Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuEveliina Korpela Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
RAVINTOAINEET
2
Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit
3
Ravintoaineiden pilaantumisesta Hiilihydraatit käyvät, happamoituvat, homehtuvat hiivojen ja homeiden vaikutuksesta Rasvat pilaantuvat härskiintymällä eli hapettumalla Proteiinit mätänevät bakteereiden vaikutuksesta
4
Vähän kemiaa aluksi Hiilihydraatit koostuvat hiilestä (C), vedestä (H₂O) ja hapesta(O₂). Samoin rasvat koostuvat näistä kolmesta aineesta, joten ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat elimistössä rasvaksi, valitettavasti. Myös alkoholi koostuu hiilestä, vedystä ja hapesta. Kolmas makroravinne, proteiini, koostuu myös hiilestä, vedystä ja hapesta, mutta tämän lisäksi niissä on typpeä (N) mukana.
5
Hiilihydraatit Sokerit – Monosakkaridit Glukoosi (rypälesokeri) Fruktoosi (hedelmäsokeri) Galaktoosi – Disakkaridit Laktoosi (maitosokeri) Sakkaroosi (pöytäsokeri, ruokosokeri) Maltoosi (mallassokeri) Trehaloosi (sienisokeri)
6
Laktoosi laktoosiglukoosigalaktoosi
7
Sakkaroosi sakkaroosiglukoosifruktoosi
8
Maltoosi maltoosi glukoosi
9
Polysakkaridit Glykogeeni (eläinten varastohiilihydraatti) Tärkkelys (kasvit valmistavat) Selluloosa eli kuitu
10
Sokerit Hunajassa on inverttisokeria – fruktoosi ja glukoosi ovat erillään toisistaan seoksena – Pilkottu sakkaroosista entsyymillä tai hapolla erilleen Sakkaroosin makeusarvo on 100 Fruktoosin makeusarvo 140 (suurin) Laktoosin makeusarvo on vain 20 (maito ei maistu makealta)
11
Laktoosi intoleranssi Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin Maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy – kipu, kaasut, ripuli
12
Tärkkelys Pitkäketjuinen hiilihydraatti Muodostunut glukoosirenkaista 2 muotoa: – amylopektiini (useissa kasveissa ja viljoissa) nostaa verensokeria nopeammin Ruuansulatuksessa tärkkelys pilkotaan ensin disakkareiksi, sitten monosakkareiksi (maltaasi, sakkaraasi ja laktaasientsyymi pilkkovat) Ohutsuolessa imeytyminen mahdollista – Amyloosi (suoraketjuinen)
13
Kuidut Pitkäketjuinen polysakkaridi Ravintokuitu, jolla esim. Ihmiselle terveydellisiä vaikutuksia Kasvinsyöjät kykenevät hajottamaan sitä pieneliöstön avulla – Märehtiminen – Paksusuoli ja umpisuolisulatus pieneliöstön eli mikro-organismien avulla – Koprofagia (ulosteen syönti)
14
Rasvat Triglyseridit – ”Läski”, kehon rasva, veren rasvapitoisuus Sterolit – Kolesteroli, soluseinämien rakenteessa, sappihapoissa, sukuhormoneissa, hormoneissa, D-vitamiinin esiasteena Fosfolipidit – Solukalvoissa, elimistö pystyy itse valmistamaan Rasvaliukoisten vitamiinien saanti Maittavuus – liuottaa aromeja
15
Triglyseridit Glyseridi + kolme rasvahappoketjua – Ketjut eri pituisia: 2-26 hiiliatomia – Luokitellaan kaksoissidosten määrän mukaan 1.Tyydyttyneet rasvahapot – ei yhtään kaksoissidosta 2.Kertatyydyttämättömät rasvahapot – yksi kaksoissidos Hiiliketjut ovat siis suorempia ja pakkautuvat tiiviimmin, ovat kiinteitä huoneenlämmössä 3.Monityydyttämättömät rasvahapot – 2 tai useampia kaksoissidoksia Nestemäisiä, pehmeät rasvat, härskiintyvät helpommin kuin edelliset
