Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan."— Esityksen transkriptio:

1 Osteoporoosi

2  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan helpommin.  Osteoporoosissa luun mineraalitiheys ja massa luun tilavuuteen suhteen vähenevät.  Kyse on osteoporoosista silloin, kun luun rakenne on 25 % heikompi, kuin 20–40 vuotiaitten luut.  Osteoporoosia sairastaa Suomessa noin 400 000 henkilöä.

3 Altistavia tekijöitä  Luut vahvistuvat 20-30 ikään asti. 40 ikävuoden jälkeen alkaa luukato, joka heikentää luita.  Altistavia tekijöitä:  Kalsiumin puute  Liian vähäinen liikunta  Syömishäiriöt ja liiallinen laihuus  Tupakointi  Vaihdevuodet lisäävät luukadon nopeutta ja sairaus on yleisempi naisilla  Lääkkeet esim. kortisonilääke  Kalsiumainevaihduntaan liittyvät sairaudet kuten keliakia

4 Ennaltaehkäisy  On tärkeää saada tarpeeksi kalsiumia ja sen imeytymistä lisäävää D-vitamiinia vahvistaakseen luita  Liikunta ja voimistelu vahvistavat luita etenkin jos luut tärähtelevät liikkuessa.  Yleisesti osteoporoosin välttämisessä on tärkeää rakentaa luista vahvat nuorena, kun luut voivat vielä vahvistua huomattavasti. Silloin luut kestävät vanhempana pitkään.

5 Oireet  Osteoporoosin oireita on vaikea havaita ennen murtumia  Merkkejä voi olla ryhdin muutos ja kumaruus ja keski- tai alaselän kivut selkänikamien painuessa kasaan.  Jos henkilöllä on murtuma, yleensä otetaan huomioon onko mahdollista, että sen aiheutti osteoporoosi, ja tarvittaessa testataan onko henkilöllä osteoporoosia.  Yleisiä paikkoja osteoporoosin aiheuttamille murtumille ovat reisiluu, selkänikamat ja ranneluut.  Usein murtumat tulevat kaatuessa. Tasapainon ylläpito vanhaan ikään asti on tärkeää.

6 Hoitokeinoja  Liikunta voi pitää luita paremmassa kunnossa  Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat tärkeää  Mahdollinen lääkitys estää lisävahinkoja. Lääkityksen aloittamispäätökseen liittyy muut sairaudet ja lääkitys, ikä sekä henkilön muu terveys.  Yleisimpiä lääkkeitä ovat bisfosfonaatti-lääkkeet joita otetaan kerran viikossa tai kuussa. Ne lisäävät luun mineraalipitoisuutta ja hidastavat hajoamista.

7 Lähteet  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk000 53&p_haku=osteoporoosi http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk000 53&p_haku=osteoporoosi  https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja- ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/osteoporoosi https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja- ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/osteoporoosi  http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunta_ja_saira udet/osteoporoosi http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunta_ja_saira udet/osteoporoosi  http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus;jsessionid=4C64 196DEEF24582E967B6887821E5CF?id=khp00023 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus;jsessionid=4C64 196DEEF24582E967B6887821E5CF?id=khp00023


Lataa ppt "Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google