Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB."— Esityksen transkriptio:

1 Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB

2 Yleistä  Asetonitauti eli ketoosi on naudan energianvajeesta johtuva sairaus.  Asetonitaudista on olemassa kahta eri muotoa; perinteinen asetonitauti johtuu verensokerin tuotantoon tarvittavien lähtöaineiden puutteesta ja uudempi asetonitaudin muoto liittyy liikalihavuuteen.  Sitä esiintyy lehmillä yleensä pari viikkoa poikimisen jälkeen ja johtuu verensokerin laskusta.  Asetonitautia esiintyy naudoilla erityisesti sisäruokintakaudella.  Perinteinen asetonitauti on harvinainen karjoissa, joissa säilörehua on vapaasti saatavilla, väkirehu on monipuolista ja valkuaista on riittävästi.

3 Oireet ja syyt  Perinteinen asetoni tauti;  Johtuu verensokerin tuotantoon tarvittavien lähtöaineiden puutteesta.  Lehmä joutuu tuottamaan maksassaan lähes kaiken maidontuotantoon ja elimistön tarpeisiin käytettävän sokerin. Sokeria tuotetaan pääasiassa pötsikäymisessä syntyvästä propionihaposta ja valkuaisaineista. Mikäli näistä sokerin tuottoon tarvittavista aineista on puutetta, eläin ei pysty tuottamaan niin paljon sokeria kuin maidontuotantoon tarvitaan, ja veren sokeripitoisuus laskee.  Tavallisimmin eläin sairastuu juuri herumishuipun kynnyksellä.  Oireista huonontunut ruokahalu ilmenee karjanhoitajalle ensimmäisenä, aluksi erityisesti väkirehu ja vilja jäävät syömättä. Naudalla saattaa kuitenkin ilmetä outoja mielihaluja syödä tavallisesta poikkeavia asioita esimerkiksi virtsaisia kuivikeolkia.  Syömättömyydestä johtuvan energiavajeen ansiosta naudan maitotuotos laskee ja se laihtuu nopeasti. Olemukseltaan naudasta tulee vaisu ja uupunut. Syömättömyyden lisäksi on naudalla havaittavissa myös muita oireita.  Sen uloste muuttuu kovaksi, kiiltäväksi ja tummaksi. Ulosteen rakenteesta voidaan päätellä, että nauta kärsii ummetuksesta.  Lisäksi naudan hengityksessä, virtsassa ja maidossa saattaa tarkkanenäinen haistaa asetonin käryn. Se on imelä ja vastenmielinen. Testeissä voidaan havaita, että ketoainepitoisuudet naudan virtsassa ja maidossa ovat korkeita.  Joskus asetonitaudista kärsivällä lehmällä saattaa esiintyä lisäksi rajunkin näköisiä hermo-oireita. Tällöin lehmä saattaa esimerkiksi ”unohtua” nuolemaan jotakin kehonsa osaa pitkäksi aikaa, vääntää päätään outoihin asentoihin tai jopa sokeutua hetkellisesti.

4 Oireet ja syyt jatkuu  Sekundaarinen asetonitauti;  Liittyy liikalihavuuteen.  Taudin syntyyn liittyvät nopea heruminen, energian puute ja suuri elimistön rasvavarastoista purkautuva rasvan määrä. Rasvaa kerääntyy maksaan, ja maksan toiminta häiriintyy.  Tilaan liittyy monenlaisia seuraussairauksia kuten juoksutusmahan siirtymää, utare- ja kohtutulehduksia jne. Sairaustilaa esiintyy tavallisesti parin viikon aikana poikimisesta.  Täytyy myös muistaa, että koska sekundaarinen asetonitauti on seurausta jostakin muusta sairaudesta, sen yhteydessä esiintyy myös tapauskohtaisesti kyseessä olevan sairauden oireita.  Lisäksi perinteinenkin asetonitauti saattaa helposti aiheuttaa erilaisia seuraussairauksia esimerkiksi juoksutusmahan siirtymää tai utare- ja kohtutulehduksia.

5 Hoito  Subkliinisen ketoosin hoitotoimenpiteiksi riittävät useimmiten hyvän energiapitoisen rehun tarjoaminen, tai glukoosin esiasteiden, kuten propyleeniglykolivalmisteiden antaminen.  Subkliinisen ketoosin hoitaminen kannattaa, koska niin voidaan ehkäistä kliinisen ketoosin puhkeaminen, sekä hoito on taloudellisesti edullisempaa.  Kliinistä ketoosia eläinlääkäri hoitaa useimmiten glukokortikoidilla, joka nostaa veren glukoosipitoisuutta.  Glukokortikoidi-pistoksen kanssa lehmälle annetaan glukoosi- ja propyleeniglykolivalmisteita, sillä yhdistelmähoito on tehokkain keino parantaa ketoosi, sekä ennaltaehkäistä sen uusiutuminen.

6 Ennaltaehkäisy  Tärkein ennaltaehkäisykeino on oikeanlainen, tasapainoinen ja maittava ruokinta, josta nauta saa kussakin tuotantovaiheessaan sopivan määrän tarvittavia ravintoaineita, jotta se pysyy kuntoluokaltaan sopivan kokoisena.  Erityisesti tunnutus- ja herutusruokinta ovat ketoosin ehkäisyssä avainasem assa, sillä lehmiä ei pitäisi päästää loppu lypsykaudella ja ummessa oloaikana lihomaan.  Runsaasti lypsäville lehmille suositellaan runsaasti kalsiumia sisältäviä kivennäisiä esim. Farmarin Lypsykivennäinen ja Lypsy-Namino.

7 Lähteet  Kuvat Googlesta  http://www.farmit.net/kotielain/lypsylehma/terveydenhuolto/asetonitauti-eli-ketoosi  http://www.virtuaali.info/UserFiles/Asetonitauti.php  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/68966/Kaija_Rissanen.pdf?sequence=1


Lataa ppt "Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google