Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus."— Esityksen transkriptio:

1 PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus

2 TAUDINKUVA Mielenterveyden häiriö joka saattaa laueta traumaattisen tapahtuman tai elimellisen syyn seurauksena. Mielenterveyden häiriö joka saattaa laueta traumaattisen tapahtuman tai elimellisen syyn seurauksena. Lääkeaineiden tai päihteiden käyttö voi laukaista psykoosin Lääkeaineiden tai päihteiden käyttö voi laukaista psykoosin Psykoottisia oireita ilmenee monissa mielenterveydellisissä sairauksissa esim. skitsofreniassa. Psykoottisia oireita ilmenee monissa mielenterveydellisissä sairauksissa esim. skitsofreniassa. Psykoottiset oireet ovat usein lyhytkestoisempia ja usein ohimeneviä. Psykoottiset oireet ovat usein lyhytkestoisempia ja usein ohimeneviä. Lapsuuden psykoosin oireet sekoitetaan yleensä autismin ja Apergerin oireisiin. Lapsuuden psykoosin oireet sekoitetaan yleensä autismin ja Apergerin oireisiin. Jotkut psykooseista puhkeavat äkillisesti, kun taas toisien ennakoivat oireet voivat kestää pitkiäkin aikoja. Jotkut psykooseista puhkeavat äkillisesti, kun taas toisien ennakoivat oireet voivat kestää pitkiäkin aikoja.

3 OIREET Harhaluulot eli deluusiot ja aistiharhat eli hallusinaatiot ovat psykoosin yleisimpiä oireita, ja johtavat yleensä totuudentajun menettämiseen. Harhaluulot eli deluusiot ja aistiharhat eli hallusinaatiot ovat psykoosin yleisimpiä oireita, ja johtavat yleensä totuudentajun menettämiseen. Oudot ja pelottavat kokemukset voivat johtaa siihen, että potilaan kyky ilmaista tunteita heikkenee ja usein ihmissuhteet kärsivät. Oudot ja pelottavat kokemukset voivat johtaa siihen, että potilaan kyky ilmaista tunteita heikkenee ja usein ihmissuhteet kärsivät. Psykoosin oireita ovat myös eriskummallinen käytös ja puhe, jota kuulijan on usein vaikea tai jopa mahdoton ymmärtää. Psykoosin oireita ovat myös eriskummallinen käytös ja puhe, jota kuulijan on usein vaikea tai jopa mahdoton ymmärtää. Psykoottinen henkilö voi usein keksiä omia sanoja. Psykoottinen henkilö voi usein keksiä omia sanoja. Psykooseihin liittyy ennakoivat oireet, jotka ilmenevät ennen varsinaisia psykoosin oireita. Psykooseihin liittyy ennakoivat oireet, jotka ilmenevät ennen varsinaisia psykoosin oireita. Oireita ovat esim. ahdistus, unettomuus, masennus ja eristäytyminen Oireita ovat esim. ahdistus, unettomuus, masennus ja eristäytyminen Ennakko-oireet kertovat myös mahdollisesta psykoosin uusiutumisesta. Ennakko-oireet kertovat myös mahdollisesta psykoosin uusiutumisesta.

4 ESIINTYVYYS Psykoosin kaikkia muotoja esiintyy Suomessa noin 3,5% väestöstä. Psykoosin kaikkia muotoja esiintyy Suomessa noin 3,5% väestöstä. Psykoosin oireita esiintyy eniten skitsofreniassa, ja sitä esiintyy Suomessa noin 1 % väestöstä. Psykoosin oireita esiintyy eniten skitsofreniassa, ja sitä esiintyy Suomessa noin 1 % väestöstä. Eniten psykoosia esiintyy Pohjois- ja Itä-Suomessa. Eniten psykoosia esiintyy Pohjois- ja Itä-Suomessa. On kuitenkin todettu, että syntymäpaikka vaikuttaa riskiin enemmän kuin asuinpaikka On kuitenkin todettu, että syntymäpaikka vaikuttaa riskiin enemmän kuin asuinpaikka Eniten psykoosia esiintyy naimattomia, eläkeläisten, alemman tulo- ja koulutustason henkilöiden keskuudessa. Eniten psykoosia esiintyy naimattomia, eläkeläisten, alemman tulo- ja koulutustason henkilöiden keskuudessa.

