinen työsuojelu koulussa A.Vastuu luokkayhteisöstä –Myönteisen luokkailmapiirin luominen –Toisen opiskelijan opintojen tukeminen –Opiskelurauhan säilyttäminen –Luokan yhteisten asioiden hoitaminen –Osallistuminen koulun yhteisiin tapahtumiin –Toisen ammattialan kunnioittaminen Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 11

12 Henkinen työsuojelu koulussa B. Koulun henkilökunnan työn arvostaminen C. Vastuu työyhteisöstä -Ammattitaidon arvostaminen -Kykenevyys ryhmätyöskentelyyn -Joustavuus Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 12

13 Ongelmat Näkyvät yksilötasolla Stressinä Unettomuutena, Aloitekyvyttömyytenä. Yhteistyöhaluttomuutta, "kuppikuntaisuutta", Henkistä väkivaltaa ja juoruilua. Eristäytymisenä Ihmissuhteiden huononemisena Aloitekyvyttömyyttä, Sairaspoissaolot ja vaihtuvuus saattavat lisääntyä. Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 13

14 Stressin ehkäisy ja hallinta Kehitä itsellesi myönteinen elämänasenne Luota siihen, että löydät ratkaisut ongelmiisi. Suunnittele ja organisoi työsi ja päiväsi niin, ettei aikaa ja energiaa kulu turhaan sähläämiseen. Kiinnitä huomiota ympäristösi viihtyisyyteen Syö terveellisesti, liiku, ulkoile ja nuku riittävästi. Ole muutenkin kiltti itsellesi. Anna itsellesi hyvää palautetta. Sulje joskus puhelimet! Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 14

15 Ergonomia  Hotelli- ja ravintola-alaan kuuluu olennaisena osana lihasvoimin suoritettava eli FYYSINEN työ.  Hyvä ergonomia ottaa huomioon ihmisen fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet, sillä varmistetaan työntekijän työ- ja toimintakyvyn säilyminen hyvänä läpi koko työiän.  Hotelli- ja ravintola-alalla rasitusta aiheuttavat mm. - nostaminen ja kantaminen - seisomatyö Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 15

16 Seisomatyö Hyvässä seisoma-asennossa paino jakautuu molemmille jaloille Jaloille pitää olla riittävästi tilaa Hyvät työjalkineet lieventävät seisomatyön kuormitusta. Kun teet työsi seisten, niin tarkista, että: työasentosi ei ole kiertynyt eikä kumara kätesi eivät ole kohotettuina eivätkä jännittyneinä seisomista ja liikkumista varten on riittävästi tilaa työpisteessä taukojen aikana on mahdollisuus istua Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 16

17 Työntekijän vastuu työturvallisuudesta Työntekijän velvollisuutena :  On noudattaa annettuja ohjeita  Huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta  Käytettävä määrättyjä henkilösuojaimia  Havaituista vioista ja puutteellisuuksista pitää ilmoittaa viipymättä  Työntekijä ei saa poistaa tai kytkeä pois päältä turvallisuus- tai suojalaitteita eikä poistaa ohje- tai varoitusmerkintöjä Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 17

18 Tyypilliset keittiötapaturmat kaatumiset, liukastumiset ja kompastumiset kuumien pintojen, nesteiden tai höyryjen aiheuttamat palovammat veitsen tai terävien koneiden osien aiheuttamat viiltohaavat liian raskaiden taakkojen nostojen aiheuttamat selkävaivat toistuvien huonojen työasentojen aiheuttamat rasitusvammat putoavien esineiden aiheuttamat vammat itsensä satuttaminen kalusteisiin tai esineisiin veden ja pesuaineiden aiheuttamat ihoärsytykset ja ihottumat Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 18

19 Tapaturmien ennaltaehkäisy Työtapaturmien ennaltaehkäisy alkaa jo keittiön suunnittelu ja rakennusvaiheessa. Kunnolla suunniteltu, riittävän tilava ja hyvin toimiva keittiö luo pohjan työturvalliselle toiminnalle. Henkilöstön työn organisointi, työnjako ja työnkierto edistävät työssä jaksamista niin henkisesti kuin psyykkisesti. Riittävän hyvä perehdyttäminen ja työhön opastaminen ovat työturvallisuuden kulmakiviä Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 19

20 Työympäristön siisteys ja järjestys Hyvä järjestys ja siisteys työpaikalla vaikuttavat olennaisesti työpaikan turvallisuuteen. Lisäksi ylimääräiset aineet ja tavarat voivat tuottaa vahinkoa joutuessaan tuotantoprosessiin. Työpaikan järjestyksestä ja siisteydestä huolehtiminen on tärkeä osa työtä ja kuuluu jokaiselle Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 20

21 Työvälineet ja koneet tulee olla omilla paikoillaan ja käyttökunnossa Laitteet sijoitettu oikein jotta laitteiden edessä on vapaata tilaa työskentelylle Lattialta puhdistetaan välittömästi siihen kaatunut tai pudonnut vesi, rasva ym. lika  liukastumisvaara Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 21

22 Kulkuväyliä ei saa käyttää varastointitiloina Älä jätä roskia ja tarpeettomia tavaroita kertymään tiloihin ja varastoihin Pidä työpisteesi siistinä sekä siivoa päivittäin ja lopettaessasi työt Vähennä jätteiden syntymistä ja lajittele syntyvät jätteet ja vie ne oikeisiin astioihin. Älä päästä jätteitä tai kemikaaleja viemäreihin Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 22

23 Turvallisuuden peruselementit Asiakasturvallisuus Henkilöstöturvallisuus Vaara- ja uhkatilanteiden hallinta Päihtyneiden asiakkaiden aiheuttamat ongelmat Tupakoinnin rajoittaminen Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 23

24 Asiakasturvallisuus Hotelli ja ravintola ovat vastuussa asiakkaidensa turvallisuudesta näiden paikalla oleskelun ajan. Suojavelvoite kohdistuu seuraavin osa- alueisiin  Hengen turva  Terveyden turva  Fyysinen koskemattomuus  Omaisuuden turvaaminen  Asiakkaan intimiteettisuoja Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 24

25 Henkilöstöturvallisuus Työministeriön työsuojeluosasto määritteli majoitus - ja ravitsemisalan yhdeksi työväkivallan riskialoiksi v. 1994. Riskien kasvamiseen ovat vaikuttaneet mm. anniskelun vapautuminen ja laajentuneet aukioloajat, huumeet ja asiakkaiden asenteen muutos. Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 25

26 Työväkivallalla tarkoitetaan tapahtumia, joissa henkilöitä loukataan sanallisesti, uhataan tai pahoinpidellään heidän työhönsä liittyvissä oloissa ja jotka suoraan tai epäsuorasti vaarantavat heidän turvallisuutensa, hyvinvointinsa ja terveytensä. Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 26

27 Väkivalta- ja uhkatilanteita ovat mm. tavaroiden heitteleminen, solvaaminen, huutaminen ja töniminen. Varkaustilanteet voivat kiinniotossa kehittyä väkivaltatilanteeksi. Vakavimpia tilanteita ovat ryöstöt, ryöstön yritykset, aseella uhkaileminen ja pahoinpitely Työssäoppimisen työturvallisuus - projekti 27


Lataa ppt "TYÖTURVALLISUUS. Majoitus, ravitsemis- ja talousalan työturvallisuus 1.Ravitsemisalan työntekijän henkilökohtainen suojautuminen 2.Alan työympäristön."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google