Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hurtig 2015-2016 TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hurtig 2015-2016 TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset."— Esityksen transkriptio:

1 Hurtig 2015-2016 TE1 Uni ja lepo

2 Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset

3

4 Data from Randazzo et al. Sleep, 1998, 861-868 11 t yöuni edistää luovaa ajattelua seuraavana päivänä verrattuna 5 t yöuneen nuorilla. JoustavuusKeskiarvo

5 Johtopäätökset 1.Unen aikana aivot työstävät aktiivisesti valveilla opittuja asioita. 2.Tämän seurauksena vastaopitut asiat osataan paremmin seuraavana päivänä. 3.Lisäksi unen aikana tapahtuva muistijälkien työstäminen helpottaa oivaltamista seuraavana päivänä. 4. Uni tulisikin nähdä oppimista monin tavoin edistävänä tapahtumana, EI oppimiselta aikaa vievänä tekijänä

6 Tehtävä Listaa unettomuuden terveysvaikutuksia

7 Unettomuuden vaikutuksia 1. Mieliala laskee, kireys ja vihamielisyys lisääntyvät. 2. Luova ajattelu ja toiminnan suunnittelu heikkenevät. 3. Masentuneisuus ja altistuminen päihteille lisääntyvät. 4. Keskittymis- ja oppimiskyky heikkenevät. 5. Stressinsietokyky alenee. 6. Muistihäiriöitä ilmenee. 7. Vastustuskyky heikkenee. 8. Diabeteksen, sepelvaltimotautien, kohonneen verenpaineen, ylipainon ja sydän- ja verisuonisairauksien alttius kasvaa. 9. Onnettomuus- ja tapaturmariskit lisääntyvät.

8 UNEN VAIHEET ja niiden merkitys Viisi vaihetta, jotka muodostavat 90-100 min syklin (tutkitaan aivosähkökäyrän; EEG:n avulla) 1 ja 2 vaiheet: Kevyt hidasaaltouni kestää n.30min (ihminen helposti herätettävissä) 3 ja 4 vaiheet: Syvä uni (NREM uni; nukutaan lähes liikkumatta) Syvä uni muuttuu kevyen kautta 5. vaiheen vilkeuneksi = REM - uni Syvin uni(3-4) terveyden edellytys (Elimistön elvytys ja korjaus) NREM ja REM -vaiheet - > mm. luovuus, mielenterveys

9

10 Tehtävä 1) Mitkä tekijät nyky-yhteiskunnassa häiritsevät ja mitkä tukevat terveellisiä nukkumistottumuksia? 2) Millä toimilla varmistat unensaantisi? 3) Millaisia syitä voi löytyä unettomuuden taustalta?

11 1. Vähentävät unen määrää Yötyö, vuorotyö 24 h yhteiskunta, juhlinta Media: tietokoneet, tv, kännykät Melu, kuumuus ym. Opiskelu, työ Stressi Sairaudet Myöhäinen harrastaminen Nuorilla siirtynyt rytmi (luonnollista murrosiässä) -> illalla vaikea nukahtaa, aamulla vaikea herätä - > väsymystä ja nukkumista pitkään viikonloppuisin Liikunnan määrä vähentynyt

12 2. Unihygienia suositukset 1. Noudata säännöllistä ja järkevää uni-valverytmiä. 2. Vältä kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia 3-6 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 3. Harrasta liikuntaa niin, että se päättyy noin 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 4. Luo nukkumista edistävät ulkoiset olosuhteet (lämpötila, valaistus, meluttomuus, mukava vuode). 5. Vältä päiväunia. 6. Pura mieltä askarruttavia asioita hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja tee jotain rentouttavaa. 7. Syö kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala (esim. viljatuotteet, pastat, maitotuotteet, marjat, hedelmät). 8. Älä aikaista nukkumaanmenoa ja ole vuoteessa suurinpiirtein vain se aika, jonka pystyt nukkumaan. 9. Vältä nukahtamisen yliyrittämistä. 10. Rauhoita vuode ja makuuhuone vain nukkumiseen.

13 Uni yhteiskunnallisena terveystekijänä Lievät unihäiriöt ovat lisääntyneet Suomessa yhteiskunnallisen ja teknisen kehityksen, työelämän muutosten sekä vapaa-ajanvieton uusien mahdollisuuksien myötä. Kroonisen univajeen syyt ovat nykypäivänä pääasiassa työstressi ja epäsäännölliset työajat. Suomalaisten lasten ja nuorten yöuni on lyhimmästä päästä Euroopassa ja suomalaislapsilla esiintyy eniten myös nukahtamisvaikeuksia.

14 Tehtävä 1. Selvitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyn sivuilta, miten nuorten nukkumis- ja lepotottumuksia tässä tutkimuksessa selvitetään. 2. Tarkastele lukiolaisten vastauksia eri vuosina ja selvitä, ovatko nuorten nukkumistottumukset muuttuneet. Pohdi, mihin tekijöihin mahdolliset muutokset voivat liittyä. 3. Tarkastele omia nukkumistottumuksiasi Kouluterveyskyselyn kysymysten avulla. Onko omissa tottumuksissasi parantamisen varaa? Jos on, miten parantaisit nukkumistasi?


Lataa ppt "Hurtig 2015-2016 TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google