Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ARVONLISÄVERO. Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon­lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ARVONLISÄVERO. Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon­lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi."— Esityksen transkriptio:

1 ARVONLISÄVERO

2 Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon­lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi. Yrittäjien välisissä liiketoimissa ostava yrittäjä voi vähentää arvonlisäveron, jonka toinen arvonlisäverovelvollinen yrittäjä on laskuttanut häneltä. Edel­lytyksenä on, että tavaraa tai palvelua käytetään arvonlisäverollisessa liiketoiminnassa.

3 ARVONLISÄVERO 1.1.2013 alkaen useimmista tavaroista ja palveluista arvonlisävero on 24 %. Ruokatarvikkeista ja rehuista arvonlisäveroa maksetaan 14 %. Kirjojen, tilattujen sanoma- ja aikakauslehtien, lääkkeiden, liikuntapalveluiden, elokuvanäytösten, henkilökuljetusten, majoituspalveluiden, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien arvonlisävero on 10 %.

4 ARVONLISÄVERO Jos yrityksen liikevaihto tilikaudessa jää alle 8 500 euron, sen ei tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovel­volliseksi. Yrityksen liikevaihdon suuruutta arvioitaessa kannattaa olla realistinen. Jos 8 500 euron raja kuitenkin ylittyy, yrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäveron takautuvasti tilikauden alusta viivästysseuraa­muksineen. Arvonlisäverovelvolliseksi voi hakeutua vaikka liikevaihto on alle 8 500 euroa tilikaudessa.

5 ARVONLISÄVERO Laskunantovelvollisuus Myyjän on annettava lasku arvonlisäverolain 209a §:ssä tarkoitetuista myynneistä. Myynnistä on kirjanpitoa tai muistiinpanoja varten oltava tosite. Jos myyjä antaa useampia laskuja samasta liiketoimesta, niissä on viitattava aikaisempiin laskuihin

6 ARVONLISÄVERO Määräaika: Laskun toimittamiselle ei ole asetettu määräaikaa. Kirjanpitolain mukainen kirjausaika on neljä kuukautta. Arvonlisäveroasetuksen mukaan kirjanpitovelvollisen verovelvollisen on kirjattava arvonlisäveron määrään vaikuttavat liiketapahtumat kuukausikohtaisesti kalenterikuukautta seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä.

7 ARVONLISÄVERO Arvonlisäverolain 209 b § sisältää luettelon pakollisista laskumerkinnöistä: laskun antamispäivä juokseva tunniste myyjän arvonlisäverotunniste (Y-tunnus) ostajan arvonlisäverotunniste käännetyn verovelvollisuuden tilanteissa ja yhteisökaupassa

8 ARVONLISÄVERO Arvonlisäverolain 209 b § sisältää luettelon pakollisista laskumerkinnöistä: myyjän ja ostajan nimi ja osoite tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen laajuus ja luonne tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai ennakkomaksun maksupäivä veron peruste verokannoittain ja yksikköhinta ilman veroa ja hyvitykset ja alennukset (jos eivät yksikköhinnassa )

9 ARVONLISÄVERO Arvonlisäverolain 209 b § sisältää luettelon pakollisista laskumerkinnöistä: verokanta suoritettavan veron määrä verottomuuden tai käännetyn verovelvollisuuden peruste tiedot uusista kuljetusvälineistä

10 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset Arvonlisäverolaissa annetaan mahdollisuus siihen, että kaikkia edellä mainittuja laskumerkintöjä ei tarvitse tehdä laskuun. Tämä mahdollisuus koskee määrältään vähäisiä laskuja tilanteissa, joissa asianomaisen toimialan kauppatavan tai laskun lähettämistä koskevien teknisten olosuhteiden vuoksi kaikkia pakollisia velvoitteita on hankala noudattaa.

11 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset On riittävää, että laskussa on kevennetyt laskumerkinnät, kun laskun loppusumma on enintään 400 euroa.

12 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset Lisäksi kevennetyt sisältövaatimukset koskevat vähittäiskaupassa tai muussa siihen rinnastettavassa lähes yksinomaan yksityishenkilöille tapahtuvassa myyntitoiminnassa annettavia laskuja. Tässä tapauksessa laskun loppusummalla ei ole merkitystä, se voi siis ylittää 400 euroa (verollinen loppusumma). Vähittäiskauppaan rinnastettavaa myyntitoimintaa harjoittaa esimerkiksi kioski, suutari, kampaamo tai hautaustoimisto.

13 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset Kevennetyt laskumerkinnät riittävät myös tarjoilupalvelu- ja henkilökuljetuslaskuissa, lukuun ottamatta edelleen myytäväksi tarkoitettuja palveluita. Lisäksi kevennetyt laskumerkinnät ovat riittävät pysäköintimittareiden ja muiden vastaavien laitteiden tulostamissa tositteissa.

