Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla. KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla. KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi,"— Esityksen transkriptio:

1 KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla

2 KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi, metaforat,kysymyslistat…) Idean lähtökohtana voi olla esim: tunteet, elämykset, yhdessäkoetut tilanteet, taideteokset, musiikki, filmit, luonto, ympäristö, mainokset, retket, vierailut, muodot, rakenteet, materiaalit ilmiöt… 2.SUUNNITTELU Saatetaan ideoitu käsityö ja sen tekemisen suunnitelma näkyvään muotoon eli visuaalinen suunnitelma, käsityön tekemisen vaiheet ja tekniset ratkaisut. Taidon kasvaessa käytetään käsityön käsitteitä ja teknisen piirtämisen symboleita mittoja ja mittakaavoja… Suunnittelussa oppilaat tarvitsevat realistisesti asetettuja rajoitteita esim. käyttäjä, käyttötarkoitus, käytettävät resurssit… Suunnittelu tarvitsee virikkeitä esim. tietolähteet kysymykset, vihjeet, vaihtoehdot, kokeilut, testaaminen… Suunnittelua voi tukea esim. aivoriihellä… Ideointi, suunnittelu ja kokeilut kannattaa dokumentoida. 3.TEKEMINEN Käsityön valmistusvaihe. Toteutetaan suunnitelmaa ja kerrataan asioita. Uutta osaamista liitetään vanhaan tieto-ja taitorakennelmaan. Koska käsityö on jatkuvaa ongelmaratkaisua, voivat oppiminen, testaaminen ja kokeilu tarkentaa suunnitelmaa. Oppilaiden taitojen karttumisen myötä voi muotoilun tuloksena olla mallikappale tai prototyyppi, joka kuuluu laajempaan tehtävään. Tekeminen dokumentoidaan 4. ARVIOINTI Opettajan arvioinnin sekä oppilaiden itse- ja vertaisarvioinnin kohteena on KOKO KÄSITYÖPROSESSI. Arviointia auttaa käsityöprosessin dokumentointi näkyvään muotoon esim. tekstit, valokuvat, videot sekä niiden yhdistelmät.

3 OPPIMISTEHTÄVÄ Käsityö on uudessa opetussuunnitelmassa ”monimateriaalinen” oppiaine, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa. Käsityöilmaisulla, muotoilulla ja teknologialla on paljon yhteistä, mutta tehtävänanto painottaa erilaisia lähtökohtia.

4 1. Ilmaisu oppimistehtävän lähtökohtana: Elämys ja kokemuslähtöinen suunnittelu tai taidepainotteinen suunnittelu. Lähtökohtana voi olla erilaiset pelit, tarinat leikit, tai taidekuvat. Tehtävän anto voidaan aloittaa myös yhteisellä retkellä, muistolla, musiikilla, tarinalla tai erilaisten aistikokemusten kautta esim.tuntoaisti. Paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen esine- ja käsityökulttuuri kuvioinnit, ornamentiikka, materiaalit voivat toimia inspiraation lähteenä Näiden virikkeiden tarkoituksena on etäännyttää käsityöprosessi perinteisestä tekniikkaorientoituneesta ja tuotekeskeisestä ajattelusta. 2. Muotoilu oppimistehtävän lähtökohtana Ideoinnin lähtökohtana havainnoidaan ja analysoidaan esineitä, rakennettua ja luonnon ympäristöä ( värit, kuviot, pinnat, kuosit, muoto, liike, tasapaino ja rakenteet) Tehtävän annon lähtökohtana on ongelmakeskeinen suunnittelutehtävä ja silloin pohditaan laajemmin suunnittelua sääteleviä tekijöitä: käyttäjä, käyttötarkoitus, käyttötilanne, tuotteen toimintaperiaatteita. Määritellään aikaraja, työmäärä, tilat ja välineet. Suunnittelutehtävä edellyttää kuvallisen, että teknisen suunnitelman toteuttamista. Esim. Suunnitelkaa postmodernistinen tuoli. Tehkää suunnitelma, prototyyppi ja dokumentoikaa aikaa 2h. Välineet teippi ja paperia. Mihin tuoli tulee, kuka on käyttäjä, mistä materiaalista…. 3.Teknologia oppimistehtävän lähtökohtana Tämä lähtökohta korostaa erityisesti ilmiön tai esineen toimintaperiaatteita ja siihen liittyvää matemaattisluonnontieteellistä tietoa ja soveltamista. Teknologiaan liittyy rakenteet, mekanismit, koneet ja niiden toimintaperiaatteet, sähkö, elektroniikka sekä automaatio ja robotiikka, kemialliset ilmiöt, energian tuottaminen ja varastoiminen MUOTOILUA ja TEKNOLOGIAA painottavat tehtävänannot kietoutuvat tiiviisti yhteen kokonaisessa käsityössä. Edellä mainitut tehtävänantolähtökohdat voidaan rakentaa erilaisten teemojen tai ilmiöiden pohjalle

