Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Versionhallinta Jan Porema OH5. - Ohjelmistoprojektin tuotosten hallintaa joka mahdollistaa ohjelmiston kehityksen seurannan ja vakaan kehityksen - Siinä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Versionhallinta Jan Porema OH5. - Ohjelmistoprojektin tuotosten hallintaa joka mahdollistaa ohjelmiston kehityksen seurannan ja vakaan kehityksen - Siinä."— Esityksen transkriptio:

1 Versionhallinta Jan Porema OH5

2 - Ohjelmistoprojektin tuotosten hallintaa joka mahdollistaa ohjelmiston kehityksen seurannan ja vakaan kehityksen - Siinä ohjelmistoprojektin asiakirjoista ja komponenteista muodostetaan konfiguraatio-objekteja ja edelleen konfiguraatioita Mitä versionhallinta on?

3 - versiointi – voidaan jakaa historialliseen, loogiseen ja yhteistoiminnalliseen versiointiin. ● Historiallinen versiointi on kehitystä, jossa uudempi versio syrjäyttää aiemman. Tällaisia syrjäyttäviä versioita kutsutaan revisioiksi. ● Looginen versiointi on niin kutsuttujen haarojen luomista, jossa kukin haara kuvastaa kehityksen vaihtoehtoista kulkua. Haarat etenevät omaa kehityskaartaan muista haaroista riippumatta ● Yhteistoiminnallinen versiointi on väliaikaisuuden hallintaa siten, että tarkoituksena on luoda hetkellisiä versioita komponenteista, jotka tullaan myöhemmin integroimaan toisten versioiden kanssa. Neljä päätoimenpidettä:

4 - versioiden merkitseminen – kuvaa niitä menetelmiä, joita sovelletaan tietyn konfiguraatio-objektin yksikäsitteiseksi nimeämiseksi. ● Historiallisessa versioinnissa revisiot järjestetään ja ne identifioidaan järjestyksen mukaan. Identifioiminen voidaan tehdä esimerkiksi numeerisesti siten, että suurin luku viittaa viimeisimpään revisioon. Tällöin revisioita merkittäessä käytetään yleensä kaksitasoista numerointia muodossa [V.R], missä V kuvastaa julkaisunumeroa ja R tasonumeroa. Julkaisunumeroa kutsutaan myös versionumeroksi ja tasonumeroa revisioksi. Julkaisunumeron muutos kuvastaa suurta muutosta ja revisionumeron muutos pienempää muutosta. ● Loogisen ja yhteistoiminnallisen versioinnin yhteydessä esiintyvien varianttien merkitsemiseen käytetään useimmiten määrättyjä nimiä numeroinnin sijaan, koska variantit eivät välttämättä esiinny toistensa suhteen järjestyksessä.

5 -versioiden välisten erojen tunnistaminen – päätavoite on minimoida versioiden tallentamiseen käytettävä levytila. Toisin kuin versionhallinnan muut toimenpiteet, versioiden välisten erojen tunnistaminen ei ole välttämätöntä ● Ohjelmistoon tehtyjen muutosten selvittämiseksi täytyy voida selvittää versioiden väliset erot. Koska toisiaan seuraavat versiot, eritoten revisiot, saattavat olla hyvin toistensa kaltaisia, eroavaisuuksien tarkan määrittelyn avulla voidaan keskittyä muutokseen ja säästää resursseja. ● Yleinen tapa erojen tunnistamiseen on suorittaa merkkivertailu tekstitiedostojen välillä. Kyseisen tavan tavoitteena on löytää pienin joukko muutoksia, jotka täytyy suorittaa komponentin version A muuttamiseksi versioksi B. Toimii vain tekstitiedostoja käsitellessä, sillä esimerkiksi binääritiedostoissa pieni paikallinen muutos saattaa tiedoston rakenteesta riippuen vaikuttaa koko tiedoston sisältöön.