14 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset Seuraavat tiedot on oltava laskuissa, jos niihin sovelletaan kevennettyjä laskumerkintöjä: laskun antamispäivä myyjän nimi ja arvonlisäverotunniste (Y-tunnus) myytyjen tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen luonne

15 ARVONLISÄVERO Kevennetyt laskumerkintävaatimukset Suoritettavan veron määrä verokannoittain tai veron peruste verokannoittain. Kevennetyn sisältövaatimuksen laskuissa on siten mahdollista ilmoittaa hinnat arvonlisäverollisina, jos suoritettavan veron määrä on merkitty. Veron perustetta ei siis tarvitse ilmoittaa.

16 ARVONLISÄVERO Laskujen säilyttäminen Verovelvollisen myyjän on säilytettävä antamiensa, liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuneiden hyödykkeiden myyntejä koskevien laskujen jäljennökset ja vastaanottamansa tähän toimintaan liittyvien hyödykkeiden ostoja koskevat laskut. Verovelvollisen on itse huolehdittava laskujen säilytyksestä riippumatta siitä, kuka laskut on laatinut.

17 ARVONLISÄVERO Arvonlisäverollinen yritys voi kotimaan kaupan lisäksi käydä EU:n jäsenmaiden välistä sisämarkkina- eli yhteisökauppaa sekä Varsinaista ulkomaankauppaa EU:n ulkopuolella toimivien liikekumppaneiden kanssa

18 ARVONLISÄVERO Yhteisökaupan laskutuksessa myyjän on merkittävä myyntilaskuunsa sekä oma että ostajan arvonlisäverotunnus Jos ostajalla ei ole arvonlisäverotunnusta, niin myynnistä on maksettava arvonlisävero Myyjän on siis selvitettävä ostajan VAT-tunnus

19 ARVONLISÄVERO Suomalainen alv-numero Yhteisökauppaa harjoittavat alv-velvolliset yritykset muodostavat alv numeronsa itse y-tunnuksesta Y tunnus 0765432-1 Alv numero FI07654321 Alv numeroa käytetään ainoastaan yhteisökauppaa koskevista laskuissa Yrityksellä on oikeus tarkistaa kauppakumppaninsa alv- numeron voimassaolo. Tiedustelut voi tehdä Verohallituksen CLO -yksiköstä

20 ARVONLISÄVERO Koska jäsenvaltioilla ei ole tullimuodollisuuksia, tullausasiakirjoista ei saada tietoja siitä, mitä tavaroita EU-jäsenmaiden välillä liikkuu Tiedot kootaan verovelvollisilta EU-kaupan tilastointijärjestelmää (INTRASTAT) varten tulliviranomaisille

21 ARVONLISÄVERO EU:n ulkopuolelle tapahtuva tavaroiden vienti Arvonlisäverotuksessa viennillä tarkoitetaan tavaroiden myyntiä EU:n alueelta sen ulkopuolelle. Tavaroiden vienti on verotonta, jos tavara kuljetetaan suoraan EU:n alueen ulkopuolelle.

22 ARVONLISÄVERO Suomen EU-liittymissopimuksen mukaan Ahvenanmaan maakunta ei kuulu Euroopan yhteisön arvonlisävero- eikä valmisteveroalueeseen. Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen sekä maakunnan ja muiden EU:n jäsenvaltioiden välillä on veroraja, joka merkitsee sitä, että EU:n veroalueen ja Ahvenanmaan maakunnan välisiin tavaroiden myynteihin ja siirtoihin sovelletaan kolmansien maiden kanssa käytävää kauppaa koskevia maahantuonti- ja vientisäännöksiä.

23 ARVONLISÄVERO Arvonlisäverokannat Arvonlisäverokannat tarkoittavat arvonlisäverotuksen prosenttimääriä. Suomessa vuonna 2015 alv prosentit ovat 10, 14 ja 24. Tuotteet ja palvelut voivat olla myös tietyissä erityistapauksissa verottomia.

24 ARVONLISÄVERO Kannat ovat: 24 % – Yleisverokanta 14 % - Elintarvikkeet ja rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut (tähän listaan ei kuulu eläimet, juomavesi, alkoholijuomat ja tupakka) 10 % – Koskee useita eri tuotteita ja palveluita.

25 ARVONLISÄVERO 10 % – Koskee useita eri tuotteita ja palveluita Henkilökuljetus Majoitustilan tai käyntisataman käyttöoikeuden luovuttaminen Palvelu, jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen, teatteri-, sirkus-, musiikki- ja tanssiesitysten, elokuvanäytösten, näyttelyjen, urheilutapahtumien, huvipuistojen, eläintarhojen, museoiden sekä muiden vastaavien kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien ja laitosten pääsymaksut

26 ARVONLISÄVERO 10 % – Koskee useita eri tuotteita ja palveluita Lääke Kirja Vähintään kuukauden ajaksi tilatut sanoma- ja aikakauslehdet


Lataa ppt "ARVONLISÄVERO. Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon­lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google