5 DOKUMENTOINTI kynä tai tabletti vihko piirrosten ja valokuvien kera posteri esite kirjanen e-portfolio (pedanet) blogi Taltiointia voi tehdä oppilas itse, parityönä, ryhmätyönä, tai opettajan avulla, mutta dokumentoinnin aktiivisin toimija on oppilas. Opettaja luo selkeän rytmin dokumentointiin esim. joka toinen kerta Dokumentointi on työvälinen arvioinnissa. Itsearviointi ja vertaisarviointi myös helpottuvat Dokumentoinnissa oppimisen vaiheista muodostuu tarinallinen kokonaisuus

6 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 5-6LK Monimateriaalinen ja yhtenäinen käsityö toteutetaan esim. yhdistelmätöillä (työssä teknistä- että tekstiiliosaamista) Oppilas valitsee 4-luokan keväällä oman kiinnostuksen mukaisesti joko tekstiilityön tai teknisen työn työtavan. Kotkansaarenkoulu lähtee toteuttamaan/kokeilemaan uutta opetussuunnitelmaa seuraavasti. Vuosi jaetaan 4 jaksoon. 1.jakso. Syksyllä ensimmäinen työ jatkuu sekaryhmissä yhdistelmätyöllä. Projekti kestää syyslomaan (n.10vk) Tästä 5vk puolet oppilaista on teknisen työn puolella ja puolet tekstiilityössä ja sitten tehdään ryhmien vaihto. Työn aloitus tehdään kaikki yhdessä. Työnä esim. lehtiteline, ei valmista mallia. Opettaja rajaa tehtävän, oppilas suunnittelee, toteuttaa ja dokumentoi 2.jakso. Syyslomasta jouluun oppilaat työskentelevät valitsemansa käsityön parissa. (n.7vk) 3.jakso. Oppilaat työskentelevät jälleen sekaryhmissä( n.10vk) 5vk:n jälkeen ryhmät vaihtavat käsityöpuolia. Tämä tehtävänanto keskittyy muotoiluun ja teknologiaan. Työn aloitus tehdään yhdessä Esim. ilmiö Valo. Tutkitaan ryhmässä, pareittain valoa ja sen ominaisuuksia, materiaalien läpäisevyyttä, valaisimia jne. Näin päästään omaan suunnitteluun ja työskentelyyn. 4.jakso. Oppilaat työskentelevät valitsemansa käsityön parissa (10vk )

7 KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN Opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetusta ja opiskelua ohjaavat paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellyt yhteisen käsityön tavoitteet ja niihin liittyvät sisältöalueet. Opetuksessa käytetään sekä teknisen työn että tekstiilityön työtapoja, oppimisympäristöjä ja materiaaleja. Yhteisen käsityön opetuksessa oppilaiden omat kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon ja niitä voidaan painottaa tehtäviä, työtapoja ja materiaaleja sekä oppimisympäristöjä suunniteltaessa. Valinnaisainetunnit: 1-6lk: 6vvh. Opetuksen järjestäjä päättää, miten miten tuntijaossa määrätyt valinnaiset tunnit käytetään yhteisten taide-ja taitoaineiden eli käsityön, kuvataiteen, musiikin, liikunnan ja kotitalouden opetuseen. Tällöin siis päätetään, paljonko tunteja kuhunkin oppiaineeseen osoitetaan ja mille vuosiluokille tunnit sijoittuvat. Opetuksen järjestäjä voi myös päättää, että nämä tunnit tai osa niistä on oppilaille valinnaisia.

8 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-4LK Oppilas opiskelee käsitöissä tekstiilityön sekä teknisen työn työtavoilla. Käytännössä sekaryhmät ja joululta vaihto.

9 Opetuksen järjestäminen 5.-6. luokilla Monimateriaalinen ja yhteinen käsityöoppiaine toteutetaan esim. yhdistelmätöillä (työssä teknistä- että tekstiiliosaamista) Oppilas valitsee 4.luokan keväällä oman kiinnostuksen mukaisesti joko tekstiilityön tai teknisen työn työtavan. Tavoitteena vähintään yksi yhdistelmätyö/lukuvuosi, syksystä 2016 alkaen

10 Syksy 2016 tavoitteena käsityötä opettavien opettajien yhteinen info/ideointitilaisuus syyskuussa aiheena muutokset käytännön työssä ja arvioinnin muuttuminen

11 Mistä apu kentälle? Ajatuksena Kotkan oma ideapankki Pedanettiin Jyväskylän yliopisto  Opettajankoulutuslaitos  Teknologiakasvatus  käsityön materiaalipankki Facebook  teknisen työn ideat, teknistä työtä alakouluille Pinterest (  Mari Hirsikallio:) Punomo (entinen Käspaikka) Hyvä sauma –Yhdistelmätöiden Ideakirja (Otava 2006)

12 ideoita


Lataa ppt "KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla. KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google