Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uroterapeutin vastaanotto ja sen käynnistäminen Rauman aluesairaalassa Sini Viitanen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uroterapeutin vastaanotto ja sen käynnistäminen Rauman aluesairaalassa Sini Viitanen."— Esityksen transkriptio:

1 Uroterapeutin vastaanotto ja sen käynnistäminen Rauman aluesairaalassa Sini Viitanen

2 Taustaa Kirurgian poliklinikalla aluesairaalassa on hoitajan vastaanottotoimintaa muutamana päivänä viikossa. Vastaanotolla on hoidettu aiemmin potilaita laidasta laitaan: ▫Haavanhoidot, ABI -mittaukset ▫Urologiset potilaat (sis. lähinnä rakkohuuhtelut ja katetrointiohjaukset) ▫Rintasyöpäpotilaat ▫Ortopediset potilaat

3 Lähtökohdat Urologisen hoitajan tehtäviä: ▫ virtsan virtausmittaukset ja residuaalin mittaus ▫rakkohuuhtelut (käytetään mm. tietynlaisten rakkosyöpien hoitoon) ▫injektiot (lähinnä eturauhassyöpäpotilaille) ▫potilaiden ja omaisten ohjaus ja neuvonta ▫katetrointi ja toistokatetroinnin opetus potilaille ▫lääkärin avustaminen tutkimuksissa

4 Lähtökohdat Keväällä 2012 urologisen sairaanhoitajan poliklinikka- toimintaa täydennettiin kun uusille eturauhassyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen alettiin tarjota mahdollisuutta keskusteluaikaan. Suurin osa potilaista oli halukas tulemaan keskusteluajalle, sillä ensitiedon saamiseen varattu lääkärin aika on lyhyt. Keskustelun tarkoituksena oli käydä läpi potilaan tilanne huomioiden myös henkinen jaksaminen. Tavoitteena on tukea potilasta ja omaisia muuttuneessa elämäntilanteessa, tarjota tiedollista tukea siitä, mikä tilanne tällä hetkellä on ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

5 Lähtökohdat Keväällä 2015 uroterapeutin poliklinikalle alettiin siirtää tiettyjä eturauhassyöpäkontrolleihin tulevia potilaita, sekä muita aiemmin urologin seurannassa olleita potilaita. Koska uusien eturauhassyöpäpotilaiden kohtaaminen ja jo aiemmin diagnosoitujen kontrollointi hoitajapoliklinikalla oli uutta toimintaa, laadittiin asioista toimintaohjeet: ▫mitä asioita hoitajapoliklinikkakäynti eturauhassyöpäpotilaan kohdalla pitää sisällään ja millaisia potilaita lääkäriltä voidaan hoitajalle siirtää. Lisäksi olen kehittämistehtävässäni uroterapeuttiopintojen aikana laatinut tehtäväkuvauksen uusien eturauhassyöpäpotilaiden ohjaamisesta. ▫Tehtäväkuvauksen tarkoituksena on toimia hoitajan apuvälineenä ja muistilistana ohjaustilanteessa ja sen valmistelussa.

6 Uuden eturauhassyöpäpotilaan kohtaaminen Ennen vastaanottoa: ▫Tutustu potilaan taustoihin: millainen eturauhassyöpä on kyseessä ja mitkä ovat gleason pisteet? ▫Ovatko potilaan hoitolinjat jo selvillä? ▫Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin ja varaa riittävästi aikaa. ▫Potilas on yleensä jo saanut poliklinikalta ”Eturauhassyöpäpotilaan oppaan” luettavaksi ja tämän pohjalta hänen on helpompi esittää kysymyksiä.

7 Uuden eturauhassyöpäpotilaan kohtaaminen Vastaanoton aikana: ▫Miten potilas on ottanut diagnoosin vastaan? ▫Onko hän saanut puhuttua asiasta läheistensä kanssa? Mitkä ovat potilaan tuntemukset ja miten hän pärjää kotona? Saako hän sosiaalista tukea esim. perheeltään tai ystäviltä? Kerro vertaistuesta ja yhdistystoiminnasta. ▫Suurin osa potilaista on kiinnostunut siitä, millainen syöpä on kyseessä. He ovat ehkä saaneet tiedon syövän luokituksesta, mutta haluavat tarkennusta siitä, miten Gleason pisteet määräytyvät ja mikä niiden merkitys on.