16
Välttämättömät rasvahapot Elimistö ei pysty itse valmistamaan Saatava ravinnosta Omega 3-rasvahapot – Lähde: EPA ja DHA - rasvaiset kalat (lohi silakka makrilli) ALA - pellavaöljy, rypsiöljy, soija, saksanpähkinä Omega 6-rasvahapot – Lähde: LA -pähkinät, kasviöljyt, vihanekset AA - liha, maitotuotteet, äyriäiset
17
Kolesteroli Rasva, jota elimistö ei polta energiaksi Solut valmistavat Maksa valmistaa – säätelee kolesterolin valmistamista eli valmistaa tarpeeseen – Järjestelmä voi häiriintyä Ravinnosta, seuraavissa paljon kolesterolia: – Kananmuna (keltuainen!) – Mäti – Maksa
18
Lipoproteiinit Rasvat ovat veteen liukenemattomia aineita ja ne on pakattava proteiineihin – HDL lipoproteiini, kuljetusproteiini, kokoaa kolesterolia elimistön kudoksista ja kuljettaa sitä elimistä takaisin maksaan päin, kuljettaa kolesterolia pois verisuonten pinnasta (=hyvä kolesteroli), siitä muodostuu muita yhdisteitä – LDL, kuljetusproteiini, kuljettaa kolesterolia maksasta elimiin, verisuonten seinämiin päin, kertyminen verisuonten seinämiin – ongelmat verenkierrossa, ihmisellä sepelvaltimotauti, veritulpat (= huono kolesteroli)
19
Lipoproteiinit – Kylomikronit, kuljettavat rasvoja triglyseridimuodossa suolistosta maksaan ja rasvakudokseen – VLDL, kuljettavat maksassa syntentisoituneita triglyseridejä maksasta rasvakudokseen
20
Liiallinen kolesteroli Syömällä marjoja, hedelmiä, kauraa, ruisvalmisteita, herneitä, linssejä, papuja, liiallista kolesterolia saa poistettua liukenevien rasvojen mukana
21
Proteiinit Valkuaisaineet Aminohappoketjuista koostuva orgaaninen yhdiste Usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun muodostama kompleksi – Esim. lihasproteiini, myosiinissa on yli 4500 aminohappoa ketjuuntuneena – Insuliini on yksi yksinkertaisimmista ja siinä on 51 aminohappoa
22
Aminohappojen ominaisuuksista Ominaisuuksiin vaikuttaa esim. se, miten aminohappoketjut ovat kolmiulotteisesti laskostuneet – Kolmiulotteinen rakenne voidaan rikkoa tai muuntaa denaturoimalla – Esim. kananmunan valkuainen Keittämällä Vispaamalla Käsittelemällä hapolla Kolmiulotteinen rakenne muuttuu peruuttamattomasti – Vatsahappojen suorittama denaturointi on tärkeää, koska proteiinin sykkyrärakenteen avautuessa ruuansulatusentsyymit pääsevät pilkkomaan peptidiketjujen liitoksia
23
Aminohapot Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja muodostavat samat 20 aminohappoa Aminohapot ovat sidoksissa toisiinsa peptidisidoksin Proteiinin typpiryhmä on hankittava syömällä (vrt. typensitojakasvit)
24
Typpitasapaino Eriytyminen virtsaan – Mitä vähemmän erittyy virtsaan, sitä paremmin ravinnon proteiini on mennyt lihaksiin ja muodostanut uutta proteiinikudosta, lihasmassaa – Tutkimukset urheilijoilla ja karjalla: mikä rehu kasvattaa tuotantoeläimiä tehokkaimmin Positiivinen typpitasapaino poikasena, nuorena, kasvun vaiheessa, uuden kudoksen muodostamisen aikaan
25
Typpitasapaino Negatiivinen – Vanhana, kudoksia katoaa.. – Jos hiilihydraattipitoista rehua, ruokaa ei ole tarpeeksi – proteiinien pilkkominen kudosten energiaksi, typpiryhmä poistuu ureana virtsan mukana
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.