Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite."— Esityksen transkriptio:

1 Sähköisen oppimisen edelläkävijä | www.e-oppi.fi 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite - Resistanssin määrittäminen kokeellisesti - Ohmin laki laskut - Kokonaisresistanssin laskeminen ja määrittäminen vastusten sarjaan- ja rinnankytkennöissä - johtimen resistanssiin vaikuttavat tekijät

2 Resistanssi Kuvaa komponentin kykyä vastustaa sähkövirtaa Tunnus R Yksikkö ohmi, 1 Ω Määritetään komponentin jännitehäviön ja sähkövirran avulla: Yhtälö:

3 Ohmin laki

4 Ohmin laki

5 Ohmin laki c) Laske, kuinka suuri on porakoneen moottorin vastus, kun sen käyttöjännite on 230 V ja sähkövirta on 2,2 A Ratk. U = 230 V I = 2,2 A R = ? U = RI || : I R = U : I = 230 V : 2,2 A = 104,545… Ω  0,10 kΩ

6 Johtimen resistanssi Kaikilla esineillä on olemassa ainakin pieni resistanssi (vrt. kitkaan) – Myös johtimella on resistanssia (vaikka onkin pieni verrattuna sähkölaitteeseen) Johtimen resistanssiin vaikuttavat – Pituus: pidemmällä on suurempi resistanssi – Paksuus: ohuemmalla on suurempi resistanssi – Aine: eri aineilla on erilainen kyky vastustaa sähkövirtaa

7 Vastusten sarjaankytkentä Sarjaankytkentä kasvattaa kokonaisresistanssia (miksi?) Kokonaisresistanssi lasketaan laskemalla vastusten resistanssit yhteen:

8 Vastusten rinnankytkentä Vastusten rinnankytkentä pienentää kokonaisresistanssia (miksi?) Kokonaisresistanssi lasketaan:

9 Resistanssilaskuja Laske seuraavien kytkentöjen kokonaisresistanssi: a)

10 Resistanssilaskuja b)

11 Sähköä oppimiseen! www.oppi.fi 11


Lataa ppt "Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google