6 -versioiden tallentaminen. – tarkoituksena on mahdollistaa versioiden pysyvä tallennus, josta mielivaltaisella ajanhetkellä voidaan valita haluttu versio käsiteltäväksi ● Ohjelmistojen kehityksen ja ohjelmiston aikaisempien versioiden uudelleenrakentamisen mahdollistamiseksi on vanhat ja uudet versiot voitava tallentaa pysyvästi ● Usein varastoissa käytetään tallentamiseen puurakennetta, jossa puun juuri kuvastaa konfiguraatio-objektin ensimmäistä versiota ja juuren jälkeläiset kuvastavat konfiguraatio-objektin myöhempiä versioita. Historiallinen versionti on puun syvyyden kasvattamista ja looginen versiointi puun haarautumista ● Tilansäästön vuoksi varastoihin tallennetaan eri versioista vain niiden väliset erot. Tämä muutostieto on minimaalinen muutosjoukko, jonka perusteella komponentin tietty versio A voidaan muuntaa versioksi B.

7 Edut - Inhimillisten virheiden mahdollisuus vähenevät ja projektienhallinta helpottuu - Useat ohjelmoijat eri puolilla maailmaa voivat koodata samaa projektia, pysyen koko ajan mukana siinä mitä muut tekevät ja saaden koko ajan uusimmat muutokset

8 Versionhallintajärjestelmät - Ensimmäiset kehitettiin 1970 luvulla - Jaetaan hajautettuihin ja keskitettyihin - Nykyään tarjolla monia kaupallisia ja vapaita versionhallintajärjestelmiä, muun muassa CVS, Subversion, BitKeeper sekä Git

9 CVS - CVS on RCS:n pohjalle rakennettu vapaa monen käyttäjän versionhallintajärjestelmä. – Varsinaisen CVS:n ensimmäisen version suunnitteli ja ohjelmoi C-kielellä Brian Berliner vuonna 1989. – Yksinkertaisimmillaan työskentelyyn kuuluu kolme vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa projektista ladataan niin sanottu työkopio lokaalille koneelle. Tätä tapahtumaa kutsutaan nimellä check out. Toisessa vaiheessa projektin työkopiota voidaan muokata vapaasti CVS:stä riippumatta ja kolmannessa vaiheessa työkopioon tehdyt muutokset kirjataan CVS:ään. Muutosten kirjaamista CVS:ään kutsutaan nimellä commit. Muutosten kirjaamisen jälkeen muutokset ovat näkyvissä kaikille projektin kehittäjille, jotka kukin kehittäjä voi edelleen päivittää omiin työkopioihinsa.

10 Subversion - Subversion on uusi vapaa versionhallintajärjestelmä – Sen tarkoitus on ennen kaikkea korjata CVS:ssä havaittuja puutteita ja lisätä CVS:stä puuttuvia, mutta yleisesti tarpeellisiksi koettuja ominaisuuksia. – Subversion on rakennettu CVS:n pohjalta, minkä takia Subversionin toiminta ja käyttö ovat monella tapaa samantyylisiä CVS:ään verrattuna. – Parannuksina on tullut muun muassa uudelleennimeämisten ja metadatan versiointi, BerkeleyDB-tietokannan käyttömahdollisuus sekä tehostettu binääritiedostojen käsittely

11 BitKeeper - BitKeeperin kehityksen aloitti Larry McVoy ja sen omistaa BitMover-yhtiö. – CVS:ään verrattuna BitKeeper tarjoaa ominaisuuksia, jotka helpottavat versionhallintaa suurissa, maantieteellisesti hajautetuissa projekteissa. – BitKeeper voi käyttää eri protokollia, kuten SSH:ta, RSH:ta, BKD:ta, HTTP:ta ja SMTP:tä päivitysten tekemiseen. – BitKeeper toimii hajautetusti siinä mielessä, että jokaisella kehittäjällä on omalla koneellaan täydellinen kopio projektin varastosta. Tätä kopiota kutsutaan lapseksi ja päävarastoa vanhemmaksi. Kun kopio on kerran tehty, kehittäjän koneen ja päävaraston välillä siirretään vain tietoa tehdyistä muutoksista. Lapsivarastot voivat vaihtaa muutostietoa myös keskenään

12 Git Linus Torvaldsin Linuxin kerneliä varten itsekehittämä vapaa versionhallintaohjelma – Hajautettu systeemi samalla tavoin kuin BitKeepeerissä – Etuna moniin muihin verrattuna muun muassa nopeus


Lataa ppt "Versionhallinta Jan Porema OH5. - Ohjelmistoprojektin tuotosten hallintaa joka mahdollistaa ohjelmiston kehityksen seurannan ja vakaan kehityksen - Siinä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google