8 Vastaanoton aikana: ▫Keskustelua hoitomuodoista. Mitä haittavaikutuksia valitusta hoitomuodosta voi tulla ja miten niistä selviää? ▫Eturauhassyöpä vaikuttaa voimakkaasti seksuaalisuuteen, joten siihen liittyvät asiat on myös tärkeää ottaa puheeksi. Potilasopas ”Syöpä ja seksuaalisuus” on osoittautunut hyväksi. ▫Muista antaa potilaalle tilaa kysyä; pidä taukoja äläkä keskeytä potilasta. Etene ohjaustilanteessa potilaan ehdoilla; mitkä asiat potilasta juuri tässä tilanteessa mietityttävät, millaista tietoa hän juuri nyt tarvitsee?

9 Uuden eturauhassyöpäpotilaan kohtaaminen Vastaanoton lopuksi: ▫Varmista, että potilas ja omainen saivat vastaukset kysymyksiinsä eikä epäselvyyksiä jäänyt. ▫Varmista myös, että potilas on selvillä siitä mitä seuraavaksi tapahtuu. ▫Anna mukaan kirjallista tietoa potilaan hoitomuodosta (leikkaus-, säde-, tai hormonihoito). ▫Anna poliklinikan yhteystiedot, jotta potilas voi tarvittaessa ottaa yhteyttä jos kysyttävää ilmaantuu. Näin potilas ei koe jäävänsä tyhjän päälle.

10 Eturauhassyöpäpotilaat uroterapeutin seurannassa Satakunnan keskussairaalassa Porissa on jo aiemmin siirretty eturauhassyöpäkontrolliin tulevia potilaita urologilta uroterapeutille. Raumalla seurataan samaa linjaa ja mukaillaan jo aiemmin Porissa laadittuja ohjeita seurannan suhteen.

11 Potilaat, joita voidaan siirtää urologilta uroterapeutille Eturauhassyöpäkontrollit: ▫potilas voidaan siirtää uroterapeutille kun tilanne on kliinisesti ja psyykkisesti stabiili. Ei metastasoituneita tauteja. ▫uroterapeutti tarkastaa potilaan labratulokset ja haastattelee potilasta mahdollisista oireista tilanteen mukaan polilla tai puhelimessa. Raumalla uroterapeutille on siirretty myös muita urologialla kontrolloitavia potilaita (mm. hyperplasiapotilaat) ▫Kliinisesti stabiilit tapaukset ▫Uroterapeutti tarkistaa tarvittaessa flow:n ja/tai residuaalin, tarkistaa labrat, potilaan haastattelu sekä ohjaus. Jos potilas on tyytyväinen tilanteeseen ja lääkitykseen, voi jatkokontrollit usein siirtää avoterveydenhuoltoon.

12 Eturauhassyöpäpotilaat uroterapeutin seurannassa Radikaaliprostatektomion jälkeen: ▫PSA:n tulee olla alle 0,1 mikrogr/l ▫kolmen vuoden ajan leikkauksesta PSA-määritys on suositeltavaa tehdä puolen vuoden välein ja sen jälkeen vuoden välein, sillä taudin uusiutumisen riski on suurin ensimmäisten vuosien aikana. ▫Jos PSA nousee mitattavaksi, konsultoidaan aina lääkäriä.

13 Eturauhassyöpäpotilaat uroterapeutin seurannassa Radikaalitavoitteisen eturauhasen sädehoidon jälkeen: ▫PSA:n tulee olla alle 2 mikrogr/l ▫Kolmen vuoden ajan sädehoidosta PSA-määritys on suositeltavaa tehdä puolen vuoden välein ja sen jälkeen vuoden välein, kuten radikaaliprostatektomiankin jälkeen. ▫Jos yksi nouseva PSA (arvon ollessa alle 2 mikrogr/l) kontrolloi uroterapeutti PSA:n vielä kertaalleen ja mikäli nousu jatkuu  lääkärin konsultaatio

14 Eturauhassyöpäpotilaat uroterapeutin seurannassa Eturauhassyövän endokriininen hoito: ▫PSA:n tulee pysyä saavutetussa alimmassa arvossa (yksilöllinen) ▫Jos PSA on noususuuntainen kahtena peräkkäisenä mittauksena: konsultoidaan lääkäriä Jos potilaalla on uusia oireita, konsultoidaan aina lääkäriä.

15 Kiitos!


Lataa ppt "Uroterapeutin vastaanotto ja sen käynnistäminen Rauman aluesairaalassa Sini Viitanen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google