Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere 27.11. Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere 27.11. Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen."— Esityksen transkriptio:

1 MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere 27.11. Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen Talo- Annukka Tuovila Kölvi-toiminta- Roni Khalatyan & Mervi Suonpää

2 Lähtöasetelma sukupuolisensitiiviseen työhön… Suomessa korostetaan nuorisotyössä jatkuvasti naisen ja miehen (tyttöjen ja poikien) tasa-arvoa ja perinteinen ajatusmalli on: olemalla sukupuolineutraaleja kykenemme luomaan samanlaiset puitteet molemmille sukupuolille. Pohdittavaa: Pitääkö pojat ja tytöt kasvattaa samalla tavalla?

3 Sukupuolisensitiivisyys  Tunnistetaan sukupuolen vaikutus ihmisen elämään ja hänen tekemiinsä ratkaisuihin.  Voidaan nähdä osittain sukupuolineutraalin vastakohtana, sensitiivisyydessä sukupuoli nostetaan esille ja liitetään yhdeksi olennaiseksi osaksi ihmisen kokonaisuutta!  Kyse ei ole siitä, että vahvistettaisiin sukupuolelle luontaisia käyttäytymismalleja vaan siitä, että nämä mallit tehdään näkyviksi, samalla myös stereotyyppiset ajattelumallit tulevat näkyviksi. (Punnonen 2005)

4  Näkökulma merkityksellinen kasvatustyössä, sillä nuoren kanssa työskenneltäessä on tärkeä huomioida hänet kokonaisuutena  Sukupuolisensitiivisyys merkitsee herkkyyttä huomioida sukupuolen erilaiset vaikutukset nuorten kasvamisessa  Sukupuolisensitiivisessä tyttö- ja poikatyössä tunnistetaan erilaisia tyttönä ja poikana olemisen tapoja, muttei uusinneta niitä kyseenalaistamatta.

5  Tyttöjä ja poikia tulee kohdella tasa-arvoisesti, mutta heidän kehityksensä kannalta ei ole suotavaa suhtautua heihin samanlaisina  Sukupuolisensitiivisyydessä on kysymys molemmista sukupuolista, ei toisiaan poissulkevina vaan toisiaan tukevina, näkemyksen tarkoituksena onkin purkaa sukupuolen mukaan tiukasti kahtiajakautunut maailma (Punnonen 2005).  Sanotaan, että todellisen tasa-arvon edellytys on sukupuolisensitiivisyys eli sukupuolinäkökulman huomioon ottaminen kaikilla yhteiskunnan toiminnan tasoilla (www.piramk.fi/kever).

6  Sukupuolisensitiivisessä nuorisotyössä tuetaan tyttöjä ja poikia pohtimaan ja löytämään omannäköinen naiseutensa moninaisten mallien ja vaihtoehtojen joukosta  Naiseus/miehisyys on moniulotteista ja ristiriitaistakin, eikä ole olemassa yhtä ”oikeaa” naiseutta/miehyyttä  Sukupuolisensitiivisessä nuorisotyössä korostetaan sitä, että poikien ja tyttöjen kasvun kipukohdat ovat pitkälti sukupuolisidonnaisia vertaa kuitenkin esim. maahanmuuttajanuorten kanssa tehty työ!  Sukupuolisensitiivinen tyttö- ja poikatyö merkitsee naiseuden ja miehuuden nostamista esiin myönteisenä voimavarana ja samalla huomioi tyttöjen ja poikien välisiä eroja ja moninaisia tapoja olla tyttö tai poika

7 19.9.2016 Mitä käytännössä???  Kasvatustyötä tekevältä, tämä edellyttää oman ohjaajuuden, siihen liittyvien arvojen, asenteiden ja normien reflektointia  Tietoista toimintaa sukupuolen huomion ottamiseksi ohjaustilanteissa sekä työmenetelmien kehittämistä ”Nuorten parissa tehtävässä toiminnassa voidaan nostaa esiin vallitsevia sukupuoleen liittyviä stereotypioita, roolimalleja ja arvoja tai toimia niiden purkamiseksi ja uudenlaisten mahdollisuuksien avaamiseksi.”  Työotteessa pyritään purkamaan, avaamaan ja laajentamaan sukupuolirooleja sekä sukupuolittuneita käyttäytymismalleja

8 19.9.2016 Mitä se ei ole… Se ei ole sukupuolineutraalista kasvatusta, missä sukupuolen merkitys kielletään ja ihmisestä kasvatetaan sukupuoleton olento. Vrt. ”Sukupuoli on tärkeä osa lapsuuden identiteettiä, eikä sitä saisi kieltää tai piilotta” Professori Tuula Tamminen(HS 16.3.2009 )

9 Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivinen työote  Kulttuurisensitiivisyys merkitsee herkkyyttä huomioida eri kulttuurien erityispiirteitä  Tyttö- ja poikatyössä tämä tarkoittaa sitä, että monikulttuuriset nuoret eivät ole yhtenäinen ryhmä ja että kulttuuri on paljon muutakin kuin etnisyyttä  Kulttuuri- ja sukupuolisensitiiviseen työotteeseen sisältyy olennaisesti työntekijän oman kulttuurin arvojen ja normien tunnistaminen ja reflektoiminen


Lataa ppt "MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere 27.11. Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google