Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján."— Esityksen transkriptio:

1 Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján

2 Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu Pirkanmaalla Pirkanmaalla aloitettiin koululaisten Tulikettu- turvallisuuskoulutus vuonna 2005 porrastetusti: syksyllä 2005: esikoululaiset ja 2.-luokkalaiset syksyllä 2006: 6.-luokkalaiset syksyllä 2007: 8.-luokkalaiset vuosittain tavoitetaan n. 5 % pirkanmaalaisista ja n. 23 000 koululaista.

3 Turvallinen Pirkanmaa Opetusmateriaali Pirkanmaalle tehtiin oma opetusmateriaali, jossa keskeinen hahmo on Tulikettu. Valtakunnallisesti Tuliketun levittämistä on estänyt tekijänoikeudelliset asiat (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen oppilastyö)  tulee muuttumaan.

4 Turvallinen Pirkanmaa Esikoululaisten opetus -Opetustuokio noin tunti. -Kerrotaan Tuliketusta. -Tavoitteena päästä mukaan lasten tunnemaailmaan. -Lapsi omaksuu oikeita toimintatapoja hätätilanteessa. -Tutustuu pelastuslaitokseen (palomiehiin). -Lopuksi jaetaan Tulikettu-heijastin ja todistus.

5 Turvallinen Pirkanmaa -Yksi oppitunti -Tulikettu jelppii. -Oppilas tietää ja muistaa, mistä numerosta saa aina apua. -Oppilas osaa ja uskaltaa tehdä hätäilmoituksen. -Käydään läpi erilaisia onnettomuustilanteita. -Lopuksi jaetaan Tulikettu-avaimenperä. 2.-luokkalaisten opetus

6 Turvallinen Pirkanmaa -Yksi oppitunti - Oppilas tiedostaa kodin ja koulun vaaratilanteet. -Oppilas osaa toimia onnettomuustilanteessa. -Oppilas vie kotiin palotarkastuslistan ja yhdessä vanhempien kanssa he tekevät oman kodin pelastussuunnitelman, jonka opettaja tarkistaa  näin saadaan vanhemmat ja opettajat sitoutettua turvallisuuskoulutukseen. 6.-luokkalaisten opetus

7 Turvallinen Pirkanmaa -Kaksi oppituntia -Oppilas tietää, miten kotona ja lähiympäristössä voi ehkäistä onnettomuuksia. -Tietää kuntalaisen velvollisuudet ja oikeudet onnettomuustilanteissa. -Osaa ensitoimenpiteitä ja hätäensiavun alkeet. -Opetus on integroitu Nou Hätä -opetukseen. 8.-luokkalaisten opetus

8 Turvallinen Pirkanmaa Tuliketun käytäntö -Kouluille (rehtoreille) lähetetään kirje, jossa ehdotetaan opetusajankohta  vastauksessa hyväksytään aika tai esitetään oma aika. -Vastuuhenkilöt pelastuslaitoksella varaavat ajat  palomiehet työvuorosta käyvät kouluttamassa. -Esikoulujen, kakkos- ja kuutosluokkien opetus alkaa viikko koulujen alettua  loppuu joulukuun ensimmäisellä viikolla. -8.-luokkalaisten opetus alkaa tammikuun alussa ja loppuu maaliskuun alussa (Nou Hädän aikataulu).

9 Turvallinen Pirkanmaa Tuliketun menestys Suunnittelu -Pirkanmaalla yhteinen opetusmateriaali ja opetustavoitteet. -Jokaisella luokka-asteella oma teemansa, mutta silti jokaisella kerralla kerrataan perusasioita. -Ennen Tulikettu-turvallisuuskoulutuksen alkua pidettiin rehtoreille tietoiskuja  asia oli hyvin tiedossa, kun se jalkautettiin. -Pitkäjännitteinen suunnittelu: Tulikettu kasvaa oppilaiden mukana  kakkosluokkalaisten ”lapsellinen” Tulikettu on kuudesluokkalaisilla kasvanut nuoreksi Tuliketuksi. -Tulikettua käytetään myös muissa turvallisuusoppaissa ja esitteissä  lapsi tunnistaa Tuliketun.

10 Turvallinen Pirkanmaa Tuliketun menestys Toteutus -Aikataulutus kohdallaan (syksyllä alaluokat, keväällä kasit). -Kouluttajat (enimmäkseen palomiehet) saaneet koulutuksen ja ovat motivoituneita (kuuluu palomiehen perustehtäviin). -Koulutus on saatu kytkettyä koulujen ”opetussuunnitelmaan”. Palaute -Kouluttava henkilöstö pidetään ajan tasalla opetuksen päivityksistä ja saamastaan palautteesta. -Palautteen (koulut ja kouluttajat) mukaan muokataan opetusmateriaalia ja ”valitaan sopivia kouluttajia”.

11 Turvallinen Pirkanmaa ”Tää kypärä haisee ihan makkaralle” ”Palomiesten antama turvallisuuskoulutus on opettajien mielestä aitoa ja se myötä arjen oppitunnit saavat ilmeikkyyttä”.


Lataa ppt "Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google