Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hurtig 2015-2016 TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hurtig 2015-2016 TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä."— Esityksen transkriptio:

1 Hurtig 2015-2016 TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä

2 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä Suomen valtio ja kunnat järjestävät terveyden ja sosiaalihuollon palvelut julkisin varoin. Jokaisella on oikeus perusterveydenhuoltoon, tarpeelliseen erikoissairaanhoitoon ja sosiaalihuollon palveluihin. Terveydenhuollon perustana on ehkäisevä terveydenhuolto ja tavoitteena fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpito ja parantaminen. Sosiaalihuollon tavoitteina on mm. antaa tarvittavaa tukea vaikeissa elämänvaiheissa ja estää sosiaalista syrjäytymistä.

3 UUSI yo-tehtävä, joka mittaa analysointi ja selittämistaitoja: Tulkitse, mitä alla oleva tutkimustulos kertoo ja analysoi miten kyseinen asia ilmenee Suomessa.

4 Terveydenhuollon palvelut 1) Erikoissairaanhoito on Suomessa alueellista: keskussairaalat (yliopistosairaalat), aluesairaalat ja muut toimintayksiköt Tulevaisuudessa erikoissairaanhoito pyritään tuottamaan lähempänä tarvetta yhdessä perusterveydenhuollon kanssa. 2) Terveyskeskukset vastaavat perusterveydenhuollosta. Terveydenhuollon palvelut voi valita jatkossa eri kunnista. Asiakas voi valita terveydenhuollon toimintayksikön, jossa häntä hoidetaan. 3) Yksityiset terveydenhuoltopalvelut ovat käytettävissä kunnallisten järjestelmien rinnalla.

5 Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja parantaa opiskelijoiden hyvinvointia: edistämällä opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä edistämällä opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta järjestämällä terveyden- ja sairaanhoitopalveluja opiskelijoille. Lisäksi opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on opiskeluyhteisön hyvinvoinnin varmistaminen.

6 Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy koululaisten ja opiskelijoiden terveydenhoito terveysneuvonta ja terveystarkastukset lakisääteisiin ja tarpeellisiin erikoistutkimuksiin ohjaaminen koulujen ja oppilaitosten terveydellisten olojen valvonta opiskelijoiden sairaanhoito koululaisten tapaturmien hoito Yliopistoissa opiskelevien terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

7 Työterveyshuolto Työnantajalla on velvoite hankkia työntekijöilleen ennaltaehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä terveydenhuolto. Usein työterveyshuoltosopimukseen kuuluu myös sairaanhoitopalvelut.

8 Sosiaalihuollon palvelut Kohdentuvat elämänkaaren eri vaiheisiin ja eri ikäryhmille: lapsille ja nuorille perheille vanhuksille vammaisille maahanmuuttajille päihteiden käyttäjille asunnottomille. Lasten päivähoidon järjestäminen on mittavin palvelu.

9 Tulevaisuuden tavoitteita ja haasteita - Ensisijainen terveyspoliittinen tavoite on terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäisy. Jokaisella oikeus saada hyvää terveydenhoitoa. Jokaisella oikeus päästä hoitoon ajoissa. - Taloudellinen haaste Suomelle: Huollettavien (lasten ja vanhusten) määrä kasvaa tulevaisuudessa Euroopan taloustilanne vaikuttaa julkisen sektorin palveluihin - Yhteiskunnan julkiset terveyspalvelut rahoitetaan työikäisten ja yritysten maksamin verovaroin.

10 Palvelujen hyvä laatu Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) johtaa sosiaaliturvan ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämistä ja toimintapolitiikkaa. Viranomaiset ohjaavat ja valvovat kaikkea sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Jokaisella terveydenhuoltoyksiköllä on potilasasiamies, joka antaa tietoa ja avustaa potilasta, jos tämä on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

11 Lääkelaitos valvoo lääkkeitä, terveydenhuollon laitteita, tarvikkeita ja verivalmisteita. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden laatuun Laitos tutkii ja kehittää väestön terveyttä ja hyvinvointia. Kansaneläkelaitos eli Kela korvaa pysyvästi Suomessa asuvalle osan sairauskuluista.

12 Tehtävä 1. Mikä on huoltosuhde ja miten sen ennustetaan kehittyvän? 2. Mitä terveydenhuoltopalveluja sinulla on oikeus saada eri ikäisenä (vastasyntyneenä, esikouluiässä, koululaisena, opiskelijana, yrittäjänä, eläkeläisenä)? 3. Missä sijaitsee oman asuinalueesi terveyskeskus? 4. Onko opiskelijaterveydenhuolto tukenut opiskelukykyäsi?

13 Vastaukset oppikirjan tehtäviin: Ote 1 s. 144 tehtävä 1 Väestöllinen huoltosuhde tarkoittaa huollettavien (0-14 ja yli 64- vuotiaiden) määrää suhteessa työikäisten määrään. Taloudellisessa huoltosuhteessa (elatussuhde) verrataan ei- työllisten (mm. lapset, koululaiset, opiskelijat, työttömät, toimeentulotuella elävät) määrää työllisten määrään. Taloudellinen huoltosuhde on ollut Suomessa 1 ja 2 välillä. Kaksi tarkoittaa sitä, että yksi työssä tuottaa yhteiskunnalle verotuloa kahden hlön edestä. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle (viimeistään noin vuonna 2015) on huoltosuhteiden ensimmäinen taitekohta.

14 Ote 1 s. 144 tehtävä 2 Kaikissa ikäryhmissä on oikeus tarvittaessa erikoissairaanhoidon palveluihin ja terveysasemien perusterveydenhuoltopalveluihin. Alla on esimerkkejä terveydenhuollon palveluista, jotka on suunnattu nimenomaisille ryhmille. vastasyntynyt: synnytyssairaalan palvelut, lasten neuvolapalvelut esikouluikäisenä: lasten neuvolapalvelut, hammashuollon palvelut koululaisena: kouluterveydenhuollon palvelut, hammashuollon palvelut opiskelijana: opiskeluterveydenhuollon palvelut työntekijänä: työterveyshuollon palvelut (terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut, fysioterapeutin, psykologin palvelut) yrittäjänä: yrittäjän terveydenhuollon palvelut eläkeläisenä: terveysaseman palvelut

15 Ote 1 s. 144 tehtävä 4 Jokaisella opiskelijalla on oikeus saada terveyden ja sairaanhoidon palveluita, ml. suun terveydenhuollon palveluita, ja perusterveydenhuollon tasoisia mielenterveyspalveluita opiskeluterveydenhuollosta.


Lataa ppt "Hurtig 2015-2016 TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google