Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Automaation sähkömoottorit Teollisuudessa ja kiinteistöissä Simo Turtiainen, Vesa Kalpio ja Mikko Ontronen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Automaation sähkömoottorit Teollisuudessa ja kiinteistöissä Simo Turtiainen, Vesa Kalpio ja Mikko Ontronen."— Esityksen transkriptio:

1 Automaation sähkömoottorit Teollisuudessa ja kiinteistöissä Simo Turtiainen, Vesa Kalpio ja Mikko Ontronen

2 Johdanto  Yleisimmät toteutustavat  Moottoreiden ohjaus  Ohjelmoitavien logiikoiden hyödyntäminen

3 Yleisimmät toteutustavat  Teollisuudessa ja suurissa kiinteistöissä moottoreiden ohjaus vaatii monesti monipuolisia ohjaus- ja turva-ratkaisuita moottoreiden ohjaukselta. ”Moottorin suorakäynnistys ja sammutus kontaktorilla toteutettuna ei ole riittävä.”  Yleisin moottoreiden ohjaustapa on taajuusmuuttajalla ja siihen soveltuu lähestulkoon kaikki moottorit joita markkinoilta löytyy. Eniten käytetään oikosulkumoottoreita.  Tarkoissa ratkaisuissa ilmenee myös askelmoottoreita, joissa halutaan tarkkaa dataa kerätä ja hyödyntää moottorin akseleiden asennoista ja kiertymistä.  Ohjelmoitavien logiikoiden ja taajuusmuuttajien kanssa toteutetut ympäristöt muodostavat moottoreiden ohjauksesta monipuolisen, turvallisen ja energiatehokkaan.

4 Esimerkki sovelluksia: TEOLLISUUDESSA: - Kuljettimet - Paperinkeräimet - Ruuvit - Pumput KIINTEISTÖISSÄ: - Ilmanvaihto - nosto-ovet

5 Moottoreiden ohjaus: Taajuusmuuttajalla  Taajuusmuuttaja mahdollistaa moottoreiden pyörimisnopeuden muuttamisen sujuvasti. (muuttaa verkon taajuutta)  Mahdollistaa 24VDC jännitteiden käytön ohjuksessa 230VAC sijaan.  Toimii moottorin suojalaitteena, lämpöreleen tai moottorisuojakytkimen sijaan.  Ramppiajot moottorille. Yleisimmät kiihdytysramppi ja jarrutusramppi.  Automaattisemmaksi moottorinohjausta voidaan luoda lisäämällä ohjaukseen ohjelmoitavalogiikka.

6 Moottoreiden ohjaus: Ohjelmoitavalla logiikalla  Logiikan lähdöillä voidaan ohjata kontaktoreja joiden kelassa on 24VDC  Logiikan lähdöillä voidaan ohjata taajuusmuuttajan digitaalituloja +24VDC tai analogia tuloja 0-10V, 0-20mA tai 4-20mA.

7 Moottoreiden ohjaus: Ohjelmoitavalla logiikalla Monipuoliset ohjausratkaisut:  Paneelit  24VDC painikkeet, nokkakytkimet (turvajännite)  Turvakytkimen kärkitiedon hyödyntäminen Tiedon keruu: Antureiden avulla voidaan kerätä mm. moottorin sisäistä lämpötilaa. (joissakin moottoreissa rungonvalun sisään asennetut PT100 anturit) -> asettaa suojaus kuumenemiselta! Akseleiden pyörimisnopeudet: Jos halutaan erillinen tieto TM:n lisäksi

8 Siemens Logolla ja Vaconin taajuusmuuttajalla toteutettu m.ohajus

9 Uusimmat ohjaustavat logiikalla ja taajuusmuuttajalla:  Moottoriin on integroitu taajuusmuuttaja ilman ohjauspaneelia ja näyttöä.  Ohjaus tehdään logiikka ohjelmassa. Jossa mm saadaan asetettua diagrammikuvaajasta rampit moottorille. Taajuusmuuttaja ja moottori on kytketty logikaan väylän avulla. Nykyisin käytetään paljon ethernet väylää, jonka ”sisälle” on mahdollista luoda muita väyliä ilman lisäkaapelointia.

10 Kuljetinlaitteisto: Siemens S7-1500 ohjelmoitava logiikka ja SEW moottorit/TM:t


Lataa ppt "Automaation sähkömoottorit Teollisuudessa ja kiinteistöissä Simo Turtiainen, Vesa Kalpio ja Mikko Ontronen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google