5 RISKITEKIJÄT Psykoosiin voi sairastua monista eri syistä, kuten: Psykoosiin voi sairastua monista eri syistä, kuten: Perinnölliset tekijät Perinnölliset tekijät Äidin raskaudenaikaiset sairaudet Äidin raskaudenaikaiset sairaudet Lapsuuden aivosairaudet Lapsuuden aivosairaudet Synnytykseen liittyvät ongelmat Synnytykseen liittyvät ongelmat Väkivaltaiset kokemukset lapsuudessa Väkivaltaiset kokemukset lapsuudessa Kaltoin kohdelluksi joutuminen Kaltoin kohdelluksi joutuminen Huumaavien päihteiden, esim. kannabiksen käyttö Huumaavien päihteiden, esim. kannabiksen käyttö Unettomuus Unettomuus

6 ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Psykoosilla ei ole paljoa ennaltaehkäisy tapoja, mutta terveelliset elämäntavat (ei käytä päihteitä) ja hyvät ihmissuhteet pienentävät psykoosin riskejä. Psykoosilla ei ole paljoa ennaltaehkäisy tapoja, mutta terveelliset elämäntavat (ei käytä päihteitä) ja hyvät ihmissuhteet pienentävät psykoosin riskejä. Psykoosipotilaille tehdään kuntoutussuunnitelma, ja hoito tapahtuu avohoidossa tai osastolla potilaasta riippuen. Psykoosipotilaille tehdään kuntoutussuunnitelma, ja hoito tapahtuu avohoidossa tai osastolla potilaasta riippuen. Psykoosista toipumisessa läheisten tuki ja hyvät ihmissuhteet ovat tärkeintä. Psykoosista toipumisessa läheisten tuki ja hyvät ihmissuhteet ovat tärkeintä. Lääkehoito lievittää psykoosia ja estää uusien syntymistä. Lääkehoito lievittää psykoosia ja estää uusien syntymistä. Tarvittaessa potilas voidaan ottaa psykoterapiaan. Tarvittaessa potilas voidaan ottaa psykoterapiaan. Psykoosista toipuminen voi kestää viikoista kuukausiin. Psykoosista toipuminen voi kestää viikoista kuukausiin. Skitsofreniaa täytyy kuitenkin hoitaa koko elämän. Skitsofreniaa täytyy kuitenkin hoitaa koko elämän.

7 LÄHTEET Sähköiset lähteet: http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2012/nosto9_1.pdf, 25.8.2015 http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2012/nosto9_1.pdf, 25.8.2015 http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2012/nosto9_1.pdf https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi, 25.8.2015 https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi, 25.8.2015 https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96217.pdf, 25.8.2015 http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96217.pdf, 25.8.2015 http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96217.pdf http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00411, 25.8.2015 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00411, 25.8.2015 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00411 https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoosi/Pages/psykoosin- pikaopas.aspx, 25.8.2015 https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoosi/Pages/psykoosin- pikaopas.aspx, 25.8.2015 https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoosi/Pages/psykoosin- pikaopas.aspx https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoosi/Pages/psykoosin- pikaopas.aspx Kirjalliset lähteet: Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011 Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011 Kuvat : http://www.differencebetween.info/sites/default/files/images/6/psychosis.jpg, 25.8.2015 http://www.differencebetween.info/sites/default/files/images/6/psychosis.jpg, 25.8.2015 http://www.differencebetween.info/sites/default/files/images/6/psychosis.jpg http://theblankbook.com.au/wp-content/uploads/2014/05/23-11-12-focus-on.jpg, 25.8.2015 http://theblankbook.com.au/wp-content/uploads/2014/05/23-11-12-focus-on.jpg, 25.8.2015http://theblankbook.com.au/wp-content/uploads/2014/05/23-11-12-focus-on.jpg


Lataa ppt "PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google